Ding Dong...I'm back!!

Dari Amirul Mukminin abi Hafsin, Umar al-khattab r.a berkata : aku telah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda : maka setiap amalan itu dengan niat. sekiranya hijrahmu kepada Allah dan Rasul, maka hijrahmu kepada Allah dan Rasulnya. dan sekiranya hijrahmu kepada dunia yang dicari atau wanita yang dinikahi, maka hijrahmu kepada apa yang diniatkan.








salam..


dah lama Farah tak menjenguk Teratak Farah ni.huhu.. sorry ye? i'm kinda busy. Alhamdulillah, i'm already finish my second semester. yeay!


next sem da masuk sem 3. makin banyak la subjek yang pining-pining kan kepala. huhuhu.. it's ok. belajar tu satu ibadah kn? termasuk dalam ibadah umum kot kalau Farah tak salah. (kalau salah tolong betulkan). macam mana belajar boleh jadi satu ibadah? hehe..senang je. dengan niat. huhu..




Oh ye, hadith diatas sebenarnya menerangkan tentang niat. Dari apa yang Farah faham (from hadith above), setiap amalan itu beserta niat. kita akan mendapat apa yg kita mahukan berdasarkan niat. contohnya, jika Farah niatkan belajar ikhlas kerana nak dapatkan keredhaan Allah dan belajar bersungguh-sungguh, Insya-Allah Farah akan mendapat keredhaan Allah..(AMIN....)




tapi kalau Farah niatkan belajar untuk berjaya, nak ade kerja yang baik, dan Farah berusaha bersungguh-sungguh, maka apa yang Farah akan dapat seperti yang Farah hajatkan je la. Faham tak? keredhaan Allah kat sini takde, betul tak?




haa....sebab tu pentingnya setiap apa yang kita nak lakukan perlu niat elok-elok dulu. setiap benda yang kita buat kat dunia ni mesti ade relate dengan Allah.kn kn kn? hehe.. mentang-mentang la tengah tak ada kerja sekarang.




yeah!! i'm on holiday!! yippie!!!!
hahahaha...ni picture time Farah baru lepas abes PMR. seyes tak matang lg time tu. buat malu je..hehe...
Farah
(~~,)

You Might Also Like

0 cot-cet cot-cet mereka...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...