.:what happen..?:.

salam...

Dari Abu Sa’id al-Khudri r.a katanya, Rasulullah s.a.w bersabda:”Setiap orang yang puasa satu hari kerana Allah, maka Allah akan menjauhkannya dari neraka sejauh 70 000 musim.” (Hadis Riwayat Muslim)

MasyaAllah, baru puasa satu hari dah dapat ganjaran sebegini. apatah lagi kalau berhari-hari..kan? kan? kan?

hai sume.sudah dua hari Farah tak post ape-ape. mana tak nye, Sabtu penat balik dari mid. hehe.. Ahad penat balik dari shopping kain untuk baju raya. hari ni ye la yang tak berapa penat sangat...i guess? huhu..

cakap pasal puasa kan, Farah teringat pulak zaman kat TiKL dulu. student-student (termasuk la tuan yang menulis ni) ramai yang puasa sunat, buat solat sunat dhuha, solat sunat hajat dan lain-lain lagi la. Alhamdulillah..bagus kan? tapi kan, agak-agak kan mereka-mereka tersebut (err..including me) istiqamah tak dalam melakukan ibadah tersebut? huhu.. tepuk dada tanya iman.

interbiu bersama one of ex-TiKl bercerita;

"awal-awal dulu ade la juga buat amalan-amalan sunat ni. sejak masuk u, amalan tu semakin berkurang.ye la..busy maa. assignment, aktiviti kelab, hangout ngan kawan-kawan. lama-lama...err..macam da jarang-jarang wat je? hehe.."

ini lah dia realiti masyarakat sekarang..(ceewah..guna ayat skema). Farah bukan nak cakap orang lain je, sebab farah sendiri pun sama je macam yang lain. ade yang bagus, dapat istiqamah dengan amalan mereka. tapi, boleh dibilang dengan jari je la. what happen?! why??

huhu..jawapannya, ada ditangan anda semua. semua orang boleh fikir sendiri kan? huhu..Tepuk dada tanya lah iman. wallahua'lam.

Farah
(^^,)

You Might Also Like

0 cot-cet cot-cet mereka...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...