Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Tuesday, 19 October 2010

.:mari berjuang! haiyakkk! :.

salam...

minggu ni merupakan study week bagi student UiTM seluruh negara. h0h0o..dengan bangganya Farah nak bagitau final exam akan bermula pada minggu hadapan. yeay! that's mean cuti sem dah semakin menghampiri. h0h0o.. miss my family s0o much!

preparation Farah nak 'berperang' ni memang lah sangat tidak memuaskan. hehe.. 1st day of study week, Farah bangun -bangun je terus online ym and faceb0ok. 0uch! teruknya.. =.=" tengahari baru bukak buku MGT. pastu malam sebelum nak tidur sempat la jugak habiskan satu chapter dlm MGT. Alhamdulillah. pagi ni Farah revise balik apa yang Farah baca. and i've remember it all! Alhamdulillah..

tepat jam 8.08 am (waktu Malaysia) hari ini r0omate kesayangan Farah meninggalkan Farah sorang-s0rang dalam bilik untuk ke Bukit Tinggi. huhu.. seronoknya d0rang. Tapi takpe lah. sebab Farah rasa kalau nak keluar jalan-jalan melihat alam ciptaan Allah ni lagi best dengan family. alaaa....tengok, rasa nak nanges lagi. I MISS MY FAMILY!

Farah nak ajak sume bloggers yang masih belajar untuk berjuang bersama-sama Farah. Let's fight for our future! ni ade sedikit cenderahati dari Farah sebelum anda beredar ye..

TiPs UnTuK BerJaya dAri Cik Farah yang MaNis..
~> bangun je dari tidur jangan lupa s0lat Subuh. penting tu! selepas bersolat duduk sat atas katil. ingat balik apa yang dah baca or belajar semalam. kalau tak ingat, cuba bukak buku balik. lepas da ingat baru boleh wat benda lain. =)
~> susun jadual belajar anda betul-betul. ini bagi mereka yang ada jadual belajar. As for myself, i don't ever have any study schedule before. it's depend on korang punya cara belajar tau. tapi kalau ada jadual lebih sistematik la. takde la kabut semacam. ehem..Farah memang kabut pun, s0 what? huhu..
~> perbanyakkan latihan. past year question help me a lot. be 'friend' with past year question. Tak kenal maka tak cinta kan? dah kenal past year, dah berchenta dengan past year, then suddenly we realise; 'eh, final exam... it's not that hard. senang je....'
~> early in the mornng, memang sangat sesuai untuk sebjek membaca. Tengahari sampai petang pulak sesuai untuk subjek mengira. malam, u can d0 b0th, wether reading or calculation. and before we sleep, boleh la baca sikit-sikit buku yang kalau anda baca mesti rasa nak tidur. huhu..
~> SOLAT FARDHU 5 WAKTU, DOA, SOLAT HAJAT, TAHAJUD MALAM, Al-QURAN. ini sangat penting. Don't never miss any of these. banyakkan amalan dan PERGANTUNGAN pada ALLAH. InsyaAllah...kita boleh berjaya. Allah selalu ada masa untuk mendengar doa dan rintihan kita.
~> last but not least, RESTU dari ibubapa dan lecturer. jangan lupa call your parent. ask forgiveness from them. sometimes, kenapa semua yang kita balajar tak letak jugak kat otak sebab TIADA KEBERKATAN sama ada dari parent or lecturer. please! remember that.
nampaknya ni je la tips yang dapat Farah share harini. it's time for Dhuha. =) g0od Luck ye sume. daa.. wassalam.
Farah
(^^,)

1 cot-cet cot-cet mereka...:

Nur Atiqah said...

good luck fara ! chayouk chayouk =.=

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...