Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Monday, 19 December 2011

.: siapakah wanita pertama ke syurga? :.


Pada suatu hari Fatimah bertanya Rasulullah, siapakah perempuan pertama yang bakal masuk syurga. Baginda menjawab, seorang wanita yang bernama Muti’ah. Fatimah terkejut, ternyata bukan dia seperti yang dibayangkannya. Mengapa orang lain, pada hal dia adalah puteri Nabi ?
Timbul keinginannya untuk mengetahui siapakah Mutiah itu. Apakah gerangan yang dilakukannya sampai mendapat penghormatan begitu tinggi ? Sesudah meminta izin daripada suaminya, Ali bin Abu Talib , Fatimah berangkat mencari rumah Mutiah. Puteranya yang masih kecil Hasan menangis ingin ikut lalu didukungnya Hasan ke rumah Mutiah.


Fatimah mengetuk pintu rumah Mutiah dan memberi salam. Wa’alaikumussalam! Siapa di luar? Terdengar jawapan lemah lembut dari dalam. Suara cerah dan merdu.

“Saya Fatimah, puteri Rasulullah”

“Alhamdulillah, alangkah bahagianya saya hari ini, Fatimah sudi berkunjung ke gubuk saya” terdengar kembali jawapan dari dalam. Kali ini nyata lebih gembira lagi makin dekat dengan pintu.

“Sendirian Fatimah?” Tanya Muti’ah

“Aku ditemani Hasan” Kata Fatimah

“Aduh, maaf ya” suara Muti’ah terdengar menyesal.

” Saya belum mendapat izin suami untuk menemui tamu lelaki” jawab Muti’ah

” Tapi Hasan masih kecil” jelas Fatimah

” Meskipun kecil, Hasan lelaki. Esok saja datang lagi, saya minta izin kepada suami,” sahut Mutiah tidak kurang kecewanya.

Esoknya Fatimah datang dengan membawa Husain sekali. Selepas memberi salam dan dijawap gembira, Mutiah berkata dari dalam.

“Datang dengan Hasan Fatimah? Suami saya sudah memberi izin”

“Ya dengan Hasan dan Husain ”

“Ha? Mengapa tidak beritahu dari kelmarin?”

“Yang dapat izin cuma Hasan. Husain belum. Saya terpaksa meminta izin dari suami” jawab Muti’ah.

Hanya esok harinya baru mereka disambut baik oleh Mutiah di rumahnya. Keadaan rumah itu sangat sederhana. Tidak ada satu pun perabot mewah. Namun semuanya teratur rapi membuat tetamu senang berada di rumah itu. Fatimah kagum melihat suasana yang menyenangkan itu. Sehingga Hasan dan Husain yang biasa di rumah orang, kali ini nampak asyik bermain.

“Maaf ya, saya tidak boleh menemani Fatimah duduk. Sebab saya sedang menyiapkan makanan untuk suami saya” kata Muti’ah sambil sibuk di dapur.

Hampir waktu tengahari, masakan itu sudah siap semuanya lalu diletakkan diatas talam. Mutiah mengambil rotan dan diletakkan di sebelah hidangan.

Fatimah bertanya kepada Mutiah “suamimu kerja di mana?”

“Di ladang” Jawab Muti’ah

“Sebagai pengembala?” soal Fatimah.

“Bukan. Bercucuk tanam” Jawab Muti’ah lagi.

“Tapi mengapa kau bawakan rotan juga?” tanya Fatimah.

“Rotan itu saya sediakan untuk keperluan lain. Kalau suami saya sedang makan , saya tanyakan apakah masakan saya sedap atau sebaliknya. Kalau suami saya jawab, “sedap”, takkan terjadi apa-apa.Jika tidak sedap, rotan itu saya berikan kepadanya agar dirotan punggung saya sebab ia tidak menyenangkan suami”.

“Atas kehendak suamimukah kau bawa rotan itu” tanya Fatimah.

“Oh, sama sekali tidak. Suami saya seorang yang penyayang. Ini semata-mata kehendak saya agar jangan sampai menjadi isteri derhaka kepada suami.”


Fatimah lantas meminta izin pulang. Dalam hati berkata, patut kalau Mutiah menjadi perempuan pertama masuk syurga, lantaran baktinya kepada suami begitu besar dan tulus.
Diberitakan dalam berjuta-juta wanita di dunia ini, Muti’ah yang paling awal akan masuk ke dalam syurga. Apakah keistimewaan beliau mengatasi wanita lain?

Hanya Allah yang mengetahuinya. Tapi daripada sejarah cerita yang di khabarkan, saya membuat andaian, Muti’ah sangat sangat menghormati suaminya. Sangat sangat taat kepada suaminya. Layanan beliau kepada suaminya mungkin yang terbaik mengatasi wanita lain.


Wallahu a’lam

dipetik dari: http://myibrah.com/wanita-pertama-masuk-ke-syurga

Monday, 12 December 2011

.: di mana adab seorang wanita? :.

Kisah Benar di X Fresh FM



salam.

mungkin ada yang dah pernah dengar kisah ni, mungkin saya seorang je yang baru tau pasal hal ni. hmm..

one word, malu! mana adab seorang wanita? hilang ke mana? ok, memang tak salah nak putuskan pertunangan atas sebab-sebab yang tersensiri, but kan boleh guna bahasa dan cara yang elok? perlu ke kita malukan pihak yang lain?

mungkin salah pihak lelaki juga sebab keluarkan kisah ni kat radio, but tak payah la nak hina dye yang hanya kerja jual burger! malunya..


Firman Allah yang bermaksud: “Wahai orang beriman! Janganlah sesuatu puak daripada lelaki mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki lain kerana harus puak dicemuh itu lebih baik daripada mereka dan janganlah pula sesuatu puak daripada perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan perempuan lain kerana harus puak yang dicemuh itu lebih baik daripada mereka, dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengah yang lain dan janganlah kamu panggil memanggil antara satu sama lain dengan gelaran yang buruk. Seburuk-buruk panggilan ialah panggilan buruk sesudah dia beriman dan ingatlah sesiapa yang tidak bertaubat daripada perbuatan fasiknya maka merekalah orang yang zalim.” (Surah Al-Hujuraat, ayat 11)

hopefully, tak ada la kes-kes macam ni lagi. sebagai seorang wanita, aku malu dengan kaumku.. ='(
Tuesday, 6 December 2011

.: tips nak matikan phone ketika solat! :.

as salam...

last time saya ada terbaca status Imam Muda Asyraf di facebook, berkaitan dengan sebab dan pentingnya kita menutup atau men'silent'kan handphone ketika solat, terutama ketika di masjid mahupun surau. of course, bila masuk je masjid or surau kita aware akan iklan 'sila matikan telephone bimbit anda' namun ada ketikanya kita terlupa..kan? boleh jadi juga.

so, saya terfikir juga.. bagaimana caranya nak matikan handphone kalau terlupa, lagi-lagi time tengah solat? dah la diri sendiri jadi tak khusyuk, then turut sama dragged jemaah lain jadi tak khusyuk. dan alhamdulillah, saya dah jumpa solutionnya! hehe..

thanx to ustaz penang ( rakan fb) entry di blognya;

you can refer to this picture. taken from his blog ;)


ilmu baru, sebarkan. =)
Thursday, 24 November 2011

.: demam lomo. :.

winnie the pooh

red

yellow

purple

pink
*more design, visit;


as salam.

long time no see. hehe.. memandangkan esok ade test so tak bole hadap lapy lama-lama. baiklah, tanpa mukadimah let me go straight to the point okay..? nampak tak gambar2 kamera kat atas ni? haaa.. mari saya perkenalkan, LOMO AQUAPIX WATERPROOF CAMERA!

"lomo? apekah? domo ke? adek bradik domo ea?"

adoi, ingatkan taknak buat meukadimah. bagi yang tak tau lomo tu ape, baca kat bawah ni;

“LOMO” means a kind or attitude when you take a picture, just click and snap.

Don't think about the aperture, shutter and don't even mind the angle or the

composition of a picture.


extract from: laman web mana entah.huhu..

LOMO ni lebih kurang trend la sekarang. siap ada laman web khas lagi bagi penggemar lomo. cer usha sini;


so, lomo aquapix ni one of camera bawah group lomo ni. senang cerita kamera kodak. tau tak kamera kodak tu ape? kalau tak tau jugak...cer tanya mak ayah anda, sure dorang tau. ;) (orang nak cepat memang malas nak terang panjang-panjang. kat bawah ni ade description

Features :

Waterproof 35mm Camera ( including casing)

Focus Free

28mm f/9.0 Picture taking Lens

Easy Film Loading System

Thumb-Wheel Film Advance System

Wrist Strap lncluded

Detachable Waterproof Casing

1.35mm camera with clear plastic waterproof casing

2.Remove camera from out casing by flipping open blue clip in direction of arrow .

3.Remove camera from casing to load 35mm film.

4.Camera operates best up to maximum depth of 10 feet and distance of 4 feet.

5.For underwater use place camera inside waterproof casing .



untuk pengetahuan anda juga, kamera ni boleh guna SEUMUR HIDUP kalau anda pandai jaga lah, dan TAK GUNA BATERI ataupun TAK PERLU CHARGE, hanya masukkan kodak (beli sendiri) dan klik!

haaaa...berminat tak? kalau berminat boleh pre-order dengan saya, dari sekarang hingga 12/12/2011.

harga? murah je.. untuk blogger yg disayang, RM 48 exclude postage! haaa... berminat tak berminat tak? kalau berminat boleh la emelkan order anda ke fara.azrina@gmail.com. atau boleh add saya di facebook;


any inquiry tanya saya terus. insyaAllah saya akan jawab.=)

contoh gambar guna lomo aquapix,

user posted image
best tau, jarang ade kamera boleh guna dalam air. =) rugi kalau tak order sekarang.
Monday, 21 November 2011

.: sabar itu sebahagian daripada iman :.


as salam.

normally, kalau ada benda jadi aku akan mudah redha. alhamdulillah. tapi setelah lama tak diduga, baru Allah duga sikit terus aku jadi m0ody, bad m0od, marah sangat membara-bara. padahal tengah puasa ni! ish3...

just now something happen. dengan penuh perasaan tak sabar, lepas je habis kelas aku terus berlari balik ke bilik. dan waah! aku terkejut tengok tingkap sebelah meja belajar aku hilang. dengan pantas aku tengok kebawah dan sah! tingkap aku jatuh kat bawah! tak pernah aku bayang aku akan diduga begini sekali.

memang betul, angin hari ni kuat sangat. sangat kuat! sampai aku yang dah macam gajah ni rasa nak terbang melayang. tapi tak sangka pulak mangsa tingkap terbang kali ni adalah aku. gambar dibawah merupakan bukti sahih tingkap bilik aku yang dah terburai.


menangis? memang la! terkejut, sedih, takut, risau, penat semua jadi satu. ditambah lagi dengan abang technician 'hensem' (bak kata housemate) yang berjaya menakutkan aku dengan kata-kata tajam dye bahawa SEMUA NI SALAH AKU dan aku kena bayar cas untuk 'tingkap terbang' tadi. argh! boleh tak saya nak cakap abg ni tak hensem?! huhuhu..

entah kenapa aku terfikir;

"bila aj sakit, senang je aku suruh dye sabar. bila member aku ade problem, benda first yang aku bersyarah kat dye suruh bersabar. but now, bila Allah duga aku sikit, terus aku melatah salahkan sana sini without fikir untuk bersabar."

ASTAGHFIRULLAH! apa nak jadi dengan aku ni?

aku suruh orang besabar tapi aku sendiri tak laksanakan. nampaknya, aku tak layak nak nasihatkan orang lain. *down lagi*.

“Dan sesungguhnya Kami akan memberi balasan kepada orang yang sabar dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan.” (Surah al-Nahl, ayat 96)

Firman-Nya lagi yang bermaksud:

“Sesungguhnya hanya orang yang bersabarlah yang disempurnakan pahala mereka tanpa batas.” (Surah al-Zumar, ayat 10)

Rasullah bersabda:

“Sabar itu separuh iman.” (Hadis Riwayat Abu Na’im daripada Ibn Mas’ud)

Sabda Baginda SAW lagi yang bermaksud:

“Dalam kesabaran terhadap perkara yang tidak disukai itu banyak kebaikannya.” (Hadis Riwayat al-Tirmizi daripada Ibn Abbas)



semoga aku berjaya mengharuni dugaan kali ni. amiin..
Saturday, 29 October 2011

.: review: A Stupid Little Things Called Love :.

as salam..

someone has told me that;

" dah habis satu test/exam tok sah ler bukak buku laen. release sat. jangan ingat ape yang dah jadi but learn from mistake."

thus, disebabkan tengahari tadi tamat sudah Test Taxation, dan walaupun selasa ni ade Test lain menanti, awal-awal lagi saya dah tanamkan dalam jiwa raga; abaikan buku-buku dan hala pada benda lain, yakni movie! muhahaha.. *adik-adik, sila jangan follow akak yer*.

ok, tak dinafikan perbuatan menghabiskan-masa-tengok-movie ni tak baik untuk kesihatan (sampai tahap lupa dah makan ke belum TAPI TAK LUPA WAKTU SOLAT) tapi memandangkan tahap penerimaan ilmu untuk hari ini macam dah sampai tahap yang maksimum, so i belief it is better for me to take a rest..for a while.. maybe.. err.. =_="

dah mula nak bebel. aig0o. al-kisahnya saya nak update ni pasal movie yang saya dah tengok. tak boleh ambil masa lama sangat! ade event nak kena attend sat lagi.

1. a stupid little thing called love (1st love) --> Thai movie.

tengok hero dye dulu. kekekke *gatal!* dalam movie ni hero dye bernama p'shone. nama betul MARIO MAURER.


erk? sensored lak. jap2.


yes i do! kekeke...


sorry wooy0ung, nampaknye kite TERtengok orang lain. hehe..;p

ni heroin dye pulak. memegang watak sebagai p'nom. nama betul dye Fern pimchanok Lerwisetpibol. perh, susah nak eja dan sebut.


ni time dye huduh.. haa... pas 2-3 tahun (dalam movie tu)


comel kan? santek nee awaaak... hihihi...


transformasi dari hudus ke lawa.. demi chenta.. cheet! gatal.

kisah dye pasal p'nom, si gadis hudus dan kawan-kawan yang masing-masing ade lelaki kesukaan masing-masing. (ayat bebudak) dan of course, p'nom ni suka kat si p'shone ni. 2-3 tahun la dye simpan feeling kat shone ni. dye berubah dari hudus ke santek, tak pandai ke pandai, masuk itu ini sume demi tarik perhatian shone ni. but somehow bestfriend shone, p'top suke kat Nam ni. aish, sila jangan tanya kenapa ade 'p' kat depan nama dorang ni. fening..fening..

haaa...then ape jadi? sila saksikan sendiri. kat youtube ade. dah lambat nak ke event ni. nanti sambung lagi. daa~..

Thursday, 27 October 2011

.: yang terlepas dan dilepaskan :.


as salam.

alhamdulillah, setelah lama tak update blog terasa nak membebel pula malam ni. huhu.. next week mid-sem break dah nak mula, so Test 1 mula lah bagai cendawan tumbuh lepas hujan lebat. grr... cuti nanti pun tak boleh nak enjoy sangat sebab subjek kritikal, seperti FAR 315 menanti. aig0o.. tak caye tengok kat bawah ni. *awal-awal mukadimah dah bebel*


*gedik gila letak gambar.* ok, m0od sangat tak stabil minggu ni. peritnya hanya Allah yang tahu. dalam seminggu ni kite (ok, kata ganti diri pun dah jadi gedik) dilanda pelbagai penyakit non-stop sampai ke saat ni. huhu.. time-time sakit ni lah rasa nak ade ibu kat sebelah. ='( bila jauh dari family, takde sape-sape nak dengar keluh kesah kite. hanya DIA tempat kite mengadu. alhamdulillah, kita jadi kuat. =') ni lah hikmahnya. bersyukur sangat.

selingan kejap.

just now housemate saya masuk bilik (tiba-tiba) dan tanya;

Azie: fera, kalau azie mati %^&*( (takberapa dengar sebab pakai earphone gedabak) haji ape fera rasa?

Fera: hepinye! ya Allah..tu lah impian kita.

Azie: hah? FERA NAK AZIE MATI KE?

Fera: Azie, azie tau kan nikmatnya mati time tunaikan haji? *muka bersinar-sinar sambil cakap*

Azie: memang lah. Azie tau. tapi azie tanya kalau Azie mati nanti macam mana, bukan mati time pegi haji! *muka kachiwa*

Fera: erk? *blush* owh.. hmm.. ok. rasa nak terjun dari tingkat 7 ni. SORRY AZIE! SALAH DENGAR!!! ='(

Azie pun berlalu keluar dari bilik......

habis selingan. kembali membebel.

esok ade quiz pukul 7.30 pagi dan saya dok sibuk meng-update blog. mengade betol. kang sebok nanges sana sini kalau tak dapat jawab. aish..=_="

sepanjang saya tak update blog ni, banyak benda yang dah jadi. banyak sangat benda yang terpaksa saya tinggalkan. kena fokus sebab Test 1 ni lah. tak nak jadi macam sem lepas, insyaAllah.

antara perkara best yang saya TERLEPAS dan saya tak regret pun (i hope);

1. NOVEL AWAK SUKA SAYA TAK.
aaaa!!!! saya follow dari masa kak Melur jelita publish di blog dye. dan baca tengah-tengah jalan terus stop sebab kak melur dapat tawaran untuk bukukan novel tu. saya apa lagi, TEROS ORDER ONLINE sebab boleh dapat TANDATANGAN PENULIS! exclusive okey? wuuhuuuu! tak tau dah selamat sampai rumah ke belum. telefon rumah asyik tak berangkat je. uwaaa.. rindu ibu! (tiba-tiba =_=").

tapi, sebagai pengubat kepada ketidak-sabaran-yang-melampau-lampau-untuk-baca-novel-tu saya dapat something yang lebih baik! tengok kat bawah ni;


hooyeah! nampak tu nama sape? kekekeke... pengubat kerinduan. ecece... kak melur tulis ni kat buku saya.. hepi lorh... haaa... saya rekomen sape-sape yang minat membaca NOVEL YANG BERMANFAAT sila lah baca novel ni. dah keluar pun kat MPH or POPULAR (bak kata mereka, kipas-susah-mati ASST)



2. JUALAN HEBAT BUKU DI PESTA BUKU SERIGALA NAKAL.

hehe.. BIGBADWOLF ade buat pesta buku yang buat saya mengis air mata darah (gimik lebih) sebab dorang bagi diskaun yang GILA-GILA okeh?! bayangkan, novel yang harganya RM40++ jadi RM8! gila tak gila? menangis ooo.. dah la dekat je dengan rumah kalau nak pegi. tapi tak dapat pegi pulak. memang down gila lah bila dapat tau. ='((


3. JCARD SALES DI JUSCO BANDARAYA MELAKA!

ok. 1 things that i love about JCARD sales ni sebab diskaun yang dia bagi memang sangat berbaloi! orang yang tak mapu (macam saya) ni mampu pegi time jcard sales je la. huhuhu.. nak-nak sales ni ade SEHARI BEFORE TEST AUDIT. nak bunuh diri ape pergi shopping time-time kritikal camtu? memang saya menangis jela bila housemate SEMUA PEGI TINGGALKAN SAYA SORANG-SORANG KAT RUMAH untuk bersopping! grrr... takpe-takpe..sabr je la.. ade hikmahnye.. kan kan kan?

4. EKSPO BUKU ISLAMIK

ok. saya gila buku. antara shopping baju dan buku, saya lebih rela habiskan beratus-ratus kat BUKU INSTEAD OF BAJU. hehehe.. no comment. baju or laen-laen boleh 'ketuk' ibu ayah (sebab tu saya suuuuka keluar dengan family instead of friend unless ade kawan nak belanja..) tapi buku or gadget memang mimpi la nak mintak kat ibu ayah. sume beli sendiri. adil la kan? hehe..

ekspo buku ni saya ade dengar kat IKIM tapi tak tau lak kat mana, asyik terlepas dengar je tempatnya. sekali keluar poster ni kat blog BAYYINAT so dapat la sedikit sebanyak info. TAPI... tarikh dye tak kena pulak! orang tengah berperang dengan TEST 1 fasa 1 ni.. ad0oooi...
sape-sape yang pegi tolonglah beliikan buku untuk saya boleh?? hehe.. *muka tak tahu malu*.

ok, kite dah habis membebel. cepatnya masa berlalu. adoiyai..tak habis studi lagi ni. esok nak quiz, lusa TEST TAX. perh.. TEST TAX OK. TAXATION. tax. =_=" ok nak lari sambung studi cepat-cepat! doakan saya ye! wassalam.
Wednesday, 28 September 2011

.: tak payah nak sayang sangat! :.

as salam.

*PERINGATAN: maaf, entry kali ni lebuh kepada nak luahkan segala yang terpendam. better tak payah baca tapi kalau nak baca jugak terpulang lah. dan maafkan saya atas penggunaan ganti nama 'aku' untuk entry kali ni.*

ok. settle dah sesi mukadimah versi lemah lembut. sekarang sesi 'aku' mengganaskan diri. heh, ganas la sangat.

this severe week, minggu permulaan jntuk semester baru. suppost to be minggu-rest-bagai-nak-rak-tengok-movie-24jam-dan-tidur-je-memanjang. but somehow permulaan sem ni bagaikan esok dah nak final. pergh.. ayat tak boleh belah. serius! mana taknye, keje assignment segala mende awal-awal lagi dah banyak. ok fine. takpe la exercise. aku ok je. buat, try harder to understand subjek MAF(management accounting) yang dah ber'sem-sem' aku belajar tapi tak jugak dapat A. FAR (accounting) yang makin complicated. AUDIT yang takde manual pastu buku tebal giler. bla bla bla.. hoi! kau dah degree memang la kena push harder. apa daaa... =.=

banyak giler kerja tertangguh. banyak giler story morry tersimpan je dalam draft. tak complete. aku rasa masa tak cukup, padahal aku yang takpandai manage. tak tau la kenapa aku fail giler nak manage masa sem ni. FAIL!! sume hancuss.. aku sedih tapi takkan nak tunjuk kat orang kan? senyum je la. untung dapat housemate yang pandai buat aku gelak hari-hari. alhamdulillah..

ok. sekarang bab cintan cintun. aku ni orang yang sangat LAMBAT PICKUP. SANGAT3. kalau aku dah start sayang, mana aku nak perasan. blur giler kot.bila dah takde baru aku nak meraung. silly me. 4 bulan aku cuti, dye selalu menggedik nak kat aku. aku hari-hari take care pasal dye. antara dye dengan adek dye, dye lagi baik. lagi mendengar kata. dalam ke-tidaksuka-an aku terhadap dye actually dah muncul pun rasa sayang. macam biasa la, mana aku sedar. hari-hari aku kutuk dye, suh ibu buang dye dari hidup aku. tahi dye, sume aku kena buat padahal bukan kucing aku. aku tak suka kucing ade 2 sebab je, dye punye tahi dan dye BERBULU. aku takut. tu je. tapi kalau dah lama-lama takde lah aku takut sangat. malah aku dah sayang kat dye. seyes Dylan, untung kau sebab aku lagi suke kau dari Lily.

tapi tetibe kau buat perangai. kau sakit sebenarnye, tapi kitorang maneeelah paham pe yang kau cakap. bila aku balik kerja, tidur atas lantai, kau datang kat aku.. tidur atas lengan aku..aku tak marah pun. malah aku boleh belai-belai kau. tu tandanya aku dah start boleh terima kau. kau baik, kau manja,walaupun kau suke buat hal sendiri tapi kau mendengar kata. kau sebijik cam aku. aku je yang tak perasan.

tapi, bila kau mula buat perangai, kau mmula susahkan ibu, aku geram. sebab benda tu effect ibu = effect aku. so aku antara orang yang dok canang-canang kau dihantar ke pusat penjagaan kucing. ikot ayah nak hantar je kau kat pasar borong, tapi..... hmm..

bila aten dalam tangisan bawak kau keluar dari rumah, lepas tu hujan, dan kau terus lari menghilangkan diri. then aten balik rumah , moody. satu family m0ody. aku pun kena effect m0ody tu. tapi mana orang lain tau. aku diam-diam je. bila aku balik rumah last 2 week, aku cari kau. aku drive pegi tempat last aten hantar kau, tapi kau takde. sampai sekarang pun kau tak balik rumah. kami tau kau merajuk. kau paham yang kami nak buang kau. tapi kau tak paham kami berat sangat hati nak buang kau. luar cakap lain dalam cakap lain. tu lah aku. sekarang aku taip bende ni pun meleleh-leleh hingus. airmata dah tak boleh stop dah. aku rindu kau la dylan!

tapii... pagi tadi ibu call. cakap aten mimpi kau..kena langgar. 2 hari berturut-turut. kau tak tau betapa m0odynye aku harini. mana ade aku buat keje lansung! sampai sekarang m0od belajar aku belum datang. aku tak sempat pun jumpa kau buat kali terakhir. last aku bermanja dengan kau time kau tidur kat lengan aku. YA ALLAH, rindu nye aku dengan kau.

5-10 minit kemudian.

ok. aku dah puas menangis. dah henti dah pun. aj call pun aku layan tak layan. it's time to move on. aku rasa aku dah boleh start belajar. puas dah luahkan, puas dah nangis. Dylan, even apa-apa pun yang jadi kat kau, aku tetap doakan semoga allah melindungi kau. dan kalau betul kau accident, semoga jasad kau ade lah orang yang baik hati tolong kuburkan. semoga kau berbahagia walau dimana pun kau berada. *ok aku rasa aku nak nangis lagi*.
Thursday, 22 September 2011

awk2..blog awk agak serabut la..sorry kalo sy tegur ni ye ^_^

thanx.. xpe.. mmg ade rasa nak tukar layout n design blog ni. tggu masa free je. sekarang bussssssssyyyyyyyyyyyyyyy sangat. insyaAllah ada masa tuka. thanx again.=)

Ask me anything

apa tajuk lagu korea ni ye? rain fox?

1st, sorry sangat sebab tak perasan pun ada soklan kat formspring ni. huhuhu.. lagu tu lagu ost drama my gf is a gumihoo, tajuknya fox rain. penyanyi lupe. maaf..=)

Ask me anything

salam'alaik~~ mcm mne ye nk letak faveret books to kat blog??? hehe~

w'salam. maaf tak perasan pun formspring ni. huhuhu.. kalau nak letak faveret b0ok tu boleh klik je dekat gambar-gambar buku dalam blog saya or boleh pergi terus ke http://www.goodreads.com. kena daftar dulu tau. =))

Ask me anything

Monday, 12 September 2011

.: tutorial #4 : jom buat cik d0lly bhgn 1 :.

as salam.

haaaai semua.. alhamdulillah.. hari ni lecturer taxation batalkan kelas yang mana menyebabkan saya ketiadaan kelas sepanjang hari. yippie! banzai! hehehe..

akhirnya pintu hati saya terbuka untuk merajinkan diri membuat tutorial 'bagaimana nak buat cik dolly menggunakan microsoft powerpoint'. lama dah kawan saya, cik Sarah dok 'paksa2' saya buat tutorial ni. saya dah cakap dah better dye search kat internet, ada je yang dah buat tutorial ni. tapi dye dok paksa jugak saya buat. huhuhu.. sayang kawan, nak buat macam mana kan kan kan? *wink wink*

untuk entry ini, saya akan ajar basic untuk buat cik dolly macam kat bawah ni;

dan hanya fokus untuk bahagian MUKA SAHAJA. sebab akan wujud entry sambungan okey? heee~...

baiklah, tanpa melengahkan masa lagi.....jom kita mulakan KELAS CIK DOLLY BY CIK FARAH!

1. mula-mula sekali, pastikan anda buka dulu software MICROSOFT POWERPOINT tu. dah buka dah? bagusss..

2. discover your powerpoint 1st. make sure anda tau mana nak cari basic shape macam kat bawah ni. ianya satu tools yang saaaaangat penting dalam kelas ni. ok?



jumpa tak? cariiiik sampai dapat! ini satu paksaan. ;p

3. untuk menfancykan kelas, sila baca keterangan dalam gambar kat bawah ni. right-klik open in new tab kalau tak boleh baca..




4. untuk basic cik dolly hari ini, sila follow step kat dalam pic di bawah ni.




5. siap dah bentuk muka dan mata. mata dan bentuk muka boleh berubah, ikut mana-mana keselesaan anda. nak muka bulat ke, oval ke, same goes to the eyes. ikut kreativiti masing masing. got it? =)

6. ok, untuk mata dan mulut, tools kat bawah ni boleh digunakan. yang saya tunjuk ni sebagai option sahaja. if korang dah jumpa cara yang lebih baik, then use it. follow ur own imagination ok?

ni imagination saya. saya 'lahirkan' dulu dalam a piece of paper then saya 'wujudkan' dye dalam powerpoint.

ye, saya memang suka menconteng. ;)

oh, laparnye..!! TO BE CONTINUE....

*anda boleh lihat disini cik d0lly yang saya dah hasilkan. walaupun tak seberapa namun saya nak tunjuk jugak. daaa~...*

Sunday, 11 September 2011

.: selamat kembali & tips baca buku tebal! :.

as salam..

cuti 4 bulan lebih sudah pun tamat. say bye-bye to h0olidays dan hai-hai to KBM! uwaaa... ='(

ok. stop emo. eventhough baru tadi akim yang selalu cakap nak halau kakak dye ni balik asrama cakap rindu kakak. stop emo eventhough semua orang keluar pegi shopping barang kejap but si Farah ni stay sorang-sorang dalam bilik coz mengemas barang. stop jugak emo eventhough si aj sekarang dok cakap dengan gaya yang menakutkan. STOP EMO OKEH? smileeee~..

dalam dok mengemas barang-barang tadi saya tengok banyaaaaaknye lah buku tebal. antaranya buku tax. owh..don't say a word. m0od study belum muncul lagi okeh? huhu..

tapi haritu dok usha-usha blog rynaowhryna.blogspot.com terjumpa something yang best. nak tau tak tips baca buku tebal-tebal ni? haaaa... let's check this out.



TIPS MENGARUT #1

1. buka buku tersebut. start with whatever chapter that you want.

2. ambil sedikit gula-gula, jelly beans, or anything (makanan yang tak melekat kat buku).

3. letakkan gula-gula, jelly beans, or anything (makanan yang tak melekat kat buku) tadi di atas muka surat yang ingin dibaca. pastikan MAKANAN TERSEBUT DILETAKKAN BERJARAK-JARAK, DONT CHEAT! macam kat bawah ni.

4. mulakan pembacaan anda. sampai di checkpoint yang ada gula-gula/ makanan tadi, anda boleh ambil dan makan! kemudian teruskan pembacaan anda semula sehingga sampai ke checkpoint gula-gula tadi. DON'T CHEAT!

PERINGATAN ;

--> tips ini boleh menambahkan jumlah lelemak's yang berada dalam tubuh badan anda.

-----> pastikan anda BETUL-BETUL FAHAM APA YANG ANDA BACA, bukan sekadar nak KEJAR GULA-GULA. ok?

----> pihak saya (cheewaah!) tak bertanggungjawab diatas segala masalah yang mungkin berlaku jika anda menggunakan tips mengarut ini. ;)

so, selamat mencuba! hehe.. dan selamat kembali ke alam BELAJAR okeh? daaa~..


p/s: lapaaaar niii.. nak makaaaaaaaan... ='(
Thursday, 8 September 2011

.: raya dan hutang :.

as salam.

bertemu kita lagi setelah lama saya menghilang. huhu.. sebelum terlambat, saya nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada semua rakan blogger, reader tersayang dan juga teman-teman di luar sana.

*orang dah basi dah dengar ucapan raya, si Farah ni giler lambat wish. had0oi...*

misteri kehilangan saya terungkai apabila banyak HOMEMADE kek dan kuih raya hasil tangan ibu terchenta yang berjaya disiapkan dengan bantuan SUPERFARAH! hooyeah..

before raya last saya update entah pasal apa pun saya tak ingat. huhu.. busy tolong ibu siapkan kuih, preparation raya sume, dan lepas raya sibuk pulak buat open house family gathering, jalan sana sini beraya sakan sampai sakit. urgh.. betul saya tak tipu. baru jumpa doc petang tadi..or semalam dan saya disahkan keracunan makanan + demam. no wonder la 2 hari diarrhea tak sudah-sudah. aig0oo.. time-time nak balik Melaka la benda ni jadi. takpe2..sabarr..

nah, ni bukti segala macam 'hadiah' dari doc.



ok, saya berhutang 2 benda sebelum raya. giler la. berzaman kot simpan benda alah ni. nak update blog susah sangat. malu jer bila Sarah tanya masa beraya ritu;

"FERA! DOLLY AKU BILA KAU NAK SIAPKAN?"

uwaaaaa... sorry Sarah.. tsk. aku busy tak hingat dunia weh.. =_="

ok, la ni saya nak langsaikan segala hutang piutang yang tak settle lagii. 2 je pun.. huhu..


1.

yg atas ni khas untuk CIK ZUNETA. arghhh.. MAAFKAN SAYA ATAS KELEWATAN YANG MELAMPAU-LAMPAU. uwaaa.. malunyer.. >.<

ok, cik dolly awak bersifat kesenian (giler pelik ayat ni adooi) sebab saya tengok awak ni cam orang seni. ok, maafkan saya atas kepelikan bahasa tadi. hopefully awak dapat bagi komen keatas cik dolly awak yg saya terlambat buat ni.malunyer... =(


2.
ok, yang kedua ni untuk cik sarah. sarah syg, sorry ek klu cik dolly ni tak menepati citarasa ko.. aku buat time sakit ni. huhuu... kalau ade ketidak-puasan hati sila lah bagitau aku cepat-cepat ea..? huhu..

ok. settle dah 2 hutang. pheww..~ lega!

sekarang boleh fokus nak kemas barang. boleh tak hari sabtu ade pendaftaran kolej tapi satu benda pun tak settle lagi? kemad barang pun idak. entah kemana la menghilangnya segala bagai barang-barangku. huhuhu.. sadisnya! nampok bebenor m0od kembali ke Melaka belum di install sepenuhnya. uwaaa...>o

sampai ketemu semula, asslamualaikum dan selamat hari raya dan selmat kembali ke alam universiti. tsk..

p/s: bila sakit menjelma, perangai jadi makin ngada. cepat terasa satu perkara, merajuk jadi perkara biasa. uwaaa...m0od swing dah datang. sorry aj..
Wednesday, 24 August 2011

.: tutorial #3: jom kemas rumah! :.

as salam.

disebabkan ni minggu last before raya, so para ibu mula mengerahkan anak-anak mereka mengemas rumah sehabis boleh. operasi mengemas-rumah-sehabis-boleh ni ternyata berjaya membuka mata anak-anak gadis dan juga anak-anak bujang bahawasanya, rumah anda saaaaangat 'kemas dan bersih'! hohoho..betol tak betol tak? ;p

ok, one of activity dalam operasi-mengemas-rumah-sehabis-boleh ni adalah melipat kemas-kemas plastik-plastik reusable. haa.. kalau kat rumah saya ni kitorang memang selalu kumpul plastik-plastik dari Tesco ke, NSK ke, Econsave ke, Jusco ke, bla bla bla... plastik-plastik ni boleh digunakan balik jadi plastik sampah ke, bungkus makanan nak bagi jiran ke... huhu.. anything la.

ni, saya nak bagi tutor sikit camne nak kemas plastik-plastik ni, so that takde la berlonggok plaktik-plastik ni. boleh jimat space dan yang penting, kemas! =)


1. ok, 1st step sila lah buka plastik tu, baringkan, tekan-tekan sikit bagi smooth je permukaan dye. hehe.. gedik la nak buat camtu. just bagi plastik tu smooth takat yang boleh. and kalau boleh no crumple-crumple, baru santek!


2. sekarang sila lipat dari sisi kicik-kicik macam gambar kat bawah ni. boleh start dari mana-mana arah, whether kiri or kanan. depend on ur choice k? teruskan melipat satu arah, macam nak gulung tapi sebenarnye lipat. paham tak ayat tu?

*giler fail bab penerangan. had0ooi*


3. maksud saya lipat satu arah tu macam kat bawah ni la. haaa.. jangan lipat macam nak buat kipas pulak okey? =) sila lipat saaaampai hujung. pandai-pandai la adjust ye.
4. ok, dah sampai hujung kan? sekarang, sila ambil penjuru hujuuuung sekali dari bawah, buat bentuk 3 segi macam kat bawah ni. teruskan saaampai hujung ok? tak nampak sangat ea? ok, cer usha gambar bawah pulak.
haaaa..macam ni la. nampak tak? nak start dari mana tu up to you guys. yang penting teruskan lipat saaaampai jadi macam pic kat bawah ni;
nampak tak? ok. sila pedulikan ketidak kemasan bentuk ni. ni hasil tangan adik saya, kalau saya sendiri yang buat.. ehem2.. mesti la kemas lagi ye tak? muhahahha.. ;p


5. haaa...last skali mesti kena jadi macam ni tau! macam ketupat 3 segi lak kan? *angkat kening double-jerk bak kata hlovate* mesti kena jadi camni tau, kalau jadi bentuk laen, errr...sila buat semula. lagi senang pegi tanya tutor laen. hohoho..

ok, bila dah jadi macam kat bawah ni nanti sila cari lubang macam kat garisan biru dalam pic kat bawah ni. ade tak? ade taaak? kalau takde pepandai la korang adjust sikit. huhuhu..

last sekali masukkan lebihan plastik tadi kat dalam lubang yang korang jumpa tadi. finish! simple dan senang kan?
so, ni lah hasilnya plastik korang tadi. mesti jadi camni tau!
*wink wink* amacam? senang tak oenerangan cekgu Farah tadi? selamat mencuba! ;)

p/s: giler penat hari-hari balik je kerja siapkan biskut raya. uwaaa... masa kat lapy dah berkurang, masa untuk rest pun dah kurang, apatah lagi masa untuk mesej2. huhuhuu..

.: tutorial #2: jom letak faceb0ok share & like! :.



as salam.

semalam ade akak cute kat atas ni tanya saya camne nak buat fb share and like. hehehe.. saya ni pun mengambil dari blog org lain kak. *kantoi disitu* tapi takpe lah saya tolong jugak akak ye? kalau nak lebih jelas akak pergi je kat link sumber saya ni. saya kalau bab penerangan cakap cam pelik2 sikit. huhu.. fail la. =_='

oh ye, kalau sape2 ade terasa nak jenguk akak yang sangat expert bab make-up ni, sila klik pic diatas ye. akak ni saaaangat banyak tutorial on girls thingy. =)

kat bawah ni utk button like :

1. dashboard > design > edit html.

2. tekan ctrl+f dan cari code ni;


3. amek kod bwh ni dan letak kat bawah kod yang kat atas tadi. ni contoh dye. *sorry kak saya tak boleh letak link2 ni. problem pe ntah. huhuhu..*


4. save and done.


kalau akak nk yg boleh copy link punye akak pegi lah dekat sumber bawah ni ea? sorry.. huhu..




p/s: ntah kenapa la saya tak boleh post code kat blog ni.. aish.. =_="
Sunday, 21 August 2011

.: kad raya, korang ade? :.

as salam.

alhamdulillah, selesai sudah 20 hari kita berpuasa dan sekarang ni masing-masing nak kejar malam Lailatul Qadar. insyaAllah, kalau kita istiqamah beribadah mesti jumpe punyelah. =)

nak hujung-hunjung Ramadhan ni semua orang dok sebuk-sebok hantar kad raya dan tak lupa, request lagu raya. faceb0ok pun dah ada application untuk raya ni. or dah lame ade tapi saya yg tak ambil kesah..? whateva.


sms Raya untuk saya, belum ada lagi. tak tahu lah kalau ada diantara readers yang dah dapat. awal gilerrr.. huhu.. kad raya? hmm..ade lagi ke kad raya ni? wujud lagi ek? *bajet tak tahu*

nak dijadikan cerita last 2 days, lepas je balik kerja, gaduh-gaduh ngan adik sikit, pastu intai kalau-kalau ade surat chenta (ok tu tipu), sekali ternampak satu surat untuk....akim? aik?



ok. sila pedulikan surat yang dah koyak tu. hehe.. patutnya ambil pic before koyakkan sura kan? tapi dah excited sangat nak bukak surat apa boleh buat..=_='

by the way, saya seorang akak yang SANGAT TERUK sebab berani bukak surat adik without his permission. err...

dah tu nak buat camne? cuba bagitau siapa tak terkezut bilamana adi yang nakal berumor 7 tahun bulan 9 ni dapat surat? si kakak dye pun tak dapat bla bla bla...*terus menggumam tanpa henti*


caak! kad raya lah! walauweh.. maman (akim) , awatnye hang dapat kad raya neh? *JELEZ*



owh..aidil ke yg bagi.. hmm.. bagusnye bebudak ni. kicik2 dah blaja bagi kad raya. akim punyelah hepi sampai tak sabar nak balik kampung. huhuhu..

zaman-zaman saya terima kad raya dah habis dah. last dapat kad raya yg ORIGINALLY DI POS KAN last year lah, tu pun dari Eliza. this year...hmm.. xde la kot..

Eli, ko tak nak bagi kad raya kad aku ke..? Sarah che-che, aku tau kau bace blog aku.. ko takmo post kad raya kat aku ke...? huhuhu...

p/s: UNTUNGLAH si kecik dapat kad raya..

p/sss: penatnye jalan-jalan shopping tiap2 minggu.. padahal bukan beli pape pun. saje gedik-gedik cuci mata. last-last duit habis untuk shopping buku je. hadooi...
Friday, 19 August 2011

.: nasihat ibu: bersyukur! :.

keadaan: selepas berbuka

"kak long, tolong cuci pinggan."

"ye buu"


waktu ni si acik sedang jalan heret-heret kaki. si acik ni terseliuh di sekolah pagi tadi. si angah lepas makan terus lari depan tv, buat-buat ada kerja. nak lari dari kemas dapur la tu!


" kak ngah, tak kesian ke tengok acik ni? dye sakit kaki"

"yee buu.. kejap, angah ade kerja ni. (padahal tengah tengok tv)"

" urgh, ibu, kak long sakit jugak la. sakit jiwa. kak ngah tolong kak long basuh pinggan yang belambak-lambak ni"

" adooi! kak ngah rasa kak ngan sakit jugak la. sakit hati"


so, berlaku lah perang sakit-menyakit antara kak ngah dan kak long.


" ouch, sakitnya otak!" -kak long

"oh, sakit kepala la pulak!" -kak ngah

" sakit leher la. lenguh"

" sakit badan la. penat"

"sakit gigi. rasa dah goyang"

"sakit tangan, rasa nak patah"

"sakit perut"

"sakit dada"


dan...


"alhamdulillah.. ibu bersyukur ibu dikurniakan kesihatan yang elok sepanjang bulan puasa. takde sakit kaki-tangan-mulut-otak walaupun umur dah lanjut. tak ke korang pun bersyukur?"

"err..." dua-dua terus senyap dan siapkan kerja masing-masing.


moral of the story:

i- jangan berdalih time buat kerja.

ii- sila bersyukur dengan tahap kesihatan yang sedia ada. kang Allah bagi dugaan betul-betul sakit kang.. haa.. padan muka.
Thursday, 18 August 2011

.: muslimahku part 5 :.










---> wanita insan yang lemah. senang terpengaruh, senang memendam rasa. if, IF, a guy buat baik dengan dye, even tanpa niat boleh timbul perasaan 'suka' dari diri seorang gadis itu. seriously.

--------> conclusion, no need bagi harapan palsu kepada gadis-gadis di luar sana. if, IF, betul-betul NAK kat that gurl, sediakan diri untuk jadi 'imam' kepada gadis tersebut. pesanan buat boboi boy.

---------------> untuk gugurl, sila jaga hati anda. once da terperangkap, sometimes ambil masa untuk pulih ( for some gurl maybe). buat diriku sendiri juga. jom muhasabah diri sama-sama.=)

* saya kongsikan benda ni kerana saya sayangkan my 'sisters' di luar sana. kita kan saudara? *

p/s: credit to fb : Saudara Hatta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...