.: tolong! tolong!! i'm stuck! :.

as salam.

1st of all, i would like to explain something. tajuk entry kali ini adalah STUCK, bukan SUCK ye? sila jangan salah faham. STUCK disini mengikut kamus dwibahas *karangan Cik Farah* memberi banyak makna. so, sila jangan salah faham again. dan lagi, kalau anda rasa macam berada di alam wonderland bila membuka webpage TeRaTaK F.A.R.A.H, err.... sila salahkan tahap kematangan Cik Farah. ok. *dush* u are so annoying Farah. stop it.

baiklah. untuk tidak melengahkan masa lagi, mari kita meneliti satu persatu makna-makna stuck tersebut.


1. i was stuck in a lift!






owh.. this one comes just nice. baru sekejap tadi berlaku. elok-elok lepas keluar dari surau Farah terus berlari kejar lif disebabkan pemikiran seperti berikut;

"urgh..lepas ni belum tentu ada lif nak buka. nak harapkan aku naik tangga sampai tingkat 12..? dalam mimpi la.."

dan wallah! sejurus selepas Farah berjaya meloloskan diri masuk kedalam lif, tiba-tiba lif tak naik, mahupun turun. diam-diam je kat tingkat 4 tu. oh great. makin kita nak cepat makin lambat pulak lif ni. tau-tau je sorang staff yang kebetulan berada didalam lif yang sama tekan loceng kecemasan, bukan kencing masam! dan berbunyi seperti berikut;

+ "dik! lif ni tak bergerak. rosak ke hape?!"

dan kedengaran bunyi 'ting-tong' disulami suara garau pakcik guard.

- " ye, ada apa masalah cik?"

+ "lif ni haa, berhenti kat tingkat 4. boleh tak cepat betulkan cepat sikit?! orang dah lambat ni!"

- " ohh, sila tunggu dalam kira-kira 10 minit, bantuan akan tiba. terima kasih"

+ " huh? asal?!" (dengan nada bengang tak terkata)

- " cik, tak boleh ke bersopan sikit? tak payah jerit-jerit kami boleh dengar."

dan zuupp! jadilah koko-cruch! eh2? silap-silap. staff tadi terus diam. Farah pun diam je lah. Alhamdulillah dalam lif tu cuma ada 4 orang je termasuk one of my housemate. dan alhamdulillah juga, staff tadi terus bercakap dengan nada yang lebih sopan.

pengajaran : budi bahasa budaya kita. tak kira la kat mana-mana pun, sila jaga tutur kata anda. jangan ingat orang lain tak ambil kisah. SALAH! WE DO CARE. kesian pak cik tu tau. hope kejadian ni tak jadi lagi InsyaAllah..



2. i'm stuck between them!

okeh. another story-morry. *suka hati aku je nak guna idioms or phrase yang tak pernah wujud. duhh!* kali ni stuck diantara 2 orang teman. waduh-waduh.. gawat ni! Farah paling FAMILIAR dengan kisah sahabat yang diketepikan ni. ok, silap. term yang patut digunakan bukan sahabat, tapi kawan je. sahabat sejati takde nye buat keje-keje gini. betui tak?

iman seseorg mukmin tidak akn sempurna sekiranya dia ada menyimpan prasaan benci thadap mana2 saudaranya yg seagama..
~hadis riwayat al-imam al-bukhari dn muslim~


bila kita dah ade kawan baru, tak payah la nak tinggalkan kawan lama. tu untuk kes 1. lagi satu kes, sorang kawan ni kena pinggir sampai rasa menyesal masuk fastrack. Ya Allah. ape la nak jadi ni? tapi Farah memang perasan bab pinggir-meminggir kawan ni dah jadi habits student la. apa nak jadi pun tak tahu lah. sampai bila nak jadi macam ni? yang sorang rasa terpinggir so diamkan diri. yang sorang meminggir kawan but actually don't realise it. what the..?


kalau takat kaum wanita je yang rasa Farah rasa...biaselah, wanita ni sensetif sikit. so what..? huhu.. ni sampai kaun adam pun rasa benda yang sama (sesama dorang la) ape kes? hurm... susah betul nak cari sahabat ni kan..?





pengajaran: Be friend with Allah. He's always there for us. nak harapkan manusia, belum tentu dorang dapat tolong kita. kan kan kan?

ade lagi kes stuck ni tapi......masa tak mengizinkan. ;( nanti-nanti lah yee.. until next time, wassalam.

You Might Also Like

0 cot-cet cot-cet mereka...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...