Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Wednesday, 13 April 2011

.: SHINee --> Lucifer, rahsia sebalik nama :.

as salam.

sebagai pendahuluan, disini saya nak exposed something yang besar tentang diri saya. disini, di saat ini, Farah ingin mengakui bahawasanya . . . .
.
.
.
.
.
.
.
.
Farah adalah kipas-susah-mati-korean-songs-movies-and-drama. ha.ha.ha. terkejut tak? ok tak. it's okey. tak sedey pun. tak kesah pun orang tak kesah pasal kita. fullstop. *sila jangan menggedik disini wahai Farah!*

berbalik kepada tajuk diatas (sorry terkeluar tajuk. mukadimah gedik sangat), disebabkan Farah ni peminat setia lagu-lagu korea, ade satu lagu (yang sangatlah lama dah keluar tapi baru tahu sekarang) Farah suka, yang mana lagu tu memang dah sangat lama tapi biasalah, saya gadis yang tak hup-tuh-det sampai jadikan lagu tu as my alarm-clock-song which is dari kumpulan SHINee --> Lucifer. very catchy dan sangat menarik hati. dan sangat sedap, umpama makan brownies yang ade kacang walnut dalam tu. ok, hiperbola terlampau disitu. * si gades yang ketinggalan ni tak tahu padahal lagu tu dah berzaman da. sangat ketinggalan. ish3..*


tomel-tomel belako oghang korea ni. ish3...

tak kenal maka tak cinta, betul tak? so, Farah pun setelah beberapa lama baru terdetik nak tau apa la maksud lagu yang Farah suka sangat ni. so, bermulalah sesi cari gali maklumat dari pok cik g0ogle. oh, memang pok cik g0ogle ni pemberi maklumat yang baguih. macam-macam ada! (budak jakun. baru tau fungsi g0ogle gamaknya). dan Farah terjumpa ni....

"Traditionally, Lucifer (English pronunciation: /ˈluːsɪfər, ljuːsɪfər/) is a name that in English generally refers to the devil before being cast from heaven, although this is not the original meaning of the term. In Latin, from which the English word is derived, Lucifer means "light-bearer" (from the words lucem ferre)..."
selebihnya---> tekan sini.

ok. that's scares me a lot. apekejadahnye pulak benda ni? devil? lagu setan ke? dah tu, lagu yang selalu kejutkan Farah time Subuh tuu....? then Farah wat lagi research kat rumah pak cik g0ogle dan terjumpa ni... di sini --> http://feedapu3mazlan.blogspot.com/2010/09/shock-totally.html


Lucifer
- adalah nama lain bagi Iblis (seperti dalam catatan Al-Quran)
- beliau adalah makhluk dari kalangan makhluk berakal Jin
- dahulunya beliau bernama Azazil
- Azazil menjadi pegawai peringkat tertinggi di alam langit sehingga dapat memimpin malaikat
- keengganan Azazil sujud “tanda hormat” pada jasad manusia bernamaAdam menyebabkan dia disumpah
- lalu Azazil ditarik nikmat pegawai terhebat dan menjadi sehina-hina mahluk berakal
- maka, Azazil = Iblis (adalah makhluk yang sama, sedangkan anak-anaknya bernama Syaitan)
- Iblis jumlahnya 1 makhluk sahaja, sedangkan syaitan berjumlah berbillion…
ni pulak lirik lagu tu...

SHINee ~> Lucifer
Even if I try to avoid you, I can’t find a place to hide
I’m trapped by you, who I can’t even deny
If it was love, if you really loved me, don’t do this to me
Her whisper is the Lucifer

[*]
If you tie me down and trap me
Then the love is also tied down
The future is also tied down
It can’t grow anymore
Freely empty yourself and look at me
I’ll fill you only, I’ll completely fill you only

Your undeniable spell is the Lucifer
Your undeniable magic is the Lucifer
When I approach you
With your angelic face
Say the reason you live is for me
Say it

When I first saw you, I stopped for a short time
As if someone was tightly seizing my heart, not letting it go (Still)
You took all, all, all, all, all, all of my heart just like that
You make my heart burn out when you’re not here

Repeat [*]

Loverholic, robotronic, loverholic, robotronic

The love stories I shared with you
You look towards the same places I do
When we feel that we can’t get any more perfect
Only stare at me,
you want me more, more, more, more, more, more
Only look at me,
you’re the center of everything, thing, thing, thing, thing, thing

Since before, something has been wrong,
you’ve been weird
The love I knew left my side,
one by one
All I have is you

Repeat [*]

I feel like I’ve become a clown trapped in a glass castle
I dance for you, who will never be satisfied
You look into me openly, touching my brain
I think I’ve become a fool
I think I’m only getting more and more attracted to you

Loverholic, robotronic, loverholic, robotronic

It’s not that I hate you or that I dislike you
It’s just that kind of stare is a burden is all
I’m not going anywhere
I’ve waited like this by only looking at you

Your stare captures me
As the days went by, it became sharper
I’m tired of your obsession
I’ve been cut a lot, my heart is bleeding
When it’s about time for me to pass out
She comes to me like an angel, saying “I love you”
Even though I knew it was really you
You really confused me

Repeat [*]

I feel like I’ve become a clown trapped in a glass castle
Leave me alone, when I’m free, I’ll be able to truly love you
Leave me alone, don’t make me sick of you
So I can truly look at you

If you tie me down and trap me
Then love is also tied down
The future is also tied down
It can’t grow anymore
Loverholic, robotronic, loverholic, robotronic
Your undeniable spell is the Lucifer

ok. no wonder la selalu sangat tak dengar bunyi alarm clock tu. lagu setan rupenye.. uwaaa...baru tau. si kura-kura betul la Farah ni. ;( jadi, sekarang dengan pantasnya farah men'delete' lagu tersebut dari mp3 dan handphone Farah.

kesimpulan --> before nak jadi kisah-susah-mati satu lagu tu silalah check maksud lagu tu dulu. huhu..


2 cot-cet cot-cet mereka...:

wannurakmal said...

tu la psl. tp suke a lagu ni. melody bes. lg2 dance korea en. huhu. syg je lirik rosak..

Anonymous said...

hmm , actually lagu nie brkisahkan cnta yg x kesampaian, tpi dya mntx tlong lucifer burse kan bdx tue, tue la psal "her whisper is the lucifer"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...