.: i am a cikgu. not lǎoshī :.

as salam.

alhamdulillah, start isnin yang lalu saya diterima bekerja sebagai Cikgu Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris di Tadika Kinder Kids Sg. Long (KK). before this memang dah ada pengalaman mengajar tadika, but di Tadika Islam Taman Rakan Cheras (TITRC). terdapat perbezaan besar antara kedua-dua tadika tersebut. which is;

1. TITRC totally melayu dan totally Islamic which is memang under sekolah agama. KK pulak majority chinese dan most of the time, i have to speak in english because mereka tak paham. haiyaa..

2. TITRC murid-muridnya kalau kena gertak sikit memang tak jalan. nakal! ade ke student maen kejar-kejar dengan cikgu? ahah! but with them kalau nak cubit-cubit sikit takpe. student KK kalau gertak cara 'cekgu Ferah' (that is how they pronounce me, sometimes cekgu feri. haish..) memang tak jalan. tapi tak boleh gertak lebih-lebih. nanti parent datang saman. hailaa...

3. makan kat TITRC free, dan diyakini halal.

4. budak-budak KK selalu ajar sumthing yang baru. hahaha.. yang tu tak payah tau.

5. pergi TITRC jalan kaki je, pegi KK naik kete. broom broom! but 2nd day kerja sesat pulak. dah lambat masuk. aish....

banyak je lagi perbezaannya. but kerja mana-mana pun, sebenarnya sama je. yang penting ikhlas mengajar. budak2 KK ni pandai bi but bm..huh... memang kena ada cikgu Farah jugak. ;p

p/s: banyak kali salah pronounce nama budak-budak tu. asyik kena gelak je. aish....

You Might Also Like

1 cot-cet cot-cet mereka...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...