.: my 1st d0odle dan puasa :.

as salam.

err.. boleh tak nak jadi jakun kejap? i have my own d0odle!! hooyeah! ni lah hasil tangan budak yang tengah demam. tak sangka.. boleh jugak saya produce my own d0odle..MENGGUNAKAN MICROSOFT POWERPOINT! hehehe.. giler jakun. had0oii..

nah, tengok la sendiri betapa banyaknye kekurangan dolly saya. huhu.. *malu3!*



ok. enough of miss dolly. tomorrow! what happen tomorrow? *angkat kening double-jerk* ok. gedik. esok memang kompem umat Islam di Malaysia akan mula berpuasa. orang demam pun kena berpuasa. haiyaaaak! no exception. oh, kalau anda ABC (Allah bagi cuti) takpe la. tapi jangan lupa qada' nanti. =)

ni ade doa untuk puasa. siapa yang agak2 belum baca ( niat) sila baca sekarang. ini satu paksaan!



haa.. nak tau kenapa kena niat puasa sekarang?


Niat puasa hrs dilakukan malam hari seblm subuh.jk seorg muslim berpuasa tdk disertai dgn

niat,/ niatnya di pagi hari setlh subuh mk puasanya tdk sah, sehingga harus mengqodho

puasanya di hari lain. Tetapi dia harus tetap menahan makan & minum sampai maghrib. Hal ini

sebagaimana diriwayatkan Ibnu Umar dari Hafshoh dari Nabi saw:


“Siapa yg tdk niat puasa sebelum shubuh, maka ia tdk puasa.” (HR Ahmad)

ade pehe dop? *tiru ayat si aj*

sooo... even though budak-budak tadika tak puasa, dan saya soraaaaang je kena puasa esok (kat tadika), insyaAllah itu takkan jadi halangan untuk saya teruskan puasa. ni bukan lagi zaman kanak-kanak hingusan yang bila-tak-tahan-ibu-cakap-boleh-buka-puasa. NO NO NO! insyaAllah saya akan kuat..walaupun demam.. aish.. bila m0od demam datang mesti ngade2 nak tekankan perkataan DEMAM tu. problem betul lah Farah ni.. =_="

petang tadi ade bocor satu rahsia dengan ibu. masa darjah dua dulu....

KANTIN SEKOLAH

K.A: eh f, awak ni okey tak? muka pucat je?

f :eh..? yeke? hmm... kak awin.... tolong boleh? *idea jahat datang!*

K.A: tolong ape?

f: kak awiiiiiiiiiiiiinnn...... tolong belikan air boleee? *muka gedik suara ngade2*

K.A: eh, f tak puasa ke rini?

f: ibu f cakap kalau tak tahan boleh berbuka awal. f pun rasa cam tak sehat niii.... toloooong laaaaa....

K.A : oh.. ok la kalau macam tu.

dan si f pun terus minum air oren..yang acik kantin jual. sila jangan tanya kenapa kantin jual makanan. aish.. tapi dek kerana takutkan si ayah, f tak telan pun apap-apap sepanjang hari tu selain air oren tadi. had0oooi...

THE END.

konklusi; jangan nak ngade-ngade tak puasa. bak kata Akim:

" ayok! tak puasa.. nanti masuk api neraka " *beserta lagu*

p/s: kena paksa diri makan ubat. takkan esok nak gedik2 batuk sana batuk sini sambil ngaja? huhuhu... ='( TAK SUKA UBAT!

You Might Also Like

1 cot-cet cot-cet mereka...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...