Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Thursday, 7 July 2011

.: sayang anak ditangan2kan. sayang kawan dilebam2kan.?:.

as salam.

malam ni memang hot. se 'hot' tuannya. cess.. bukan 'hot' gades-cantek-lagi-berkrim-disukai-ramai tu. but 'hot' panas-membara-lagi-berapi-api. ok. straight to the point.

kes buli sekarang memang banyak. even tak lama dulu ade kes anak artis yang betoi-betoi 'hot' bukan kemain kena buli, dekat MRSM lak tu. huhu..


buli ni, kena siasat betoi-betoi. jangan sebab anak-anak anda or adik-adik anda ade lebam-lebam teros label as 'ADIK AKU KENA BULI!'. hoho.. siasat dulu, tanya kenapa boleh jadi camtu. lepas bagi consideration sikit, baru boleh announce kena buli or etc. sebab nanti boleh jejas nama baik dan orang innocent boleh jadi mangsa keadaan. wallahua'lam.

last 2 week, adik saya Luqman Nurhakim (darjah satu) balik sekolah jalan kaki, ikot jalan jauuuh dari rumah. alasan dia;

"ade budak kat flat tu nak pukul akim. sebab tu akim ikot jalan jauh."

sokey lah. bak kata ayah, dia lelaki. mungkin kawan-kawan dia main-main je kot. then saya pun biarlah. padahaaal... dalam hati dah bengang giler suka-suka je nak pukul adik orang. ceet!

then last week adik saya Faten mengadu;

"ibu, akim ade lebam kat tepi mata dia. aritu dye ade lebam kat dahi. tapi aten lupe nak cakap"

"huh? akim, sape buat?"

"err..ikmal bu. akim tak buat pape pun dye teros tumbuk akim. dye ade silat buuu.."

oookey.. kami sebagai kakak dye pun tak pena buat si nakal akim ni lebam. ape kes nak pukul adik aku sampai lebam ni?

tapi ayah cakap..

" maybe dye pun ade buat silap tapi dye tak cakap. takkan la bebudak darjah 1 nak pukul-pukul kot. lagipun takkan akim tak melawan and just biar orang pukul dye...kan?"

ok. case closed. Akim pun cakap dye tak tau mana rumah budak tu. kalau taaak.. dah lama saya pegi bertandang rumah budak tu. suke hati nak pukul adek aku sampai lebam! pukul sikit-sikit dah la. ni sampai lebam oii..

dan hari ni tiba-tiba akim balik dye cerita kat ibu tapi saya dengar;

"ibu, kat sekolah tadi hidung aki berdarah."

"ya Allah FARAH! meh sini tengok hidung akim lebam ni!! bengkak haa..!"

dan ye, lebam haritu walaupun dah makin samar dan keciik but still boleh nampak lagi kesan dye, ni da dapat lebam baru. kat didung pulak tu! sampai berdarah!!

"akim! sape buat! ikmal haritu lagi ek?"

"tak akak. ni daniel buat. dye tibe-tibe tumbuk akim"

"akim tak nanges ke? tak sakit? tak cakap ngan cikgu?"

"sakit la kak. akim cakap ngan cikgu hidung akim berdarah pastu cikgu suruh akim basuh kat tandas ngan kawan"

"dah tu cikgu tak marah ke daniel tu?"

"entah..akim pegi tandas tadi. kawan-kawan akim sume nampak daniel pukul akim. dorang sume tau akim kena pukul."

"cikgu tau ke tak?"

"entah.."

aishh... ni tak boleh jadi ni! sah. esok anak-anak dara Asri Ruslan akan pergi sekolah akim, tanya cikgu and bebudak tu betol-betol. ape salah akim ni sampai dorang buat camni.

bak kata cikgu dye dulu, masa amek report card;

"akim ni pendiam orangnya. dye baik, saya suruh buat apa pun macam kemas kelas ke, sume dye boleh buat. tapi satu je kelemahan dye. dye tulis lambat sangat. bla bla bla.."

ok. set, esok saya akan menghadap budak-budak tu. dengar apa penjelasan dorang. control emosi baik baik. then baru buat konklusi. siap sedia lah adek-adek oi.. akak ni TAK SABAR nak dengar penjelsan korang.


p/s: satu rumah emo sekarang ni. haisssh.. sakit hati betol! baru darjah satu dah pandai pukul-pukul. aish,......

0 cot-cet cot-cet mereka...:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...