Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Sunday, 31 July 2011

.: tutorial #1 : jom maen highlight2! :.

as salam.

teringin sangat nak maen highlight2 mcam blog orang lain. letak je cursor kat gambar-gambar dalam blog, then ada satu kesan khas! nak jugaaak!

so, this is it. the tutorial. *1st time buat tutorial. gabra semacam je..*

1. dashboard > design > edit html. (better korang save dulu template asal ni. takut ade problem ke nanti kan? huhu..)

2. tekan ctrl+f then cari a img {

3. delete kod selepas a img{ tu, sampai ade lambang }. lepas tu copy link bawah ni kat tempat tadi.

-webkit-transition-duration:.4s;}

img:hover {filter: alpha(opacity=60);
opacity: .6;
border-radius:20px;
border: 1px #FF66CC;
-webkit-box-shadow: 0px 0px 20px #FF66CC;
-moz-box-shadow: 0px 0px 20px #FF66CC;
}

then preview dulu, tengok jadi ke tak. kalau dah puas hati, sila save.

4. DONE!

sorry takde picture2 untuk lebih detail. huhu.. ada pape tak faham boleh tanya k? sekian.

selamat mencuba!

1 cot-cet cot-cet mereka...:

Ibnushukran said...

nice tutorial.. selamat berpuasa.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...