.: ingat lagi tak? :.

as salam.

korang ada basikal? ada? ada?? bila korang beli? ingat lagi tak masa 1st time belajar naek basikal dulu? ingat tak ingat tak? haaaa....

this week tadika tempat saya kerja mengadakan 'bicycle week' which all of them should bring their own bicycle ke sekolah. oh, memang macam-ma

cam ragam boleh saya lihat. bermacam kisah terjadi dalam misi membawa basikal ke sekolah ni. ada yang baru nak beli, ada yang malu bawak basikal kecik, ada yang nak ada loceng, ade jugak yang hanya nak main basikal je dan tak nka belajar. fuuhhh..

bila time jaga budak-budak ni pun asyik kena langgar dari belakang je...dengan basikal! huhuhu.. ganas betul budak-baru-belajar-naek-basikal ni. ingat ni bumper car ke.. tak habis dengan sesi langgar-melanggar-cikgu-farah, ada jugak yang sengaja buat-buat langgar kawan sebab nak jadi traffic jam! had00oii.. nanti ada la yang boleh jerit kuat-kuat nama ';polis trafik' yang bertugas time tu.

"cikgu farah! tengok ni ade orang langgar kite!"


"cikgu Farah! tengok S ni!!"


"cikgu! tak boleh nak gerak la..oyang tu langgar kite.."

huhuhu.. btw, bukan senang tau nak bawak basikal ke sekolah ni.banyak dugaan yang perlu dilalui. antaranya..

1. ada sorang budak ni, her names start with M. M ni takde basikal roda dua yang macam basikal betul tu. dye just ada 'tricycle' yang mana golongan baby-baby je yang pakai. bila dye tengok kawan-kawan dye almost semua ada 'real' basikal, dye pun merajuk, tak nak masuk kelas. menangis meraung-raung nak basikal baru!

ish budak ni. nak tak nak kenalah mak dye beli pagi2 tu jugak! puasla cari kedai basikal yang bukak pagi-pagi. huhuhu.. akhirnya dapatlah satu.


2. ada budak ni, namanya A. si A ni pulak kesnya parent terlalu busy sampai takde masa nak tahu pasal anak. pagi hantar tadika, petang di daycare, balik orang lain hantar. peneman setia dye kat rumah, cerita cartoon dan 'kakak' dari vietnam!

dye nak basikal tapi parent dye tak tahu. newsletter sekolah pun entah baca entah tak. so nak tak nakdye terpaksa la menangis bila tengok kawan-kawan dye maen. buat muka cikgu-saya-nak-maen-jugak pastu cekgu pun kesian dan pinjamkan satu basikal budak kelas lain. budak kelas lain tu pulak TERnampak, dari kelas dye berlari keluar kejar basikal dye! hahahaha... comel la budak-budak ni.. =_='

3. kebanyakan dorang basikalnya berplastik lagi. huhuhu.. maknanya... baru beli la tu..ade jugak yang naik tricycle. dye tak kisah pun basikal dye cikenonet (kecik) dari orang lain. yang penting dapat maen! huhu..tapii....dye jugak la yang selalu kena langgar! terpaksa la super-teacher ni selamatkan. hohohoho...

4. basikal-basikal mereka diletakkan didalam sekolah. means basikal dorang kenalah berkampung kat tadika selama seminggu. ada pulak la student yang TERLALU sayangkan basikal sampai meraung-raung nak bawak balik! had0oi... ingat cikgu-cikgu nak anik ke basikal dorang tu.. =_="


dan banyak lagi la. huhu.. oh, dah almbat ni. layan je la pic2 kat bawah ni key? adios.. hee~..













p/s: huhu..dah nak habis kerja da. kontrak dah nak tamat. err..kontrak la sgt. gonna miss them. huhuhu..

You Might Also Like

1 cot-cet cot-cet mereka...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...