.: tutorial #3: jom kemas rumah! :.

as salam.


disebabkan ni minggu last before raya, so para ibu mula mengerahkan anak-anak mereka mengemas rumah sehabis boleh. operasi mengemas-rumah-sehabis-boleh ni ternyata berjaya membuka mata anak-anak gadis dan juga anak-anak bujang bahawasanya, rumah anda saaaaangat 'kemas dan bersih'! hohoho..betol tak betol tak? ;p

ok, one of activity dalam operasi-mengemas-rumah-sehabis-boleh ni adalah melipat kemas-kemas plastik-plastik reusable. haa.. kalau kat rumah saya ni kitorang memang selalu kumpul plastik-plastik dari Tesco ke, NSK ke, Econsave ke, Jusco ke, bla bla bla... plastik-plastik ni boleh digunakan balik jadi plastik sampah ke, bungkus makanan nak bagi jiran ke... huhu.. anything la.

ni, saya nak bagi tutor sikit camne nak kemas plastik-plastik ni, so that takde la berlonggok plaktik-plastik ni. boleh jimat space dan yang penting, kemas! =)


1. ok, 1st step sila lah buka plastik tu, baringkan, tekan-tekan sikit bagi smooth je permukaan dye. hehe.. gedik la nak buat camtu. just bagi plastik tu smooth takat yang boleh. and kalau boleh no crumple-crumple, baru santek!


2. sekarang sila lipat dari sisi kicik-kicik macam gambar kat bawah ni. boleh start dari mana-mana arah, whether kiri or kanan. depend on ur choice k? teruskan melipat satu arah, macam nak gulung tapi sebenarnye lipat. paham tak ayat tu?

*giler fail bab penerangan. had0ooi*


3. maksud saya lipat satu arah tu macam kat bawah ni la. haaa.. jangan lipat macam nak buat kipas pulak okey? =) sila lipat saaaampai hujung. pandai-pandai la adjust ye.
4. ok, dah sampai hujung kan? sekarang, sila ambil penjuru hujuuuung sekali dari bawah, buat bentuk 3 segi macam kat bawah ni. teruskan saaampai hujung ok? tak nampak sangat ea? ok, cer usha gambar bawah pulak.
haaaa..macam ni la. nampak tak? nak start dari mana tu up to you guys. yang penting teruskan lipat saaaampai jadi macam pic kat bawah ni;
nampak tak? ok. sila pedulikan ketidak kemasan bentuk ni. ni hasil tangan adik saya, kalau saya sendiri yang buat.. ehem2.. mesti la kemas lagi ye tak? muhahahha.. ;p


5. haaa...last skali mesti kena jadi macam ni tau! macam ketupat 3 segi lak kan? *angkat kening double-jerk bak kata hlovate* mesti kena jadi camni tau, kalau jadi bentuk laen, errr...sila buat semula. lagi senang pegi tanya tutor laen. hohoho..

ok, bila dah jadi macam kat bawah ni nanti sila cari lubang macam kat garisan biru dalam pic kat bawah ni. ade tak? ade taaak? kalau takde pepandai la korang adjust sikit. huhuhu..

last sekali masukkan lebihan plastik tadi kat dalam lubang yang korang jumpa tadi. finish! simple dan senang kan?
so, ni lah hasilnya plastik korang tadi. mesti jadi camni tau!
*wink wink* amacam? senang tak oenerangan cekgu Farah tadi? selamat mencuba! ;)

p/s: giler penat hari-hari balik je kerja siapkan biskut raya. uwaaa... masa kat lapy dah berkurang, masa untuk rest pun dah kurang, apatah lagi masa untuk mesej2. huhuhuu..

You Might Also Like

3 cot-cet cot-cet mereka...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...