bersederhana lah!

as salam.

sometimes, we need a good friend to give us strength. yeah, a very good friend yang sanggup dengar bebelan and celotehan  kite, kesedihan kite, kegembiraan kita.

walaupun aku dah hilang sorang, tapi Allah tu adil. Dia tau aku perlukan sesorang tatkala ini. maka diberikan aku seorang yang mampu mendengar, mampu memberi pendapat. walaupun tak bersua muka, berbeza jantina, merentasi negeri, namun still dapat menjaga tatasusila, menjaga adab, memberi nasihat apa yang patut. Alhamdulillah, persahabatan yang tak membawa kepada maksiat. =)

aku nak bukak perspektif baru dalam hidup aku. hidup yang betul-betul barlandaskan Islam. bukannya sebelum ni aku tak ikot lansung, just that aku nak berubah, ke arah yang lebih baik. berat tu memanglah, amcam mana aku boleh melepaskan seorang 'good friend of mine' pergi, macam tu lah aku boleh berubah...i hope. =_=' kadang-kadang aku kuat, kadang-kadang aku lemah. macam sekarang. haish...

saat aku lemah je sakit kepala datang, mula la badan rasa tak sedap. padahal aku bersedih diatas kegembiraan orang lain.  aku sakit diatas kegembiraan orang lain. adil ke? sebab tu time gembira tu, berpada-pada la. berserdehana dalam setiap keadaan. ade hikmah kenapa kita perlu sentiasa bersedehana.

“Tidakkah kalian mendengar? Tidakkah kalian mendengar? Sesungguhnya kesederhanaan itu sebahagian daripada iman!” (HR Abu Daud)
dalam bersahabat, dalam bergembira dalam bersedih, malah dalam beribadah pun kita harus beserderhana. dan aku tertarik dengan status seorang sis ni;



life actually is not hard as we think
juz don't be too excessive when u judge a situation..
dear, stop think too much like u know everything...
u juz obsessed with ur feeling..
the fact is, reality is much simple then ur complex imagination!!
life not a drama...
juz face it..
then you know how easy it was...
and how wonderful life u have..
kena la tabah. hidup ni indah. aku je belum nampak lagi kot. segala-galanya indah. bersahabat,  belajar, berkawan, bergembira, dan yang sewaktu dengannya. apa yang berlaku, hanyalah sekadar satu dugaan. Allah nak mengajar kita sesuatu. mesti punya. setiap yang berlaku kan ada sebab.=')

life is wonderful. buat penat je aku sakit kepala menghadap satu-satu masalah. hehe.. tiba-tiba rasa malu dengan diri sendiri. malu dengan kawan-kawan. malu dengan Allah. niatkan kita buat sesuatu kerana Allah. mesti dapat rasa kemanisan hidup. InsyaAllah..

p/s: fighting fera, fighting! u can do it!! =)

updated:


Forgiving people who have hurt you is your gift to them. Forgetting people who have hurt you is your gift to you.

You Might Also Like

0 cot-cet cot-cet mereka...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...