Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Wednesday, 16 May 2012

kisah ex-ex dan baitul Muslim.

as salam..


1 tips yang aku nak kongsi same-same dengan kawan-kawan sekalian. kekeke... once korang dah break-up dengan someone, (tak kesah la untuk jangka masa yang lama or pendek) better korang jangan sambung lagi hubungan dengan that person. especially for kaum wanita yang hatinya lemahm lembut, sensetif. kaum lelaki mungkin cuba jadi gentle, nak befriend balik dengan ex-ex dye but somehow tak semua orang boleh terima.

cuba bayangkan, anda serius dengan seorang mamat ni. then dye contact pulaaaaak dengan ex-ex dye. apa perasaan anda? jealous? oh pleasssse. bukan jealous tapi risau! anything bad can happen right?

dan dulu (zaman duluuuuuuuuuuuu kala)  aku dah pernah lalui perasaan macam tu dan pernah rasa kena marah dan sound dengan sorang wanita (yg dulunya pernah jadi bestfriend aku) semata-mata sebab aku rapat dengan bf dye (yang merupakan ex-classmate aku. =_=') dan aku saaaangat tak nak lalui perkara yang sama. so, avoid lelaki!

bukan apa, last two days aku berborak dengan sorang sahabat ni. cakap pasal baitul muslim. ehem! bukan ada pape ea.. aku tak terfikir pun nak kawen awal ke hape.(ingat, aku masih dalam m0od avoid kaum lelaki). topik hot kami petang tu adalah pasal ;

"EX ANDA CONTACT ANDA BALIK. APA YANG ANDA LAKUKAN?"


dan kami ceritalah luahan hati ke hati masing-masing. point yang dapat kami simpulkan adalah;

1- kalau kita masih ada hati pada ex-ex kita, avoid cakap dengan dye. susah nak berkawan dengan orang yang kita dah pernah ada "history".

2. kalau ex-ex kita nak kat kita balik tapi kita tak nak, better cakap jujur dengan dia. jangan bagi harapan. so, tolak panggilan ex-ex anda awal-awal.

3. buat apa nak buka balik parut lama? nanti diri sendiri yang sakit. nak- nak dye dok cerita pasal gf baru dye. pergh.. lelaki memang terkenal dengan sifat feelingless. so, better amek precaution awal. avoid ex anda!

"tapi....kite tak kuat... tangan kita cepat-cepat nak angkat phone kalau nampak nama dia kat phone. dan kita rindu dye...."


adooooi... adek, cuba kalau adek rindu kat ex-ex adek tu adik terus amek wudhuk, gi nanges2 story-morry-biskut-merry kat Allah. laaaaaaaaaaagi banyak pahala tau. laaaaaaaaaaaagi sweet tau. akak pernah rasa, akak tau la. (aip! ni bukan nak riak2 ea..)

akak nak bagi tips ni. (err..geli la pulak guna akak. tapi nak tunjuk diri dah matang sikit kan kena la bahasakan diri camtu. ;p) nak tak cinta yang saaaaaaaangat manis?  lagi maaaaaanis dari macaron. nak tak nak tak?

Dari anas bin malik radliyallahu’anhu bahwa Rasulullah shallallahu’alaihiw a sallam bersabda: “Ada tiga hal yang barangsiapa memilikinya niscaya ia akan mendapatkan manisnya iman: (1). Allah ta’ala dan Rasulullah shallallahu’alaihi wa sallam lebih ia cintai daripada yang lainnya, (2). Mencintainya seseorang, tidaklah ia mencintainya melainkan karena Allah ta’ala, (3). Benci untuk kembali kepada kekafiran setelah Allah ta’ala menyelamatkan darinya sebagaimana ia benci dirinya dimasukkan ke dalam api”

dan tau tau, betapa manisnya bercinta lepas kawen ni? awww~.... nak tau kena la rasa sendiri! save your true love for your hubby k?

p/s: one of my lovely sis kat Melaka ni ada yang diam-diam dah bertunang. dirisik oleh orang yang dye tak kenal. awww~... bestnye! nampaknya ramai yang nak ber-baitul muslim cepat-cepat. aku? huhuhu.. tunggu aku matang sikit la baru fikir. =_='

0 cot-cet cot-cet mereka...:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...