Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Monday, 28 May 2012

week-end.

‎" Bertalu-talu di facebook manusia berbicara tentang pernikahan, surat utk bakal pasangan, istikharah cinta, calon-calon pasangan, bla bla bla. Betul, perkara itu baik, tapi ia bukan matlamat! saya acap kali berpesan pada diri sy, dalam Al-qur'an tiada ayat yg berbunyi "setiap daripada kamu pasti merasai saat pernikahan". Yg ada hanyalah "setiap daripada kamu pasti merasai saat kematian". Kita banyak bercerita tentang perancangan saat pernikahan, tetapi sejauh mana perancangan kita tentang kehidupan selepas
kematian kita?
(pengerusi sigma)

*sekadar perkongsian dari facebook*

as salam.

it's been busy since I've back home. jadi drebar tak bertauliah. jadi seorang anak mithali, bukan mee-tali. =_=' jadi seorang kakak yang kuat depan adik-adik. jadi anak kesayangan (kekeke...) yang patuh pada kata-kata ibu bapa. jadi cucu sulong yang ambil berat akan ssatu-satunya nenek yang tinggal. dan jadi seorang wanita, yang dalam proses nak move on, sambil jadi wanita yang kuat. banyak sangat watak kena pegang dalam satu masa. phew....

alhamdulillah, i'm getting better at home. tips nak cepat sembuh kalau sakit, silalah bergedik dengan family. InsyaAllah anda terus sihat. hehe.. i've got so many things to talk about. tapi takde masa nak cerita semua. eh, masa tu ada. Allah bagi 24 jam tu dah cukup sangat. aku je yang tak sempat menyempat.adoooi..

dua hari ni, aku cuba mensibukkan diri. oh, tak payah nak cuba-cuba sangat. memang busy pun. =_='. orang cakap;

"one ways nak lupakan masalah, busykan diri. InsyaAllah kita akan lupa apa yang kita dok pikir. tapi jangan pulak busykan diri dari Allah. Tanpa Allah, siapalah kita, bagaimanakah keadaan kita, dan palah yang akan jadi pada kita."

yes, i've being doing a lots of thing. semua ni bertujuan untuk melupakan kenangan. haish.. rupanya susah jugak kan nak lupakan kenangan? apatah lagi kenangan pahit. suka sangat maen playback kat dalam kepala ni. nak tekan delete, tak jumpa pulak button 'delete' tu. =_= telekung, tafsir al-Quran sentiasa bawak dalam beg. setiap kali ada masa, mengaji. masuk waktu je, solat. bukan nak suruh diri aku riak ke hape, tapi nak suruh orang lain, (kalau boleh) pun buat sama. kita nak masuk syurga sama-sama kan sahabat? InsyaAllah. (^^,)

memang la time busy kita akan lupa. normally, other people do. tapi.. kenapa bukan pada saya? kenapa makin saya busykan diri, makin saya ingat kenangan tu? haish... tak boleh jadi ni. sampai time tertidur dalam kereta pun boleh mimpikan nappeum namja. aig0o... kronik sangat ni! *mencik mencik mencik! ops, gedik. =_=*. orang cakap;

"setiap kali kita ingat kat benda yang kita tak nak ingat (dugaan Allah), maknanya Allah nak kita pergi pada Dia. so, once teringat je, terus amek wudhuk, solat. buatlah apa-apa solat sunat. talk to Him. Dia dengar. eh, tapi kalau lepas Asar macam mana pulak? read His Love letter, Al-Quran.takkan kita je nak cakap dengan Allah. kena la ada hubungan dua hala. baru la communication tu berjaya"

practice makes perfect. kalau buat sekali dua kali memang tak jadi la kan. buat hari-hari. buat setiap kali. kuatkan hati. percaya pada Allah. Dia tau apa yang terbaik buat hambaNYA. ='). it's hurt a lot, but insyaAllah, we will get better in time. insyaAllah.

p/s: i hate sacrifices. tapi, dalam setiap perkara pun perlu ada pegorbanan kan? haish.... sabar Farah.. sabar. kalau tsak penat je ayah aturkan program " buat anak-anak gembira" tadi. huhuhuhu... >.<

Cinta adalah fitrah manusia, cinta yg didasari dengan taqwa akn membawa kepada cinta yang Maha Cinta.
“Dan diantara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikanNya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berpikir.” [QS. Ar. Ruum (30):21].

¨Maha Suci Allah yang telah menciptakan pasangan-pasangan semuanya, baik dari apa yang ditumbuhkan oleh bumi dan dari diri mereka maupun dari apa yang tidak mereka ketahui.¨ [QS. Yaa Siin (36):36].

*p/ssss: yang ni pun copy paste dari pesbuk. *

0 cot-cet cot-cet mereka...:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...