Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Friday, 13 July 2012

mari membebel : cerita kawan.

as salam.

alhamdulillah.. pagi Jumaat yang indah. ketika sorang lahi housemate dah ready nak meninggalkan bumi melaka ni, saya masih lagi tekan kalkulator. uwaaaa....! ='( 


bai bai korang! >.<  me and Cik Faa bersama dengan mereka yang bakal 'pergi'. 

okey. stop being depressed Farah.chill lah. walaupun semalam punye exam teruk dan most of your classmate cakap this is the worst sem with the worst exam ever, kita tetap kena chill. =___='

alhamdulillah.. (that's much better) sekarang tinggal lagi satu paper. ahad petang. MAF420. insyaAllah saya boleh buat. dan alhamdulillah... kawan yang saya nak sangat call, yang dah berapa kali call tapi dia tak angkat-angkat, at last, dia angkat jugak panggilan dari saya. Sarah kejam! huhuhu... cakap dengan dia macam cakap dengan boipren. kekekeke... sorry encik Wafi, curi girlpren anda sekejap. puas sangat dapat membebel dengan Sarah. make me realise how i miss FEBINARAH + TAPAK KAKI. >.<

miss those beautiful days we had together. i wonder... why we end up like this. sigh. *referring to our current situation*

dari pukul 9 lebih sampai pukul 12 lebih kami berborak. thanks to Mr Celcom sebab 'belanja'. banyak topik yang masuk. hehe.. biasalah kalau girls meet their girlpren, banyak kot gosip yang masuk. >_< kekekeke... 

antara satu topik yang masuk semalam, tentang cinta-dan-ibubapa. suddenly, saya bertukar profession kepada Dr. Love. ceeet! =___='

but before that, saya ada satu cerita nak dikongsi. baca tau! sumber, 

********************

Kisah ini saya dapat dari rakan universiti, dialog antara pensil dan pemadam diikuti pengajarannya. 

Pencil: I'm sorry !
Eraser: For what? You didn't do anything wrong.

Pencil: I'm sorry because you get hurt because of me.

Whenever I made a mistake, you're always there to erase it.

But as you make my mistakes vanish, you lose a part of yourself.

You get smaller and smaller each time. 

Eraser: That's true. But I don't really mind. You see, I was made to do this.

I was made to help you whenever you do something wrong.

Even though one day, I know I'll be gone and you'll replace me with a new one,

I'm actually happy with my job.

So please, stop worrying. I hate seeing you sad.

__________________________________________________

I found this conversation between the pencil and the eraser very inspirational.

Parents are like the eraser whereas their children are the pencil.

They're always there for their children, cleaning up their mistakes.

Sometimes along the way, they get hurt, and become smaller / older, and eventually pass on.

Though their children will eventually find someone new (spouse),

but parents are still happy with what they do for their children,

and will always hate seeing their precious ones worrying, or sad.

All my life, I've been the pencil.

And it pains me to see the eraser that is my parents getting smaller and smaller each day.

For I know that one day,

all that I'm left with would be eraser shavings and memories of what I used to have.

____________
We never know the love of our parents for us until we have became parents

*************

parent usually say no to this and that. haruslah, mereka kan ibubapa. mereka tau lagi banyak benda dari kita.

there is a friend of us, yang ada masalah dengan parent dye. niat kawan kami baik, just nak perkenalkan 'si dia' to her parent. seboleh-bolehnya nak dapatkan restu sekali, sebab they've been in a relationship for about 3 years. dia pasti, this guy yang terbaik buat dia. dia pasti, this guylah future imam dia. walaupun terdapat sedikit perbezaan 'darjat' (kekekeke.. macam cerita dolu-dolu) dia tak kisah. she's ready for it. itu katanya.

TAPI! lepas bawak si dia jumpa parent yang mula-mula memang tak stuju but end up bagi jugak bawak datang rumah, si parent menunjukkan ciri-ciri 'tak-suka-dengan-calon-anak'. antara persoalan yang her parent dibangkitkan;

1. dia takde rupa. (WHAT?! it's better takde rupa daripada ada rupa lepas tu sebok kne kacau dengan ex-ex yang sibok nak datang balik macam si nappeum namja tu.)

2. tak sekufu. awak bakal kerja kerajaan, si dia kerja swasta. (WHAAAAAT??!! =__=')

3. awak dan dia, both of you belum ready lagi untuk ada perhubungan. korang muda lagi. (WHAAAAAAAAAAAT!!?? pak cik mak cik, kawan-kawan sekolah kami ade yang dah kawen pun. )

ho.ho.ho. saya yang ter-emo lebih. >___< niat kawan saya, nak dapatkan restu. nak kenalkan lelaki yang dia percaya adalah lelaki-masa-depan dia. but her family awal-awal dah tunjukkan tanda-tanda 'drama melayu' untuk menghalang hubungan tu. dan alhamdulillah, she's not like some others teenagers yang kalau parent oppose je, terus kawen lari.  terus merajuk tak balik-balik. seriously, kalau dia buat macam tu memanglah saya cubit-cubiiiiiiiiiiiiit dia.berdosa tau! 

dari pandangan remaja saya, saya asyik fikir je, kenapa ibu ayah dia macam tu. si anak berniat baik nak kenalkan si dia kepada family. tapi family tolak untuk jumpa, dan lepas jumpa terang-terang lagi tolak calon bakal menantu tu. haisssh... >.<  dan bila my friend dok compare parent laen dengan parent dia (DEPAN MAK AYAH DIA!) parent dia cakap, 

kalau dorang semua terjun longkang, awak pun nak terjun longkang jugak ke?

erk..? bukan macam tu lah maksud dia pak cik makcik! haila...suah nak terangkan dengan golongan baby-boomers ni. >.< ok, ini pandangan saya sebagai remaja bawah umur. ;p

dari pandangan waras dan matang saya pulak, sebenarnya saya faham apa yang parent dia rasa.

1. mereka risau dan masih tak percaya yang anak dara dorang dah besar. dah ade calon nak kawen pulak tu!
(awww~...comel la pak cik mak cik ni. )

2. parent mana yang tak nak anak dia hidup senang. parent mana yang nak tengok anak dia hidup susah. sebab tu dorang highlight kan pasal 'kerajaan-swasta' tu.

parents, dorang mesti tak nak anak dorang rasa kesusahan hidup mereka yang lampau. biarlah dorang susah, biarlah dorang je yang rasa, tapi bukan anak-anak dorang. mungkin sekarang dia rasa, even kalau duduk dekat rumah flat pun okey je lepas kawen. 

TAPI! parent, dorang fikir untuk jangka masa yang panjang. kewangan dia tak secure lagi. awak pulak belum habis belajar lagi. dorang mesti la risau kalau-kalau benda ni akan effect pelajaran awak. dan lagi, parent ni..dorang nak terbaik untuk anak-anak dorang. apa yang kita fikir, laen dengan apa yang dorang fikir. buat masa ni nasihat saya,

Sabar dulu ea sayang? tunggu la sampai parent kau betul-betul setuju. tunggu lah sampai tiba masanya nanti. parent kau sayangkan kau. dorang nak yang terbaik buat kau. dan selagi dorang hidup lagi ni, berbakti la untuk dorang sehabis boleh. once kau dah kawen, hubby comes first after Allah dan Rasul. family comes second. 

dan lagi, berdoa lah banyak-banyak ea sayang. mohon petunjuk dari Allah. boleh jadi dia memang untuk kau, boleh jadi, dia bukan untuk kau. istikharah jangan lupa. dan make sure, 'si dia' betul-betul boleh jadi imam kau satu hari nanti. aku tak nak kau menyesal kemudian hari k? =)

soooooooooo.... saya rasa saya dah tak mampu lagi nak membebel sebab perut dah berkeroncong dan kalkulator dah menari-nari untuk ditekan. =_=' jumpa lagi.

p/s---> unexpected things happen. oh no! eeeee...si nappeum namja ni! >.<

0 cot-cet cot-cet mereka...:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...