shhh...!

as salam.

sah! esok dah start Ramadhan. yeay! ^_^ dan tiba-tiba, banyak betul invitation ajak kuar berbuka sama-sama. eh... gaya macam kau ni femes pulak. oke, itu sangat geli. =__=

sejak akhir-akhir ni, saya dan Sarah dan macam...... boipren-girlpren..? tiap2 malam berborak. lama-lama. cakap sambil gelak-gelak. hepi bebenor. sampai ibu ingat saya ade boipren. untunglah kan anak ibu still nak ber boipren-boipren lagi. =____=

sarah...she makes my day. setiap hari pun story morry bout my life, her life, hal remaja, hal keluarga, our lovelife dan yang paling hot sekali, mestilah bila mana masing-masing cuba............... jadi 'doktor'. erk..?

kalau ktorang dah start berborak, mulalah muncul 'doc love', 'doc.wanita', dan macam-macam lagi la. dengan dia saya rasa.. i've got my life back. dengan dia, saya rasa macam dunia (ym) ni kami yang punya! kekeke... hiperbola melampau-lampau. =_____= semoga friendship kita kekal sampai bila-bila tau sayang! >.<

 
masterpiece kami. puasa pong belum start lukis ketupat. tak sabau nak raya ke makcik berdua neh? =__=

kalau perasan, dalam picture kat atas ni Sarah ada cakap .....something about...... period. *blush*. ok, maybe ni entry khusus untuk para wanita. guys, please pegi jauh jauh. malu. >.<

Sarah kali ni pegang watak doktor wanita. hohoho.. dia marah sebab saya tak catat waktu-waktu datang.. errrr.... pe'od. huhuhu.. lepas tu mulalah dia membebel gaya doktor professional. kekekeke... sori sarah. kau comel. senyum~... ^^,

Kenapa kena catat masa pe'od ni?


"dari dulu aku suruh kau catat masa pe'od kau. degil..tak nak.. bla..bla..bla.."


" hoho.. penting sangat ke catat masa pe'od neh?"


"mesti lah! kalau nak tau time bila kau subur, kena la tengok based on catatan. contohnya, kau dah kawen setahun pastu tak dapat anak lagi. kalau kau jumpa doktor pun, dia mesti nak tgk catatan pe'od kau. baru dia boleh tolong. pehe dop?"


"ohooo.... kalau macam tu.. cuba kau bagi tau aku macam mana nak dapat anak kembar? hehehe..."

=___=' gatai. soalan luar alam. neeeeext!

hehe.. baek doc. lepas ni aku catat yer. >.< *kena marah dengan Sarah. takut!*

lepas tu saya pun search la kaedah nak catat mende alah ni. okey. itu sangat....noobs? dan ini yang saya jumpa;

source:http://www.scribd.com/doc/52116563/Catatan-Haid




antara kelebihan catat masa period;

1. tau masa kesuburan.
2. senanang nak planning waktu untuk kawen. erk..?
source: http://hanifidrus.blogspot.com/2012/06/bila-pengantin-baru-datang-bulan.html


dan rupanya, agak susah jugak nak tentukan masa kesuburan kalau period tak tetap. okey. itu sangat merisaukan. >.< camner ni?! then jalan-jalan lagi jumpa benda ni kat sini;

************
source: http://cutelildiary.blogspot.com/2011/11/cara-menentukan-masa-kesuburan-wanita.html

Bagi wanita yang mempunyai kitaran haids yang tetap (28 hari kitaran haidnya), fertile window bagi si isteri ialah antara hari ke 10 dan hari ke 15.

Namun bagi wanita yang mempunyai kitaran haids yang tidak teratur, bagaimana pula?

Dengan menggunakan kaedah Menandakan Kalendar, seseorang wanita menggunakan kitaran haids yang lepas sebagai panduan dan mengagak masa kesuburannya.

Bermula dengan menyimpan rekod bertulis kitaran haids selama 8-12 bulan berturut-turut. Tandakan hari pertama pendarahan haids sebagai hari pertama bagi kitaran haids itu.

Pilihan kitaran haids yang paling panjang dan yang paling pendek. Tolakkan 18 daripada kitaran haids yang terpendek, dan ianya adalah hari pertama bagi hari pertama kesuburan. Tolakkan 11 daripada kitaran haids yang terpanjang dan tandakannya sebagai hari terakhir kesuburan.

Contoh:

Mac 29 hari
April 26 hari (kitaran haids terpendek)
May 30 hari
Jun 31 hari (kitaran haids terpanjang)
Julai 30 hari

Dalam contoh ini, kitar haids yang terpendek ialah kitaran haids yang mempunyai 26 hari manakala kitaran haids yang terpanjang ialah yang mempunyai 31 hari. Tolakkan 18 dari 26 hari iaitu hari ke 8 sebagai hari subur yang pertama dan tolakkan 11 dari 31 iaitu hari ke 20 sebagai hari yang terakhir. Maka waktu subur antara hari ke 8 hingga hari ke 20.

Dipetik dari drzubaidi.com
klik tuk selanjutnya.

**********

pheww~.. camtu rupanya. saya memang tak pernah ambil serius akan benda ni. sebab saya...rasa malu. *panas telinga* tapi thanks to doktor Sarah, mulai hari ni, *dengan penuh semangat!* saya akan mula ambil berat dan ambil serius akan perkara ni. dan kalau siapa-siapa ada tips macam mana nak dapat anak kembar, sila mesej saya. erk..? gatai. =__=.

You Might Also Like

0 cot-cet cot-cet mereka...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...