Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Tuesday, 6 November 2012

hormon tak stabil-->punca?

as salam.

rasanya ramai yang dah tau kot perempuan bila tengah 'cuti' atau 'datang bulan' hormon dia jadi tak stabil. kejap kami boleh gelak-gelak hepi je tapi dalam pada masa yang sama boleh rasa nak menangis. ada pulak yang keje asyik nak mengamuk je sepanjang hari. emo memanjang. dan pelbagai lagi gelagat pelik-pelik yang anda boleh tengok sendiri realiti di depan mata.

persoalannya, kenapa ek jadi camtu?

haaa.. saya pun tak berapa tau sangat kalau nak dibuktikan dari segi saintifik. kalau nak tau, boleh la search sendiri, tanya pakcik google. tapi dari segi logik akal pun boleh jugak kita dapat jawapannya, lagi-lagi dari sudut agama. saya tak tau lah betul ke tak, tapi jawapan kawan saya agak meyakinkan untuk akal saya menerimanya.

the story begins yesterday, bila mana kami sedang duduk berbincang pasal group assignment untuk exhibiton yang akan datang. i don't know why tiba-tiba saya jadi hyper active, gelak-sana gelak sini dan tiba-tiba terus rasa nak nanges sebab teringatkan 4-5 test yang ada dalam minggu ni. *sigh*. kak wa yang perasan dengan perubahan saya. dan bermulalah conversation matang antara wanita dan wanita. hoho..

"fera ni bahaya la, kan mizat? tengah gelak-gelak hepi-hepi tiba-tiba dia boleh rasa nak nages. tu namanya depression tau. bahaya lah fera. gi jumpa doctor la."

"huhu.. iye ker depression? tak mungkin la. hurm.. ni sume pasal period lah. emosi tak stabil. sebab tu macam kabut kalut je memanjang. sob sob"

"oh.. period ke, padan la."

dan si kecik jia menyampuk;

" haa..korang tau tak kenapa orang perempuan time period je emosi tak stabil? jia pun baru tau sebenarnya. masa kat ku.iah ritu ustaz tu cakap emosi tak stabil disebabkan kita tak solat. bila kita solat, kita akan merendahkan diri pada Allah, dan time sujud tu lah kita akan dapat ketenangan yang sebenar. sebab tu kita cool je time tak period."

penjelasan yang ada benarnya. sob sob. betul jugak. bila tak boleh solat ni, syaitan sentiasa memanaskan hati kita, mendekatkan diri dengan kita. sebab tu jugak emosi boleh jadi tak stabil. now i get it.

bila kita biasa bangun awal time boleh solat, lagi lagi bangun tengah malam, mesti automatik mata kita akan terbuka sebab dah tebiasa. tapi bila tak boleh solat ni, walaupun mata dah terbuka ade je alasan dalam otak yang membuatkan kita malas nak bangun pagi. padahal bole je bangun tengah malam, berzikir ke, studi ke. ni tak. pegi sambung membuta. pastu berlarutan sampai habis 'cuti', dan bila dah boleh solat balik, mulalah tinggal segala amalan yang dah biasa buat before 'cuti' tu. *sigh* ----> ayat hentaman untuk diri sendiri.

maka, maafkan saya kalau dalam seminggu dua ni saya agak kurang sopan dengan siapa-siapa sebab mood tengah tak baik. dengan period pain yang tak sudah-sudah. ditambah lagi dengan stress sebab test yang menggedik beratur dekat-dekat.*sigh*

2 cot-cet cot-cet mereka...:

Ali Jasni said...

da byase da tgk pmpuan camni.hihi sabar jela

Syiqa Rahmat said...

Takpe ferra. Aku faham. Walaupun time stress test berderet2, tp bila time test law, hati kemain berbunga-bunga, kan? Kan? Kan? Ai know lah.. I know.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...