Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Thursday, 29 April 2010

Apakah perasaanku ini?

salam..

Daripada Abu Sa’id al-Khudri r.a dan Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: “Tidak menimpa seorang mukmin suatu penyakit yang berpanjangan, kepayahan, sebarang jenis kesakitan dan kesedihan melahan kedukacitaan, melainkan dihapuskan sebahagian dosa-dosanya.”
(Hadis Riwayat Bukhari)
penat search dekat internet dalil tentang ujian ni. kenapa ek? ahah..! mesti ade kena mengena dengan entri ni kan? yup! anda memang tepat! 10oo% markah untuk anda. hehe..
harini memang lah sangat memenatkan. nak tau kenapa? baca cerpen ringkas kat bawah ni...:
" Rina, meh cini sekejap." Rina yang sedang mengajar adiknya mata pelajaran matematik terpinga-pinga dipanggil oleh mamanya.
"kenapa mama? muka mama sedih je? mama sakit ke? Rina panggil baba ye?" kebetulan babanya ada diruang tamu sedang menonton televisyen sambil menggosok baju.
"jangan! Rina demgar sini. Baba kamu..dia buat perangai lagi."
"buat perangai? maksud mama?"
"baba kamu...(dalam keadaan menggeletar) dia ada perempuan lain..lagi!" mama Rina terus terduduk di kusyen yang tersedia disebelahnya. kelihatan dirinya seperti menahan perasaan yang teramat.
"mama! ya Allah..." Rina terus memeluk mamanya. dalam fikiran nya kosong. dia tak dapat berfikir dengan jelas. dia seakan-akan blur seketika. sedih? marah? kecewa? ntah. Rina tak dapat tafsirkan perasaannya dengan jelas ketika itu.
"mama dah agak da. kenapa tiba-tiba baba kamu baik sangat tolong mama sejak akhir-akhir ni. lipat baju, gosok baju, kemas rumah.. dulu pun tanda-tanda dia macam ni juga. instinct mama memang betul. ya Allah..tak sangka baba kamu sanggup buat macam ni lagi kat mama.." mata mama Rina sudah bergenang dengan air mata. Rina hanya mampu mendengar luahan hati mamanya. dia tahu kalau dia tunjukkan kesedihan di depan mamanya, pasti mamanya akan lebih bersedih. lalu dipendamkan segala perasaan yang ada, disimpankan untuk diluahkan semula kepada sesiapa. yang pasti, sesiapa itu bukan dalam kalangan keluarganya.
usai memujuk mamanya, Rina kembali mengajar adiknya. dia berlagak seperti tidak ada apa-apa yang berlaku. namun, dalam hatinya hanya Allah yang tahu.
"Rina, tolong baba sangkutkan baju yang baba dah gosok ni. nanti berkedut pula" giliran babanya memanggil Rina. dengan penuh senyuman, Rina pergi membantu babanya.
" ye baba. Rina tolong sekejap. waa..cerita apa yang baba tengok ni? cerita la sikit kat Rina."
lalu babanya bercerita tentang cerita yang sedang ditontonnya. Rina sekadar mendengar.
aku tak sanggup nak tengnok muka baba. sanggup dia buat mama macam ni? lepas tu boleh pulak dia buat derk je. eee...lelaki memang macam ni ke? macam mana la mama boleh tahan. kalau aku, sah-sah aku dah mengamuk.hmm..sabar Rina. jap lagi ko buat la apa yang ko nak. sekarang, berlakon dulu...
selesai menolong apa yang patut, Rina pun minta diri untuk ke bilik. Rina terus solat dan menangis sepuas-puas hatinya. usai mengadu pada Allah, Rina terus mencari rakannya yang patut untuk menceritakan apa yang dah berlaku. biasalah..girls..
s0...dah tau dah kenapa Farah letak dalil berkaitan ujian untuk entry ni? yup... apa yang anda fikirkan tu betulla kot. huhu.. kesian Rina kan? 2 kali baba dia ade makwe lain. lagi kesian dekat mama Rina. tabahnya hati seorang wanita. Farah tabik dengan mama Rina!
masa farah buat blogwalking tadi, ade terbaca entry pasal dugaan and ujian ni. ayat dia lebih kurang macam ni..
Pelbagai ujian dan dugaan yang diterima itu, adalah bukti kasih sayang pencipta terhadap hambaNya. Dan juga untuk memastikan kita semua memiliki iman yang lebih kuat selepas berjaya menempuhnya dengan penuh kesabaran.
means kat sini ujian tu sebagai cara Allah tunjukkan kasih sayang terhadap hambaNya. sebab tu ade pepatah kot yang cakap "setiap dugaan ada hikmahnya yang tersendiri". s0o..think positif! mama Rina and Rina, semoga anda sekalian mampu mengharungi dugaan ni ok?
Imam Ghazali ada menulis di dalam kitabnya Mukasyafah Al Qulub,"Sesungguhnya bala merupakan pelita bagi orang arif, menyedarkan orang murtad, memperbaiki orang mukmin dan menghancurkan orang yang lupa. Tidak seorang pun akan mendapat manisnya iman sebelum dia ditimpa bala, rela dan bersabar."
Farah
(-_-)

Review filem: Gamer (2009)


cerita ni baru tengok semalam. nice movie walaupun terlalu banyak aksi and agak sukar untuk difahami pada awalnya. huhu.. hero sampingan dalam cerita ni Logan Lerman! ala...yang berlakon cerita Percy Jackson tu. cute la dia. haha...gedik la Farah ni. but overall cerita dia not bad. more info boleh check kat imbd or wiki. selamat menonton..





p/s: still, Logan Lerman sangat c0ol dalam cerita ni. hehe...

h0me sweet h0me...!



salam..


hehe..i'm back! haha.. teruja sampai asyik nak gelak je..


akhirnya, Farah balik juga rumah. da sebulan lebih dah tinggalkan rumah (macam da bertahun je rasenye).huhu.. semalam sibuk jadi maid sementara kat rumah sebab tu tak boleh online lame-lame. haha.. oh ye.. thanx kepada mereka-mereka yang sudi menjenguk blog farah yang tak seberapa chumel seperti tuannye (tak tahu kenapa sejak akhir-akhir ni asyik perasan diri chumel je..pelik?). masa balik rumah ari slase lepas, hujan lebat sepanjang perjalanan. Farah rasa macam anak tunggal je sebab adik-adik tak ikut. hehe.. ibu dengan ayah yang jemput Farah sebab nak bawa 'harta karun' Farah yang berlambak kat Jengka tu.


hujan yang mengiringi Farah sepanjang perjalanan balik rumah..haha..puitis sungguh!



semalam penat mengemas 'harta karun' Farah tu. sangat banyak sampai tak terkemas.huhu.. penat sangat. rasanya macam pelik je sebab semalam sebelum pukul 12pm da pejam mata. tak dapat nak update blog. sowie ya bloggie..?


one of my 'harta karun'. b0ok! ni koleksi novel and komik Farah.sikit je kan? sebenarnya ade lagi. tapi tak terkemas lagi. hehe.. sebelah kanan koleksi komik gempak starz, kiri koleksi novel malay-b.i.
yea..i am a b0okah0lic (new word?)



hari ahad or sabtu ni Farah akan pulang ke Jengka semula. why? b'coz i still have 2 paper m0re! hahaha... cerita macam orang dah habis exam je. kantoi! hehe.. Mia (r0ommate) tinggal sorang-sorang dalam bilik (kat jengka). mesti dia rindu Farah bagai nak gila. haha..perasan sendiri. ok la. nak makan sarapan. huhu..lapar la. daa~...




Farah


(^^,)
Tuesday, 27 April 2010
sebelum masuk ke dewan periksa, seorang wanita yang baru hendak menghayati Islam yang sebenar, Ferra (bukan nama sebenar) bertanyakan sesuatu kepada rakannya, Anisa (bukan nama sebenar).

"anisa, aku nak tanya sikit. Kita tahu dalam Islam cara pemakaian tudung mesti tutup bahu dan dada kan? Aku tengok akak-akak mentor kita semua pakai tudung labuh. aku belum sedia lagi. aku pakai tudung bawal ni pun tutup bahu dengan dada juga. tak boleh ke huh?"

dan Anisa pun menjawab..

"bukan tak boleh. tapi aku nak tanya kau, tudung bawal ni jarang tak? selagi tudung tu tak jarang dan tak menampakkan apa yang sepatutnya kita tutup aku rasa boleh. tapi aku tak sure apa yang aku cakap ni tepat. selebihnya ko tanya la mentor kau."

lama Ferra berfikir, kemudian dia bertanya lagi..



" aku nak berubah. tapi aku belum bersedia. aku tak nak sebab akak-akak mentor aku berubah. aku nak perubahan tu datang dari hati yang ikhlas semata-mata kerana Allah. aku tak nak hipokrit. salah ke aku fikir camtu?"


Anisa dengan senyuman menjawab...

" wahai sahabatku, kau ambil kertas ni. baca lepas exam nanti ye? apa-apa pun, gud luck with exam!"

lantas, mereka berdua pun masuk ke dalam dewan peperiksaan. selepas pulang dari peperiksaan, Ferra terlupa lansung akan kertas yang diserahkan Anisa tadi. namun, setelah dia selesai menunaikan solat Isya', Allah memberi hidayah kepadanya untuk melihat kertas yang diberikan tadi. dengan perlahan-lahan, Ferra membuka dan membaca nota ringkas tersebut.


"sahabat, janganlah engkau berubah kerana insan,
tapi berubahlah kerana kesedaran yang hadir.

tak perlu hiraukan tanggapan orang terhadap diri kita,
asalkan ia sesuatu yang benar.

berubahlah walau sedikit pun,
asalkan perubahan itu berkekalan,
berbanding dengan perubahan yanng mendadak,
tapi sia-sia jika ianya hanya untuk sementara..

Ingatlah, bermohonlah sesuatu kepada Allah,
nescaya Allah akakn menolongmu.
Ingatlah, Allah sentiasa bersama hambanya
yang berada di jalan-NYA.."


renung-renungkan.. dan selamat beramal...

usai Ferra membaca surat tersebut, dia tersenyum penuh makna. Syukran ya sahabat..

~kisah ini adalah kisah benar namun telah diedit sedikit oleh penulis~ (^^,)

yeay!! balik rumah...

salam..
setelah sebulan lebih tak balik rumah..
akhirnya! tomorrow is the day!
I'm going back home!!
yeah!! miss u s0o...much dear homie..
hehe... happy sgt sampai rase nak..terbang??

Farah yang ter0ver happy
(^^,)
Friday, 23 April 2010

La La La.....

salam...


huhu...i know..i know...
i'm not suppost to online and still playing during exam week..
but i can't help it. huhu...

lagipun, kajian yang dibuat oleh pr0f madya Farah Nurazrina (bakal jd.. hehe..) ade mengatakan kalau nak release tension ada 5 perkara yang anda boleh lakukan:

  • mengaji.. mengaji.. dan terus mengaji..
  • solat sunat. (solat fardhu jangan lupe pulak!)
  • dengar lagu. (kalau boleh lagu berunsur ketuhanan.. tp...hehe..)
  • main game. (yeah! my favourite!!)
  • online. (tengah buat la ni.. haha..)

s0o....tak salah kan Farah nak online? hehe.. exam seterusnya ade lagi 3 hari. lepas ni Farah belajar la. betul! huhu.. Statistik a.k.a QMT181, wait for me...

Alhamdulillah...

salam..

Yeay!!
CTU 151 and ECO 162 da tamat!
HAPPY!! HAPPY!!
another 4 paper to go..
fighting!! chaiyok2!!
can do it FARAH!!!
Farah
(^^,)
Sunday, 18 April 2010

Mana Purse Farah?!

salam..
huhu..arini Farah TERlostkan my precious purse! uwaa...
huhu..kes nye , i totally forgot that i have bring my pinky (purse) into Dewan Kuliah a.k.a DK yesterday. after Eco test, dengan happy dan bahagianya Farah terus berjalan melompat-lompat balik ke bilik secepat yang boleh (tak nak terserempak dengan golongan adam kat depan kolej dorang punye pasal.huhu..) tanpa mengingati sedikit pun pasal pinky. punye l seronok online senmalam sampai x teringat lansung kat pinky. sowie ye pinky?
Alkisahnya bermula apabila pagi tadi nak makan sarap+lunch tibe-tibe teringat..
"aik, mana pinky?"
habis semua beg Farah selongkar. laci meja pun bersepah Farah punggah. perut dah bergendang macam ada tarian singa. huhu.. pity me. tibe-tibe zapp!
"semalam bukan aku ade bawak pegi DK ke? Ahh...sudah! takkan la....tertinggal?"
Uwaaa...!!
Dengan muka tahan nangis, Farah pun keluar la dari bilik. semangat berkobar-kobar nak pegi DK. nak selamatkan pinky! tapi.........
"bukan ke DK tutup hari Ahad?"
sepantas kilat Farah call kak Zakiah nak tanya pasal DK. and..memang betul DK kunci! mata dah tak boleh tahan da time tu. terus menangis macam budak kecik hilang ais-krim. Kak Zakiah takde kat UiTM time tu so dia tak dapat tolong. Kak Zakiah bagi instruction apa yang Farah patut buat. Dengan kudrat yang ada Farah berjalan SORANG SORANG bertemankan TANGISAN pergi ke Kolej Siswi minta tolong Ainin Sofia teman. Thanx a Lot Fea!
Akhirnya, Farah jumpa juga pinky elok-elok 'tido' dekat laci dalam DK tu.
"Alahamdulillah! syukur Alhamdulillah! SubhanAllah... syukur ya Allah!"
rasa macam nak sujud syukur je time tu. haha.. pak cik Guard yang ada kat situ siap cakap,
"banyak ke duit adik dalam tu?"
hahahaha...banyak la juga. IC, Kad Bank, and semua kad-kad penting ade dalam tu. Bahaya betul kalau ade orang lain ambil.huhu..
Pape pun, I would like to express my gratitude to these people, Kak Zakiah-tukang bagi instruction, Ainin Sofia-tukang teman, Eliza-tukang pujuk, Aya-tukang dengar Farah menangis, and Pak cik Makcik Guard yang banyak menolong Farah. Thanx everyone! Arigat0u Gozaimas.. Syukran! Kansamnida! before i Forget, Thanx ya Allah..
Petang tadi pula selepas puas nangis, tido, solat, baca Quran, akhirnya Farah bukak jugak buku CTU. hehe.. maaf ye Ustaz, banyak pulak dugaan harini. hehehe...
macam biasa la, katil sebagai meja. hehe.. Po0h kecik sebagai pendorong, and bunga sebagai kipas. hee~..

Farah

(^^,)

Lirik Lagu Devotees ~ Tika Dinihari

DEVOTEES

Oh Tuhanku
Tiada indah di malam yg ini
Melainkan dengan bermunajat kepadamu
Tiada indah suatu hari yg
Aku lalui
kecuali dengan patuh kepadamu




Oh TuhankuTiada indah hidup di dunia
melainkan berzikir dan menyebut namamu
Tiada indah tiba di akhirat yang abadi
kecuali dengan kempunan mu




Ya Allah Tuhanku
Yg merubahkanku
Tetapkanlah...
Hatiku...
Moga sentiasa
Dalam Agamamu
Jua....taat akan perintahmu




Tuhan Usah bebankan kami
Dengan bebanan yang berat
SepertiYang pernah kau berikan
kepada umat yang terdahulu ...
Dari kami




Tuhan Jangan Pikulkan Kami
Yang tidak kami terdaya
Maafkan salah kesilapan
Ampunkanlah Dosa-Dosa.......
Rahmatilah Kami...

Kata-kata hikmah arini..


"Sesungguhnya jika rindu itu dirasai,
rindulah pada seseorang yang merindui syahid dijalanNya.
Jika rindu seseorang…
moga lebih bertambah kekuatan untuk menyintai Allah…
Jangan biarkan rindu melampaui batas hingga lupa pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaNya…"
Farah
(^^,)

Lirik Lagu Muhasabah Cintaku - EdCoustic


EdCoustic
Wahai pemilik nyawaku,

Betapa lemah diriku ini,

Berat ujian dari-Mu,

Ku pasrahkan semua pada-Mu,


Tuhan baru ku sadar,

Indah nikmat sehat itu,

Tak pandai aku bersyukur,

Kini ku harapkan cinta-Mu,


Reff:

Kata-kata cinta terucap indah,

Mengalun berzikir di kidung doaku,

Sakit yang ku rasa biar jadi penawar dosaku,

Butir-butir cinta air mataku,

Teringat semua yang Kau beri untukku,

Ampuni khilaf dan salah selama ini,

Ya Illahi....

muhasabah cintaku....


Tuhan kuatkan aku,

Lindungiku dari putus asa,

Jika ku harus mati,

Pertemukan aku dengan-Mu..


Back to Reff:

M0od: Final C0untd0wn for...Final Exam!

Katil ke Meja Belajar...?



salam..

h0h0...seperti yang anda semua tahu, final exam Farah dah dekat..

lagi 4 hari je lagi!! (wh0oo....)

and i'm still playing games, online, read other people blog, fighting with my friend (aik..?), blah blah blah.... hehe.. wasting my time just like that? n0 lar..

Actually malam td (17 April 2010) telah berlansungnya Test 2 'Microeconomics' di Dewan Kuliah 1, Jam 8 pm ~ 9.30 pm.

s0, how was it?
huhuhu.. Alhamdulillah....

tak nak cakap banyak2. takut nnt dapat teruk pulak. huhu..
seharian BERCHENTA dengan Ec0. klu dpt teruk jugak....mungkin ade hikmahnye. I believe in Allah! Tawakal is the best way for me rite now. huhu..

CTU punye exam hari Rabu (21 April 2010). belum khatam pun lagi buku tu. Sorry Ustaz Asjad! saya takde m0od la sekarang.. m0od da lari. tak sempat kejar. huhu.. esok saya tangkap m0od tu ea? hehe..
teruk la Farah ni...kan?

Farah


(^^,)



bahana BERCHENTA dengan Microeconomics...
Wednesday, 7 April 2010

Gangguan...????

salam...


exam makin dekat. test makin banyak. huhu..
this friday we're going to have a mini test..on subject MGT 153 a.k.a Introduction to Business!!
uwaaa...!!!
so scared. Donno why. maybe b'coz i'm not ready yet? i guess...huhu..
Final exam just around the corner. daa..!
whatever~..
this is all subject that i've take this semester :
  • MGT 153 ~ INTRODUCTION TO BUSINESS

  • CTU 151 ~ ISLAMIC THOUGHT AND CIVILIZATION

  • ECO162 ~ MICROECONOMICS
  • FAR150 ~ FINANCIAL ACCOUNTING 2
  • HKR111 ~ MANAGEMENT OF FAMILY INSTITUTION 1
  • BEL260 ~ PREPARATORY COURSE FOR MUET
  • QMT181 ~ INTRODUCTION TO STATISTICS

green colour represent the hardest subject (for me). Susah tahap giler2 la! hehehe.. hurm.. got to go. busy la. malam ni kne studi bnyk2.. tomorrow got FAR 150. huhu.. daa~... Selamat malam ye anak-anak..(mcm Farah dah tua je..?)

Farah
(^^,)

Monday, 5 April 2010

Pengurusan Masa yang Baik..

"Demi masa.
Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian.
Kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh serta berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan dengan kesabaran"
Pembahagian masa kepada semua manusia adalah sama banyak. Betul tak? Setiap orang akan menerima masa yang sama dalam sehari iaitu 24 jam. Penggunaan masa dalam sehari, seminggu,sebulan dan seterusnya akan memberi faedah hanya kepada mereka yang pandai mengurus masa. s0, adakah anda pandai menguruskan masa? hmm.....

Dalam hal ini Rasullulah s.a.w berpesan: Bersedialah
1. Masa hidup sebelum mati
2. Masa sihat sebelum sakit
3. Masa muda sebelum tua
4. Masa kaya sebelum miskin
5. Masa senang sebelum susah

Peringatan ini kepada semua pihak terutamanya kepada para pelajar yang akan menempuh alam peperiksaan ( terutama kepada Farah..Final Exam dah dekat!!). Persediaan masa belajar diperingkat awal akan memudahkan pelajar menghadapi persediaan peperiksaan pada peringkat akhir. Jika penggunaan masa dapat diatur dengan bijak sudah pasti akan membawa kejayaan yang cemerlang. InsyaAllah...

aku dan FINAL EXAM...

salam...
hari ni farah dah terbuat something that i have never done it before in this university..
which is.......................... TAK SIAP ASSIGNMENT!
huhu.. sedey sangat3..
tak tahu la kenapa. rasa macam nak menangis pun ada. Mia cakap farah busy sangat. huhu.. iye ke?
tak tahu la. yang penting, i would NEVER EVER-EVER DO IT AGAIN. I promise..
sorry ibu, sorry ayah. Farah fail manage my time. i thought i can do it but..huhuhu...
Farah,
(..^^)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...