Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Monday, 15 September 2014

i'm sorry ibu. mianhe ibu.

as salam.

pheww.. 3 entry dalam satu malam. gigih betei. whenever my writing moods datang, saya kena cepat-cepat tulis or else like before, ia akan hilang dan terus jadi malasssssss nak menaip. tu yang jadinya sampai 3 bulan tak update blog. keh keh keh..

after family dinner tadi, saya dok borak dengan ibu. membebel pasal banyak benda. dan antaranya;

Topik 1: Pasal kereta.

"ibu, ayah cakap kan nanti dah kerja RM300 kena bagi ayah untuk sewa kereta myvi tu. betul ke?"

"eh, ibu tak tau pun?"

" ibuuuuuuuuuuuu~ (muka gedik meminta-minta) akak rancang nak habiskan hutang PTPTN tu cepat-cepat, so duit gaji tu dalam RM500 nak bayar PTPTN tu. nak cepatkan habis hutang kalau tak riba' nanti. takmoooo.. penat la hidup dalam berhutang."

"bayar jela. kan still ada duit gaji lebih nanti."

"ibu! ibu tau tak ayah cakap RM300 tu tak termasuk duit minyak dan tol? uwaaa... mana aci! akak baru nak mulakan hidup. macam mana nak menyimpan kalau macam tu?"

"Farah, ibu ayah dulu dengan duit gaji Farah tu lah kami mulakan hidup tau. ayah tu nak ajar Farah hidup susah je mula mula ni. nak ajar farah manage hidup macam mana. eleh.. cakap je nak menyimpan. karang ade la tu gadjet baru dia beli. macam ibu tak tau. bagus jugak ayah buat macam tu."

....dan saya berlalu bawak cawan ke sinki sambil menunduk. CHECKMATES. *tetiba batu jatuh atas kepala*

tapi lepas tu saya lari balik duduk sebelah ibu nak buakak topik baru.



Topik 2: Nak merasa duit anak.

"ibu akak rasa.... nak belajar bawak motor jela. so tak payah bawak baby silver. pastu boleh bawa motor besar ayah kalau da power sikit. hehe.."

"aah. lepas tu bila pancit ke ape dok la kat tengah jalan sensorang. awk tu bukannya reti nak repair ke apa. bukannya reti nak handle kecemasan macam tu."

"ala.. apa susah.pape jadi call jela ayah suruh pikap. bukannya jauh ponnn tempat keje akak dengan ayah.. ngee~"

*ibu sekadar menjeling.*

"tak pun kan ibu, akak rasa nak naik motor sekali dengan ayah la. pergi keje sekali naek motor besar. cun jugak! baru la takde awek nak kacau ayah sebab nampak dia bawak pompuan kat belakang. hew hew hew. pastu tak payah bayar RM300. dah jimat. yeay!!"

"Farah... sebenarnya ayah tu nak merasa duit anak je. merasa duit gaji pertama anak dia. bukannya nak suh bayar sewaa pon. takkan tak faham faham lagi?"

"ohhhhh........" 

pastu saya tunduk sekali lagi, pergi ke dapur ambil air masak. pastu datang balik ke ibu. bukak topik baru.



Topik 3 : akak dah kerja ke?

"ibu, akak ni...dah dikira kerja ke? ni bukan macam training je ke?"

ibu pandang mencerun sambil kecikkan mata. tak cakap apa apa.

"yelah, ibu tau tak dalam otak akak ni.. terngiang-ngiang ayah cakap. anggap je keje ni macam masa praktikal dulu, sebabb nak cari pengalaman. tak yah peduli pasal gaji ke apa. anggap ni satu proses untuk belajar. alaaa.. perasaan macam masa intern duluuu.. kan? means Farah belum kerja lagi la kan? ayah cakap kerja betul-betul yg steady bila guna result degree nanti.. kan?"

" Ibu rasa macam nak cari satu benda nak ketuk Farah sekarang ni. awak sedar tak yang awak tu dah habis belajar? kalau intern aritu ada sampai kena interview semua ke? ada bincang pasal gaji ke?"

"ohh.. akak kira dah kerja betul la ni ek? ohh...sebab tu ayah nak rasa duit gaji akak ea? ohh.. baru faham. adoiiiiiiiiiiii... lambat pikap giler akak! malunye! kesian ayah akak mengada-ngada tak nak bagi rm300 tu tadi."

"Ya Allah farah kenapa macam tu? Farah ni tak fokus tau tak? bukan lambat pikap. tapi otak melayang sana sini sebelum dapat tangkap apa yang orang cakap. ish.. geram betul. rasa nak ketuk dengan something je."

"ohhhhhh..."

lepas tu saya pergi basuh cawan tadi. again. saya ingat nak lari naik atas sebab da bapa kali rasa macam batu jatuh atas kepala.. pastu ibu panggil dan cakap sesuatu.



Topik 4: Kahwin.

"Farah sampai bila nak matang ni?"

"akak da matang la ni..." sambil menggumam.

"Farah, ibu dulu lepas belajar terus kawin tau. umor 23 tahun ni lah."

"ala ibu! taknak laa...." mula dah buat muka mengada nak kena penampar sebab tak nak masuk topik tu.

"umor Farah ni ramai yang dah kawen tau. bila nak membesar ni? lepas ni dah kawen mana boleh buat perangai macam ni. sebab tu bila kawan Farah kata Farah macam anak bongsu ibu nak gelak besar je. haish.."

"ibuuuuuuuuuu.. akak bukannya ada calon pun. baru nak mulakan hidup pon. nanti nanti laaa...."

"ibu sentiasa doakan Farah dapat jodoh yang baik-baik. bla bla bla..."

hmm..maaf ibu sebab akk kawen lagi lambat dari ibu. dan kemudian saya naik ke bilik. tak turun turun.


sejujurnya, ibu tak tau. saya dah mengalah bab kahwin awal ni. saya hanya fikir nak bina hubungan dengan makanan (i do love food) dan bina hubungan dengan alam (i loveeeeeeeeeee travelling!) dan paling penting, bina hubungan dengan Allah. i used to think that my ideal ages of getting married is at 25-26 years old. sekarang dah jadi... errr... 28-29 years old or moreee?

i'm sorry ibu. i will no longer bring a man to our house melainkan dia datang dengan family dan untuk membincangkan hal pernikahan. few years back i do bring a guy yang mempunyai perancangan untuk berkahwin tapi hanya rupanya hanya sekadar omongan kosong sahaja. ciss.. insyaAllah lepas ni da takde da. akak fokus benda lain je okayy? i'm sorry ibu.


the three of us. siblings. the one that i felt most comfortable with. buat la muka hodoh macam mana pon.. buat la perangai tak semengah macam mana pon. cari gaduh berjuta kali pon, at the end we'll be together, being crazeyyyyyyy again. hahaha.. 

since i'm no lomger 'searching for my one trueee jodoh' so i can act and behave as myself. hohohoho... makan is my priority. gelak tak hingat dunia is my weakness. and i dont give a ...... to any haters. coz i'm here to impress Allah, perform everything yang Allah suruh. bukan untuk please manusia. like seriously, please accept me as who i am. thank you.


and these girl besides me, emyl, she's is a good girl. don't judge her because she's not wearing a tudung. i'm hoping that satu hari nanti, pintu hati dia akan terbuka untuk berubah dengan sendiri. dia gadis yang bijak, insyaAllah akan dipermudahkan. i'm not good at nasihat, and i'm sooooo afraid that any word from me can hurt her feeling. maka selemah-lemah perkara yang saya boleh buat, ialah dengan berdoa. i'm sorry emyl, if one day emyl terbaca entry ni, i'm hoping that u know how much i care and love you as a sister, apatah lagi sebagai saudara sesama Islam. and thank you for all the memories that we had together. =)


fly high to the sky! giler betei saya pakai kain pon nak melompat. ni namanya senget. hahaha!


us with birthday present. Elmo for emyl, and lil' monkey from Dahlia Basri for my belated birthday present. hehe.. thanks a lottttttttttttttt babes!



and so, elmo and MoMo (that lil' monkey had a name now) beraksi didalam baby silver. hahaha! how cute is that?

okey cukup membebel. alhamdulillah for everything. thank you ibu, ayah, family, friends. thank you Allah. :')
Sunday, 14 September 2014

kalau tak bersyukur jugak tak tahu lah.

As salam.

alang alang saya tengah rajin nak mengonline, meh la kita hupdate seberapa entry yang boleh. hew hew hew..

as i mention in my previous entry, i've already been accepted as an invoice assistant di sebuah syarikat yang agak besar. keje biasa-biasa je, sebagai orang bawahan. bak kata ayah, nak cari pengalaman kena hidup susah dulu. okeyyyy..

macam mana boleh dapat kerja cepat sgt ni? tak sampai dua bulan menganggur da dapat keje. lols. *ayat makcik-makcik kepochi*


TIPS NAK MEMULAKAN LANGKAH UNTUK CARI KEJE BAGI FRESH GRADUATE
  1. Sediakan resume. hahahaha! benda basic kot. mohon prepare resume yang simple but include all the important things. nak tengok contoh resume boleh google je. saya malas nak upload diri sendiri punya resume. sebab gambar passport terukkk sangat. kekeke *alasan*
  2. rajinkan diri google pasal JOBS FAIR atau CAREER FAIR. serius, sangat membantu lagi-lagi untuk memulakan langkah ke alam mencari kerja. dan kalau boleh pergi ke semua Karnival yang berkaitanm kerjaya. pergi je. tebalkan muka. serius! (mohon bawak banyak resume time ni. jangan menyesal dikemudian hari.)
  3. banyakkan bertanya. PALING PENTING. bila ke karnival kerjaya kena banyak bertanya pasal kerja yang related dengan course kita. tanya sama ada ambil fresh grad ke.. tanya macam mana nak memohon ke, tanya pasal minimum qualification untuk memohon ke. tanya je. 
  4. luaskan connection. kalau ada senior-senior, kawan-kawan yang da kerja ke.. tanya dorang kalau ada job vacancies yang related dengan course yang kau ambil. jangan malu bertanya, nanti terlepas peluang pulak.
  5. JobsMalaysia.com, Godzilink.com, Jobstreet.com, masuk laman web cari kerja ni. hantar resume through email.
  6. jangan demand! mulakan dari bawah kalau jenis yang low self confident macam saya ni. kekadang orang tak nak ambil kau bekerja sebab kau ni fresh grad, takde pengalaman pulak tu. pastu demand gaji tinggi, demand nak position tinggi-tinggi. heh.. kelaut la jawabnya.
  7. doa dan bertawakkal pada Allah. itu yang paling penting. dalam setiap solat doa la supaya dipermudahkan urusan cari kerja. kalau ikot petua ibu, banyakkan solat sunat dhuha. dan kalau ayah pulak, solat sunat isyrak jangan lupa buat.

dan bila dah dapat kerja, jangan lupa sujud syukur. bila dalam dilemma nak accept kerja mana atau perlu accept ke tak, buat istikharat. apa apa pun kembali pada Allah dalam buat keputusan. yang bab ni saya memang sellau leka. pape pun saya akan dahulukan ibu ayah. selalu lupa nak istikharah.. sebab dalam fikiran nanti mestia da ayat ni.

"ala... ibu ayah dah tolong buat istikharah untuk aku."

heh. rasa nak tampo diri sendiri. tapi tu la.. pemalas tahap ape dah. -____-'

Nak dijadikan cerita, last week sampai 2x saya ke Jobs Fair di Mid Valley Exhibition centre semata-mata nak hantar resume which alhamdulillah bawa pada apa yang saya peroleh kini. gigih punya nak cari keje sementara belum grad ni  hah. keje ape pun takpe, yang penting related to account dan rezeki yang halal, insyaAllah.


1st day, setelah consult dan pujuk ibu ayah untuk kasi keluar rumah akhirnya saya pergi sendiri ke Mid Valley tu naek Baby Silver. oh ye, hehehehe.. ayah ibu dah belikan kereta baru untuk saya pinjam sementara waktu ni. kereta Myvi je pun.. dan kepunyaan ibu yang Allah pinjamkan sebagai harta dunia kami je. Alhamdulillah. dengan berani saya drive sendiri (tak pernah ibu ayah kasi drive sendiri kemana-mana) dan jumpa kak Fiza disana. saya nak cari kerja, Kak Fiza nak dapatkan info untuk sambung belajar PHD. memang berguna sangat kami pergi hari weekdays. tak ramai, dan dapat layanan yang memuaskan. kita tanya apa je, semua dorang jawab. hehehe.. ALHAMDULILLAH!

dan kemudian, memasing memuaskan nafsu dengan makan makanan korea di Bulgogi Brothers Restaurant. penat Kak Fiza membebel pasal status halal makanan kat situ dan amhamdulillah, kami makan tanpa was was. sejak tengaok drama Let's Eat (korean drama) saya mula la mengidam nak makan itu ini. tapi at the end kami pilih Chicken Bulgogi dan Chicken Kimchi Stew.dengan side dishes yg sangat byk dan quite sedap, saya memang berpuas hati dengan makanan kat situ. except for air special tea dia. errr.. tak boleh diterima tekak lansung.  -____-'



esoknya again, pegi ke tempat yang sama untuk hantar resume. sebab hari jumaat tu bawak 5 salinan resume je. heehehe.. orang takde pengalamana nak buat macam mana kan. huhu.. kali ni pergi dengan Sarah. jumpa dia kat sana which mean again, drive sendiri. yehuuu~ rasa macam matang giler pergi sana sini sorang-sorang. kah kah kah! confession of a spoil kids. 

kali ni mampu makan Kenny Rogers Roasters je. tapi bersyukur sangagt sebab Sarah cakap dia tak pernah makan sana. rasa macam dah bagi gula-gula kat budak kecik yang dah lama nak gula gula. hahaha! imaginasi yang melampau beno. ceit.

jumpa sarah memang banyak la cerita terbuka. pasal senyum manis, pasal jodoh, pasal keje, pasal pelajaran. lols.. ala makcik-makcik kepochi bercerita. tak sah kalau suara saya tak berkumandang diseluruh kedai. kekekkee..

dah dah. ingat nak buat entry baru lagi. hehe.. kbai!

Hidup kena selalu pandang bawah. Dan ingat Allah.

As salam.

masuk bulan ni, dah 2 bulan saya menganggur di rumah. oh ya, buat pengetahuan semua saya dah habis belajar. atau belum? erk.. status saya masih tergantung. nak tau kenapa?

but 1st, let me remind bebudak Bachelor in Accountancy UiTM yang ade repeat paper lebih dari satu. JANGAN AMBIL SEMUA PAPER MASA PART 8.

Mohon extend.

saya tahu benda ni susah nak diterima oleh sesetengah pihak. macam saya, dulu saya terasa nak extend, tapi parent tak bagi. maka sebab saya memang bukan yg jenis melawan cakap ibu ayah saya pun ikot jela. dan banyak bende yang saya kena tempuh sepanjang semester tu. Ingat boleh pass semua paper dan tak payah fikir lagi. sekali.. expectation saya lari jauhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh. *sigh*

sedih la bila result keluar aritu, saya ada kantoi satu paper. paper FAR 450 pulak tu, paper part 6 yang saya carry bawa ke part 8. tak pasal-pasal dalam dilemma sama ada nak extend untuk satu paper ( konon nak betulkan sikit pointer) atau nak amek suppliment paper. dan setelah berbincang dengan ibu dan ayah, again dek kerana patuh saya ambil suppliment paper untuk ambil sekali lagi paper tu 3 minggu selepas result keluar. dengan gigih saya dan kawan-kawan yang bernasib malang menguruskan apa yang patut untuk menduduki suppliment paper. oh ni saya nak bagitau info pasal suppliment paper:

SUPPLIMENT PAPER UiTM

    1.  TAK SEMUA paper boleh ambil untuk suppliment paper ni. ikot rekod yang terbaru, hanya paper part 8 sahaja yang boleh ambil suppliment paper. Dan paper tu pun ikot mana yang rate failure ramai je dia bukak untuk suppliment paper.
    2. yuran exam RM100 untuk satu paper.
    3. gred paling tinggi untuk paper ni hanya C atau C+ (yg ni x sure antara dua tu la). maksudnya, andaikata anda dapat A+ untuk paper ni, tapi dalam result hanya akan keluar C atau C+ je. so memang tak boleh nak baiki pointer
    4. korang kena alert sendiri pasal pendaftaran dan exam dia. kena banyak call UiTM. tanya pihak HEA (Hal Ehwal Akademik ) berkenaan paper ni.
    5. kena daftar cepat-cepat sebab pendaftaran dia ambil masa 5-7 hari selepas result final exam keluar.
    6. paper ni katanya senang sikit daripada masa final exam. KATANYA. terpulang pada orang yang ambil exam tu untuk tafsirkan.



dan sekarang saya nak highlight pulak kenapa tak boleh amek sampai 8 paper masa part 8 nanti:



KENAPA TAK BOLEH AMBIL PAPER BANYAK-BANYAK MASA TAHUN AKHIR
  1. penat. penat giler. serius. T___T
  2. Jaga pointer. kalau pegang paper banyak sangat, susah nak jaga pointer. apatah lagi nak naikkan pointer.
  3. tahun akhir adalah dimana anda akan dapat banya giler, diulangi, BANYAK GILER DUGAAN which sometimes tak expect pun akan dapat. serabut giler nanti. serius tak tipu.
  4. Projek / Assignment / Roleplay yg banyak giler nak mampssssss.. errr.. hehehee..
  5. susah nak cari masa free untuk buat assignment dengan groupmates yg tak sama ambil paper sebanyak kita. nanti asyik ade clash masa je sebab kita ade kelas itu la, kelas ni la.
  6. lower self confident. bila banyak paper, we are intended to be less focus. time ada test, banyak paper nak kena ambil maka result suck. then bila kena compared dengan kawan kelas, rasa macam low gilerrrrrr self confident.


ni jela antara yang saya mampu tulis. sebab banyak sangat reason dia yang saya dah rasa, tak nak orang lain rasa benda yang sama. tapi kalau korang nak juga buat benda yang saya dah rasa, sokey la. mungkin tu yang terbaik ke kan. kena banyak buat istikharah. serius.

Naddy pun extend walaupun hanya repeat satu paper. Faten Farahin pun sama. saya rasa sedih sebab tak ikut jejak langkah mereka. at least dorang dapat jaga pointer. saya? hm.. takpalah. sebab ayah selalu cakap;

"YANG BAGI REZEKI TU ALLAH, BUKAN POINTER"

okey. totally agree!

saya tanya ibu,

"Ibu, akak da usaha sehabis yang boleh. berkejar sana sini untuk kejar keputusan yang baik. dan capai impian ibu ayah untuk tengok akak grad on time. tapi result akak tetaap macam ni. malah makin teruk. "

"Farah, Allah tu nak suruh Farah sentiasa ingat DIA. sebab tu DIA tak bagi Farah kejayaan sesenang macam tu je. nanti Farah jalan pun da tak pandang bawah, asyik mendongak gembira je sebab result bagus."

lebih kurang macam tu lah maksud ibu. tak exactly cakap macam tu pun tapi lebih kurang la. huhu.. dan ayah pun ada cakap;

"Kejayaan tu boleh jadi satu ISTIDRAJ. ingat."

okey ayah. okey ibu. akak redha. insyaAllah. lagipun, saya dah pernah rasa dekan pun dulu. at least takde la rasa kempunan sangat. lols.

dan kini, saya masih lagi menunggu result suppliment paper. sama ada saya boleh grad on time atau kena extend. semuanya saya SERAH PADA DIA, insyaAllah, apa-apa jadi pun saya dah tak kisah. mungkin ada hikmahnya, dan yang paling penting sebenarnya sebab saya ada moral support yang sangat kuat.. doa IBU AYAH. =) i'm a happy girl~

dan sementara menunggu grad ni, saya cari jugak la keje. memandangkan result degree tak la bagus mana dan saya sendiri pun sebenarnya belum grad, maka saya cari kerja yang SPM level je. dan alhamdulillah, sekali interview Jumaat lepas, terus saya ditawarkan kerja sebagai invoice assistant di sebuah syarikat swasta yang quite terkenal. ALHAMDULILLAH.. ALHAMDULILLAH.. ALHAMDULILLAH... what can i ask more? Allah selalu beri sesuatu yang lebih baik diatas sesuatu yang DIA tarik. thank you ALLAH!

kata ayah, biarlah belajar hidup susah. belajar kerja dari bawah. hidup kena selalu pandang bawah, jangan asyik nak mendongak keatas je terus. bila kita belajar hidup susah, kita akan lebih menghargai hidup. insyaAllah.

kekonon merenung masa depan lettew. kah kah kah! kami tiga beradik ni once orang hala kamera je mula lah berksi. kemain lagi. mohon tahan muntah. kbai.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...