Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Tuesday, 27 July 2010

...Iman dan Hati...

Al-kisah perchentaan antara IMAN dan HATI...



"kadang-kadang hati kering tanpa sinar dan hidayah daripadaNYA...
0H iman..
janganlah tinggalkan hati! Hati sayang Iman..
Andai Iman pergi tinggalkan hati, pasti hati terluka.. Imanlah penawar hati..

Keranamu iman,
hati mengenal sang Pencipta yang maha pengasih..
yang telah mengurniakan Iman pada Hati..
Iman... hati perlukan Iman!

Ya Allah..
Kau peliharalah Imanku ini Ya Allah..
Imanlah sebaik-baik teman, yang indah sekali..
buat hati..."

.:speechless..?:.

salam..

PERHATIAN: PENULIS INGIN MEMBEBEL PANJANG DISINI KERANA DAH LAMA BELIAU TIDAK MEMBEBEL. S0, KALAU-KALAU ANDA RASA BOSAN, ANDA DINASIHATKAN UNTUK BERHENTI DARI MEMBACA ENTRY KALI NI...SEKIAN. HARAP MAKLUM.

Ehem-ehem...
smalam malam nifsu sya'ban kan? apa amalan yang saudara saudari dapat lakukan semalam..?
hehe.. masuk-masuk blog je terus kena tanya soklan cepumas. buat apa tanya orang? diri sendiri macam mana? huhu..sejujurnya, Farah memang tak sedar yang semalam, 27 july 2010 rupa-rupanya 14 Sya'ban. Alhamdulillah Farah terniat nak puasa sunat semalam. teruk betul la Farah ni. ish3...

tapi yang Farah sedih sangat malam semalam ade pulak kelas ganti.. cost acc0unting pulak tu. subjek yang mmg Farah tak faham. nak-nak kelas tu habis pukul 10.30 pm. aduyai.. kacau betul. ingat nak baca yaasin. pastu ade pulak hal lain. bla..bla..bla... akhirnya, Farah tak dapat pun baca yaasin..apatah lagi qiam. memang kachiwa sangat!

but then, Farah fikir balik. mesti ada hikmah disebalik perkara yang dah berlaku ni. memang salah Farah pun. nak qiam tapi tido lambat. huhu...*blush*

0h ye. Farah bersyukur sangat. alhamdulillah..Farah dah dapat spec baru! yeay!! i've brought with my 0wn money. s0, memang farah sangat hepi. farah dah tak susahkan ibu lagi..hee~.. *rindu ibu*

minggu ni memang agak menyeronokkan la walaupun agak busy. huhu.. kakak kesayangan Farah, Kak Zakiah datang melawat ktorg. minggu yang sebelumnye Kak Farah yang datang. memang best la! hehe.. semoga berjaya ye wahai kakak-kakak ku...

minggu ni juga ada program PPP (program Pembangunan Pelajar) untuk student part 3. perh.. malas betul nak pergi. dah la assignment belambak. uwaa..! kena pergi jugak. kalau tak kena repeat. TAMAU! s0, nak tak nak, silalah pergi ye Cik Farah. huhu...

satu perkara yang buat Farah rasa nak tergelak sangat-sangat ialah bile Cik Syiqin, pada suatu hari keluar dari biliknya untuk menuju ketandas, yang mana berdekatan dengan bilik Farah. ayat pertama yang keluar dari mulutnya adalah..

"Fera! asal ko makin g*muk ni?"
ha-ha-ha. sangat kelakar. sengal sungguh syiqin tu. dah la dia jerit kuat-kuat. very-very lah sengal. i hate to admit it, but i think she's rite. uwaa...! betul ke Farah da makin gem... eh! chubby? huhu... pergi kat cermin, tengok lah sendiri!
last but not least, i miss my mum. i miss my family. i miss Akim, Aten and Alia. i miss my MUM s0o....much! masuk minggu ni dah sebulan Farah tak balik. waaahh! cipta rekod! huhu.. pesanan buat keluargaku yang terchenta:
"ehem... ibu, Farah nak makan kek coklat yang ada aiskrim tu.. datanglah jengka.. tak rindu kat Farah ke? huhu..rasa cam nak nanges je ni bu. ibu, nak makan nasi ayam. nak makan spageti...ayah, nak main badminton ngan ayah. nak main kejar-kejar ngan akim. nak gaduh-gaduh ngan Atin and Alia...hurm..."
ish..dah la tgh puasa. boleh pulak asyik cakap pasal makanan je..? teruknyer Farah ni...~
Farah
(~_~)
Wednesday, 21 July 2010

.:internet yg sgt lambat!:.

salam..

semenjak Farah menjadi penghuni tetap di blok K (komplek siswi) ni, banyak betul masalah datang. dengan internetnye yang lagi lambat daripada cik ciput, pastu kedudukannya yang very-very strategic (30 minit perjalanan dari start Farah bukak pintu bilik ke kelas), line telefon pun kadang-kadang tak dapat...hmm... ape lagi? *uwaaa!*




Dari Abdullah bin A’mr r.a. berkata, aku mendengar Rasulullah
s.a.w. bersabda,


“Barangsiapa yang berdoa kepada Allah S.W.T., Allah S.W.T.
akan memasukkannya di kalangan orang-orang yang bersyukur dan bersabar dan barangsiapa yang tidak berdoa dengan doa ini Allah S.W.T. tidak akan menuliskan di kalangan orang-orang yang bersyukur dan bersabar. Dan barangsiapa yang melihat seseorang yang lebih baik dari segi agamanya dan dia mengikutinya, dan
mengenai perkara dunia dia melihat orang yang lebih rendah daripadanya dan dalam keadaan itu dia bersyukur kepada Allah S.W.T. (dengan kurniaan dan limpah Rahim Allah S.W.T.), Allah S.W.T. akan meletakkannya di kalangan orang-orang yang terbaik dan akan menuliskannya di kalangan orang-orang yang bersyukur dan bersabar dan barangsiapa yang melihat kepada orang yang kurang agamanya dan melihat orang yang lebih dari segi dunianya dan sentiasa mengeluh dalam memperolehi dunianya yang kurang, maka Allah S.W.T. tidak akan menggolongkannya di kalangan orang yang bersabar dan di kalangan orang yang
bersyukur.”







tak kisah la. sepatutnya Farah bersyukur. ada rakan-rakan Farah yang tak dapat kolej tu lagi kesian. s0, bersyukur je la dengan pe yang ada ek?


banyak perkara dah berlaku sepanjang 'kehilangan' Farah ni. huhu.. semalam, 20 hb July 2010, seoarang pelajar kos akaun, part 3, UiTM Jengka telah pulang ke Rahmatullah. Arwah Faris pernah berada satu kelas dengan Farah semester lepas. al-Fatihah buat beliau. al-Fatihah juga buat ibu kepada ex-ro0mate Farah, Titi Nursyuhadaa yang telah lama meninggal dunia tapi farah baru tahu semalam. ye...saya seorang kawan yang teruk!


ok. st0p sedey-sedey! pagi tadi Farah dah cukup tahan gelak tengok mata Farah yang dah macam panda (tapi menurut mia macam beruang koala) sebab asyik nanges je. haha..


oh ye, sabtu lepas Farah jadi Facilitator kat SMK Damak, Jerantut, Pahang. hehe.. seronok sangat! pengalaman paling berharga. adik-adik kat situ sporting je. hehe.. ni Farah de sertakan gambar. ops! gotta g0. assignment lom siap lagi. wassalam..
pss: sorry gambar agak tak cantik.. huhu..





(kaki para faci yang tak sabar nak menjadi faci. haha..yang agak terkeluar daripada garisan tu kaki Fizah. kaki Farah? cari lah sendiri!)



(antara pelajar 'bertuah' yang kena denda dengan Kak Farah. muhahaha.. Kak Farah baik kan..?)


(dua gambar kat atas ni atas permintaan Kak Eliza yang nak nampak tinggi dalam gambar. hehe.. Una chumel! syidah cun!)

Sunday, 11 July 2010

.:its my birthday..?:.

salam..
huhu.. today, i'm officially 91 ops! 19 la....! yeah! hehe.. Farah dah tua. and now, takde siapa nak kat Farah dah. huhu.. but, d0 i l0ok like i care..? hee~..

pape pun, thanx kepada mereka yang wish, mereka yang mendoakan, serta mereka yang buat Farah merajuk. haha... merajuk di hari jadiku sendiri..sangat seronok! *dush!*

tadi Farah jalan-jalan kat rumah pak cik g0ogle as usual, dan Farah terbaca sesuatu yang menarik! tahukah anda semua....

bagaimana Nabi Muhamad s.a.w menyambut hari lahir baginda?
tak tahu kan..? caranya ialah Nabi berpuasa. bukan macam seseorang tu....mintak kek coklat ais-krim kat ibu dia. pastu siap remind kat ayah dia nak makan kek coklat askem tu gak. eee...tak malu betul! i wonder wh0 is she.... *errr.......*


Abu Qatadah (May Allah be pleased with him) reported: The Messenger of Allah (PBUH) was asked about fasting on Mondays. He said, "That is the day on which I was born and the day on which I received Revelation.


sorry ye hadis kali ni dalam bahasa inggeris sebab tempat yang Farah baca tu berbahasa inggeris. ala...korang mesti paham punye...kan? hee~... pape pun, SELAMAT HARI JADI wahai Cik Farah 0ii....

Farah
(^^,)
Tuesday, 6 July 2010

.:disebalik tabir...WELCOME TO JENGKA!:.

salam..


semalam tibe-tibe je Farah cerita pasal hari pertama Farah kat Jengka kan? tak cite pun apa jadi before tu. huhu..my bad...

hehe..plan asal my dad kami akan bertolak dari Taman Rakan ke Jengka pada pukul 7 pagi. Namun, sebaik selepas solat Subuh berjemaah Farah rasa mengant0k sangat. nak tau kenapa? hee~.. pada malam sebelumnya Farah telah ber'ym' dengan sum0ne tu sampai pukul bape ntah...yang Farah tau, pukul 4 baru tido. haha.. *sengal...? tapi sangat3 berbaloi...* s0, nak dijadikan cerita Farah tertidur sampai kol 7.45 pagi! haha.. dah tu apa lagi, kelam kabut la Farah angkat barang-barang masuk kereta. Farah turun tengok semua orang dah siap. 00oooo...ayok!



AMARAN : sila jangan tiru perbuatan ini. kasihanilah parent anda.


tepat jam sepuluh pagi barulah ktorang keluar dari rumah. bye2 b0o-b0o...huhu.. ingatkan terus hantar balik Jengka, rupenya my dad plan nak pegi Pasar Pudu dulu. wh0o...nak tau kenapa? ini sebabkan oleh beberapa perkara...yakni;



Kura-Kura ~> ( dalam fikiran cik Toten)
Rojak ~> (dalam fikiran my dad)
Cend0l ~> (dalam fikiran Farah)
sayur yang murah ~> (dalam fikiran my mum)
ikan laga ~> (dalam fikiran Cik Aloyah n Si nakal Akim)

haha...dalam fikiran masing-masing ade agenda tersendiri. hebat kan? my advice, kalau sape-sape rasa nak makan rojak yang sedap dan cendol yang lazat boleh la ke Pasar Pudu ek? hee~..




urgh!! sedapnye! AMARAN LAGI: Perut tuan punye blog sedang berbunyi...





p/s:Incik penjual rojak kat Pasar Pudu, Farah dah tolong promote kedai incik. tak nak bagi cendol free ke? hehehe..kiddin' only...





blah blah blah....yada yada yada... lalala~... akhirnya, Farah sampai ke Jengka dengan selamat. special thanx to my dearest Eliza sebab tolong Farah angkat barang Farah yang...huhu.. teramat banyak!




Farah


(^^,)
Monday, 5 July 2010

.:selamat tinggal Kajang, welc0me to UiTM Jengka!:.

salam...




yee....Farah kini berada di UiTM Pahang, kampus Jengka untuk meneruskan perjuangan sebagai student account semester ke-3! huhu..diam tak diam, dah setahun Farah mendiami Jengka ni. hehe..ayat skema betul arini...


Petang ni Farah ade kelas pukul 4 pm - 6pm. huhu..tak suke betul kelas petang ni. hurm.. sementara ade masa ni, nak gak tulis blog. huhu.. nah. amek ni! haha...bawah ni jadual waktu kelas Farah untuk sem ni. *siap wat wallpaper lappy lagi tau! semangat ni...*






s0, amacam? hari Rabu tu mmg pack betul! tak tau la macam mana nak survive setiap hari Rabu. huhu... STOP! jangan mengeluh la Farah! jadikan belajar itu sebagai satu ibadah. okeh? g0od girl...


"Barang siapa keluar untuk menuntut ilmu maka ia termasuk dalam golongan

orang yang berjuang pada jalan Allah , sehinggalah ia kembali".




p/s: kepada AJ, i've change my song already. lalala~... starting to love Maher Zain. not just b'coz of his v0ice, but als0 for the message in his s0ng.

Farah
(^^,)
Thursday, 1 July 2010

.:award yg ke-3!:.

salam..


hehe..hepinyer..dapat lagi award. Datangnya dari cik messygal. oh yeah! alhamdulillah..syukran.. *sob sob* terharunyer!

ps: sorry lmbat letak ye..(~_~)





1) Apa nama blog kamu dan kenapa letak nama itu?


~TeRaTak FaRaH~ nama diberi. kenapa? sebab kat sini lah tempatnya Farah mengadu nasib..*ceh!* haha.. taklah. sebenarnya sebab Teratak Farah tu macam memberi maksud 'ini-tempat-saya-s0-suka-hati-saya-nak-buat-apa-sekian!' hee..~ boleh tak cakap macam tu? *wink wink* dah terikut cik Myravea..



2) Jelaskan kenapa, bagaimana anda boleh dapat idea nak letak URL blog anda?


url ku- http://farah-hime.blogspot.com/


HIME=dalam bahasa jepun kut..merujuk kepada panggilan untuk tuan puteri. hehe.. i wanna be a princess t0o...! *geds*



3) Bila blog anda mula beroperasi?


hehe..February 2010. saya orang baru..!



4) siapa follower pertama anda?


follower pertama ek? hmm xbape ingat lak. hafizsidah kot... tp komentar pertama ingat la. m2g. hee...~



5) Ucapan anda kepada si pemberi award


t0 ~> messygal


thank you s0o much for the award..really3 appreciate it! *wink wink*



6) Tag 9 orang yang anda rasa patut dapat award istimewa ini ..

err...cube jenguk kat chatb0x korg. kalau ade tulis, 'ahah! anda dapat award...' means die kena tag...hee~

again....s0wie lambat post. huhu....

Farah

(^^,)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...