Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Wednesday, 29 June 2011

.: kenali mereka yg bernama jiran :.

as salam.

this is a true story, which just happen this morning. niat bukan nak malukan diri sendiri, tidak. just nak bagi pengajaran so that orang lain tak buat perkara yang sama.



Aku sedang menanda buku-buku latihan murid kelas 4S dan 4R di kelas Primary Student, itu pun setelah aku memberikan mereka beberapa 'classwork' untuk disiapkan. tiba-tiba namaku dipanggil.

"cikgu Farah, mrs. Amy panggil u."

"oh, okay. kejap kejap."

dengan pantas aku meninggalkan pesan kepada 3 pelajar Primary studentku supaya siapkan kerja mereka. lantas aku keluar berjumpa mrs. Amy. kelihatan juga seorang wanita, yang aku percaya one of the student parent berada di sebelah mrs. Amy.

'oh tidak, aku ada buat something wrong ke? habislah.. aku dah la punya gerun tengok muka mrs. Amy. hailaa....' kata-kata itu hannya mapu berada gigalam fikiranku. nak keluarkan? gila.
suddenly mrs. Amy memulakan bicara;

"farah, u ada duduk di Taman ***** kan? u boleh tolong hantar student balik rumah ka?"

"oh, ye ye. i can. satu jalan je. Mak Wisyah ye ni?" aku cuba berbicara dengan wanita tersebut. aku yakin aku tak bersalah dan mungkin dia ada kena mengena dengan soalan mrs. Amy tadi.

"yup. akak nak mintak tolong awak hantar anak akak la starting next month. boleh tak? sementara je. nanti akak bayar la macam akak bayar kat orang yang dulu"

alhamdulillah..rezeki! aku begitu happy sebab aku tau income aku bakal bertambah, walaupun tak banyak mana. cukup la untuk cover topup.

" InsyaAllah..boleh boleh. rumah akak kat mana? saya duduk kat Jalan Rakan 15. akak?"

" eh? Jalan Rakan 15? no rumah berapa?"

aku dengan blurnya menjawab;

" no **. yang dekat dengan sekolah Taman Rakan tu.."

"eh, akak pun duduk jalan tu jugak. aish.. u are my neighbor! yang ade kereta Avanza tu kan? haiyaa.. mrs. Amy, she's my neighbor. senang la hati saya sikit kalau macam tu."

aku dah tersentak. huh? my neighbor? rumah selang-selang rumah aku la tu. hadusss... macam mana aku boleh tak perasan ni? kantoi!

" Wisyah, come here. ni kakak ni hantar wisyah balik tau lepas ni. rumah dia yang ade cat dengan arnab tu..."

eehhh..?? macam mana dorang boleh tau rumah aku ade arnab? padahal arnab tu duduk kat belakang rumah. ish... ni mesti si Wisyah adik-adik aku punya member ni.

lepas Darwisyah mum balik, tibalah masa aku emngajar di kelas Wisyah. lepas puas jerit-jerit marah marah budak-budak yang tak nak dengar kata tu aku pun panggil la Wisyah.

" wisyah, umah wisyah katne? wisyah kenal akak ke? pagar kaler ape ek?"

"umah isyah agar itam aaa cikgu."

eeeh..? pagar itam? owh.. yang kat hujung bukit tu kot.. tiba-tiba guru kelas Wisyah masuk.

"u memang talak tau ka she's ur neighbor? hehehe.. i pun dah sepuluh tahun duduk sini talak tau my neighbor name. "

hambiik kau kena setepek. malu gi.ler. aku pun nekad balik ni aku kena tanya ibu.

____________________________

KAT RUMAH

"ibu, kat tadika kan ada student akak tu dia duduk sini. dekat dekat dengan rumah kite.. hmm.. ibu...kenal ke dengan mana-mana jiran yang ada anakumor 4 tahun?"

"ish Farah ni. jiranpun tak kenal. siapa nama budak tu?"

"Darwisyah bu.. alaa.. akak kan selalu duduk rumah. jarang keluar. mana akak tau.. tapi kan bu.. akak pelik. mana mak dia tau rumah kita ada arnab ngan kucing? pelik tol.."

"eh? jap, mak dia tak pakai tudung and rambut pendek ea? anak dia kerinting ea?"

haah! ibu kenal. nasib baik..

"hah! betol la tu. siapa tu bu?"

"FARAH NURAZRINA!!!! farah tak kenal jiran SEBELAH RUMAH SENDIRI KE? tu kan isteri uncle Ijai yang kat sebelah ni? anak dia yang selalu panggil Isya tu! adooooi.. nasib baik dia tak cakap 'awak yang pagi-pagi rumah bising mak awak jerit sebab jerit suruh anak-anak bangun pagi tu kan?'. adooooi.. jiran sebelah rumah sendiri pun tak kenal!"

oookey. jiran sebelah rumah. darn! malunyerr!!!! memang lah dorang tau kitorang de bela arnab ngan kucing! and macam mana aku boleh duduk sini lebih dari 10 tahun boleh tak kenal jiran sebelah rumah aku?!

PENGAJARAN: SILA KENALI JIRAN ANDA BETUL-BETUL. ADA KALANYA ANDA RASA ANDA DAH KENAL MEREKA TAPI SEBENARNYA TAK. DAN ITU SANGAT TERUK. DAN MEMALUKAN. DAN SENGAL.
Tuesday, 28 June 2011

.: marah tanda loving. membebel tanda caring. :.

as salam.

today topic, sepatutnya membebel. but that saya akan keluarkan untuk next entry. sebab before that, saya ada story nak cerita.

sumber: my mom and IKIM.FM.

* disebabkan kisah ini didengar dari mulut ke mulut maka saya menulis kembali skripnya ikut idea saya sendiri. salah dan silap harap maaf. ibu cakap ini kisah benar yang ibu dengar kat radio. kalau tuan punya story TERbaca harap maaf sesangat sebab buat skrip sendiri. *

______________________________


Kelihatan seorang lelaki berjalan kaki seorang diri, sehelai sepinggang. hala tujunya tidak dapat dipastikan. sekejap ke kiri, sekejap ke kanan. mukanya jelas menunjukkan tuan punya body kepenatan. mungkin sudah jauh berjalan. kepalanya sentiasa ditundukkan, jelas menunjukkan dirinya dilanda kesedihan.

tak lama kemudian lelaki tersebut berjalan laju menghala ke arah sebuah kedai makan. sesampainya dia di situ, lelaki tersebut melihat-lihat kearah lauk-pauk yang terhidang sambil memegang perut.


"laparnya perut aku. nak makan, tapi duit takde. tapi aku dah tak larat ni..."

tanpa disedari tindak tanduknya disedari oleh seorang pak cik tua, yang mana merupakan tuan punya kedai makan tersebut. pak cik tua itu lalu datang menghampiri lelaki tersebut lalu bertanya;

"anak ni tengok apa? nak makan ke? ambil la"

"saya lapar pak cik. tapi malangnya saya takde duit. macam mana saya nak makan?"

pak cik tersebut kemudiannya pergi meninggalkan lelaki tersebut. lelaki tersebut dapat mengagak,pak cik tersebut tidak akan menolong orang macam dia, yang tiada duit. namun sangkaannya meleset. pak cik tersebut kembali membawa sepiring pinggan dan memberikan kepada lelaki tersebut.


" nah nak, ni kedai pak cik. ambil lah apa yang anak nak. pak cik bagi."

lelaki tersebut tergamam seketika. namun, disebabkan dia terlalu lapar lantas lelaki tersebut terus mengambil lauk dan duduk, terus menjamah makanan yang diambil. pak cik tua tersebut terus duduk dihadapan lelaki tersebut sambil memerhatikannya.

sedang lelaki tersebut makan dengan penuh nikmatnya, dia terhenti seketika. lelaki tersebut memandang makanan tersebut, lama. diam terhenti seketika. seri wajahnya lantas berubah lagi, menjadi sedih.

"pak cik ni baik betul. baru pertama kali jumpa saya, terus bagi saya makan free. padahal pak cik bukan kenal saya pun. pak cik ni baik betul. terima kasih sangat3."

" hmm.. anak ni dari mana sebenarnya? kenapa anak datang sini? rumah anak kat mana?"

lelaki tersebut menghabiskan makanannya. terdiam sebentar, bermuka sedih lantas berkata;

"saya ni dah jauh berjalan pak cik. saya....lari dari rumah pak cik."

"kenapa? apa dah jadi, kalau anak sudi ceritakanlah pada pak cik"

"mak saya.. dia selalu marah-marah saya. sampai la semalam, dia suruh saya buat sesuatu, tapi saya tak buat. kami pun bergaduh besar, lama mak saya membebel. last-last mak saya cakap, 'KALAU KAU KELUAR DARI RUMAH NI LAGI BAIK!!'.


saya sedih pak cik. mak saya halau saya. dia benci saya. pagi tadi saya nekad, saya nak keluar dari rumah tu. mak saya pun dah halau saya. buat apa saya ada kat situ lagi. tapi saya keluar sehelai sepinggang. sebab tu saya takda dut. jauh saya berjalan ni pak cik. Alhamdulillah saya jumpa orang baik macam pak cik, yang sudi bagi saya makan free. terima kasih banyak-banyak pak cik."

sambil bercerita, dapat dilihat betapa sedihnya riak wajah lelaki tersebut. pak cik tua tersebut khusyuk mendengar lalu berkata;

"anak baru jumpa pak cik tak sampai satu jam. pak cik hanya bagi kamu makan je, kamu dah berterima kasih dengan pak cik. kamu cop pak cik ni baik. padahal kamu bukannya kenal pak cik pun.

cuba anak bayangkan, mak kamu kandung kamu 9 bulan, bertarung nyawa lahirkan kamu, bersusah payah besarkan kamu, layan kerenah kamu dari kecik sampai la besar ni, bagi kasih sayang secukupnya pada kamu, ada kamu berterima kasih pada mak kamu?"

lelaki tersebut diam. matanya mula berair. ada aura bahawa air mata bakal berguguran jatuh.


" mak kamu baru marah kamu sikit, kamu dah terasa hati dengan dia. ada kamu fikir berapa banyak mak kamu terasa hati dengan kamu sejak kamu kecik sampai besar ni?

kamu tengok betapa ramainya kes buang bayi sekarang ni. kenapa mak kamu tak bunuh je kamu dari kecik dulu kalau dia memang bencikan kamu? ada kamu berterima kasih dengan dia?"


dan lelaki tersebut lantas menangis bersaksikan pak cik tua tersebut. dia menyesal, betapa bersalahnya dia dalam soal ini. kata-kata pak cik tersebut begitu kena dengan dirinya. ya, akhirnya dia sedar dia yang bersalah.

" saya nak balik la pakcik.. saya dah bersalah pada mak saya. saya nak berterima kasih padanya. saya nak balik..tapi saya penaat sangat. duit pun takda. rumah pun jauh.."

"tak pe lah nak. ni pak cik bagi kamu sikit duit, kamu pergilah balik sekarang. jangan buat mak kamu risau. pergi mintak maaf pada mak kamu. berterima kasihlah pada dia"

nak dipendekkan cerita, berbekalkan duit yang diberikan pakcik tua tersebut, lelaki itu lantas menaiki bas pulang ke rumahnya. dia bertekad untuk meinta maaf dan berterima kasih kepada mak nya. sesampai di rumah;

"ya Allah, kamu ke mana nak? puas mak cari kamu. mak tengok kamu takde dalam bilik. kamu kemana ni? mak dah masak makanan tengahari ni. mak tunggu kamu dari tadi. jom makan sama-sama."


lelaki tersebut tak dapat lagi menahan air matanya, lantas dia terus memeluk mak nya. meminta maaf, dan terus menceritakan apa yang telah berlaku.

" kamu ni..mak marah kamu bukan sebab mak benci kamu. mak sayang kamu sangat-sangat. biasalah seorang ibu, dia marah kerana sayangkan anaknya. kaalu mak takl sayang kamu, lebih baik mak diamkan diri je, lantak kamu lah nak buat apa, nak jadi apa. kenapa sapai kamu boleh fikir mcam tu."

lelaki tersebut begitu kesal akan perbuatannya. dia berjanji tidak akan melakukan perkara begitu lagi.


p/s: hargailah ibu anda. berterima kasihlah kepada mereka. thanx ibu for telling me about this story. i love u ibu.=) farah sentiasa tau ibu sayang Farah. sebab......ibu selalu marah Farah! ;)

.: sweet yang sangat-sangat..? :.



Sepasang couple (eh..couple memang sepasang pun) berjalan-jalan dalam banjir di sebuah bandar. Diorang ingat romantik kot berjalan dalam hujan dan banjir. urgh.. bawa penyakit je lebih. aish...

Teiba-tetiba sang pakwe..

GEDEBUSH!!~ Masuk longkang! Haha..~

yang tak boleh blahnya si aweks pun berlari ke-malu-an yang TERamat. hehehe.. nak romantik sangat.. nak show off sangat.. rasakan.;p


see..? no more 'pakwe yang macho'. hahaha...





p/s: sweet yg TERAMAAAT SANGAT. ;) tunggu la kawen dulu. then ber-sweet sweet-lah anda didalam rumah. kan lagi SWEET. =)

.: hopefully this is NOT a reality :.

sumber: http://www.facebook.com/notes/leklu-media/cerita-berangkai-paling-lawak/199100206802428


CERITA BERANGKAI.

Boss berkata kepada Secretary: Kita akan outstation selama seminggu, jadi aturkan segalanya.



Secretary menelefon Suaminya : Untuk seminggu boss saya dan saya akan outstation, awak pandai2 jaga diri nanti…


Suami menelefon Buah Hatinya: Isteri saya akan outstation selama seminggu, jadi mari kita habiskan masa bersama-sama….



Buah Hati menelefon Murid tuisyennya : Saya kene bekerja selama seminggu, jadi awak tak perlu datang untuk tuisyen…


Murid tuisyen tersebut menelefon Atuknya : Atuk, untuk seminggu saya takde kelas sebab cikgu saya sibuk. Mari kita habiskan masa bersama…



Atuk (Boss) menelefon Secretary : Minggu ni saya nak abiskan masa bersama cucu saya.. Batalkan outstation tuh…


Secretary menelefon Suaminya : Minggu ni boss saya ade kerja, kami dah

membatalkan outstation tu…


Suami menelefon Buah Hatinya : Kita tak dapat nak habiskan masa bersama untuk minggu ni, isteri saya dah membatalkan outstationnya..



Buah Hati menelefon Murid Tuisyennya : Minggu ni kelas tuisyen mcm biase.


Murid Tuisyen menelefon Atuknya : Atuk, cikgu saya cakap minggu ni saya kene pergi kelas tuisyen macam biasa. Sori, saya tak bleh temankan atuk.



Atuk (Boss) menelefon Secretary : Jangan risau, minggu ni kita outstation juga. Jadi

uruskan semuanya..


dan seterusnya......berulang-ulang. haish..

P/S: giler. memang giler. ish3..
Saturday, 25 June 2011

.: sang wanita dan bidadari syurga :.

sumber: http://www.facebook.com/notes/my-baby-store/cemburu-bidadari/158785204190548


“Ustaz, boleh tak kalau di syurga nanti, saya tak nak suami saya ada

bidadari?”


Soalan ini pernah dikemukakan oleh seorang wanita (entah datin mana tah),

sewaktu sesi soal jawab dalam satu kuliah (kalau aku tak silap, oleh Ustaz

Dato Abu Hassan Din Al-Hafiz), pada sekitar awal 90-an.

Jawapannya nanti dulu. Aku nak bincang hal yang lebih penting. Haha..



Datin tersebut wajar diberi ucapan syabas kerana berani menyuarakan apa

yang terbuku di kalbu ramai wanita. Tapi pasti kebanyakannya tak tergamak

nak luahkan perasaan tu.



Mmm..nampaknya sampai begitu sekali kaum wanita ni meluat dengan bidadari

syurga. Aku guna perkataan ‘meluat’ sebab aku rasa inilah istilah yang

paling sopan. Mungkin ada yang sampai rasa benci bila mendengar perkataan

‘bidadari’, aku tak nafikan.



Apa puncanya sampai jadi macam tu?

Penjelasan yang paling mudah, sebab cemburu.


Penjelasan yang lebih mendalam; sebab wanita sebegitu menyangka bahawa

suaminya adalah MILIK mutlak si isteri. Sebagaimana miliknya terhadap

kereta Mercedesnya dan rumah banglonya. Tak mahu KONGSI dengan orang lain.



Aku pernah menghadiri majlis ilmu yang dianjurkan satu jemaah

tabligh..ustaz yang sedang memberi amanat kepada bakal-bakal da`ie itu ada

menyebut, “Jangan sekali-kali ceritakan mengenai bidadari apabila anda sedang

membicarakan tentang nikmat syurga di khalayak yang ada wanita

menghadirinya. Dikhuatiri jika anda tidak bersedia dengan ilmu yang cukup,

majlis ilmu itu akan hanya menimbulkan rasa benci di kalangan wanita yang

masih lemah imannya..”

Fuhh~! Sampai begitu sekali rupanya. Dahsyat..



Aku tak sangka sampai begitu sekali, hingga ‘pantang’ disebut tentang

bidadari di depan wanita.



Tapi..


Dalam Al-Qur’an kan bidadari disebut tanpa berselindung?

Ohoho…mungkin tak apa la sebab kebanyakan wanita di luar sana tak faham

pun bila mendengar atau membaca Qur’an.



Habis, nak biarkan macam tu je? Biarkan je wanita ‘bermusuh’ dengan

bidadari? Tak ada cara nak ‘mendamaikan’ dua golongan ni ke?

Biar aku beritahu apakah jawapan ustaz yang awal tadi.




“Di syurga nanti, selagi puan tak berenggang dengan suami puan, suami puan

seakan-akan tak nampak pun bidadari. Tak perlu lah puan risau sangat. Yang

penting sekarang, usahakan agar puan bersama suami dapat menjadi ahli

syurga. Kalau isteri terpaksa masuk neraka buat sementara, dan suami yang

masuk syurga dulu, saya tak jamin la bidadari tak ganggu dia..” Padat dan

bersahaja jawapan yang diberikan ustaz, disambut gelak ketawa hadirin. Si

datin tunduk sambil tersenyum kelat.



Hmm..kenapa suami tak nampak bidadari bila isterinya ada? Sebab wanita

ahli syurga kelak akan dijadikan oleh Allah sebagaiketua bidadari.

Hebatnya kecantikan ketua bidadari ni, adalah ibarat cahaya bulan

mengambang penuh di musim panas. Para bidadari yang lain pula ibarat

bintang-bintang yang bertaburan di sekelilingnya. Hanya menyerlah tika

bulan menyepi.



Maka apabila Ketua Bidadari itu hadir, si suami seolah-olah terpukau, dan

bidadari yang lain seakan tak kelihatan, ataupun nampak kecil saja. Macam

gadis jelita dikelilingi budak-budak tadika. Tentu saja fokus si suami

takkan beralih dari melihat isterinya.



Hebat kan? Tapi macam mana kalau tiada bidadari langsung? Kan lagi bagus

kalau tiada saingan?

Tidak juga.



Andai tiada bidadari, maka cantiknya Ketua Bidadari umpama bulan penuh di

langit yang kosong. Kejelitaannya jadi kurang menyerlah kerana dia cantik

sorang-sorang, tak ada siapa yang kurang dari dia, jadi pada siapa dia nak

dibandingkan? Pada jiran di mahligai bersebelahan yang jaraknya sejauh

mata memandang?



Wahai wanita penghuni syurga; anda sama cantik saja dengan Ketua Bidadari

yang lain. Tak berapa seronoklah. Anda hanya paling cantik di mata suami

anda. Begitu juga Ketua Bidadari yang menjadi jiran anda, tercantik di

mata suaminya.



Satu perkara lagi, para bidadari syurga adalah penghuni asal yang telah

Allah tempatkan di situ. Mereka penduduk asal syurga. Tak bolehlah nak

halau mereka pula. Nanti mereka mengadu pada Allah. Mereka tidak pernah

berbuat dosa, taraf mereka seakan malaikat yang sentiasa makbul doanya.

Cuma mereka ini Allah kurniakan nafsu sebagaimana manusia. Tetapi nafsu

mereka bersih (tidak takabbur terhadap Allah) dan tidak terhijab.



Dalil tentang mereka mempunyai nafsu, dalam surah Al-Waqi`ah ada ayat yang

berbunyi `uruban atraaba, yang apabila diterjemahkan bermaksud:

“sentiasa merindui (suami mereka yang berada di dunia) dan muda belia usia

mereka”.



Di dalam bahasa Arab, kalimah `uruban juga bermaksud berahi berpanjangan.

Dalam istilah yang agak kurang sopan (minta maaf), mereka ini sentiasa

merindui jimak. Saya mohon maaf sekali lagi, tapi wanita dengan sifat

sebeginilah yang diidamkan oleh hampir semua lelaki. (ah..aku rasa bukan

HAMPIR semua, tapi memang SEMUA lelaki normal macam tu).



Tentang pengertian kalimah atraaba pula, nantilah bila ada masa yang

sesuai aku huraikan dalam artikel yang khusus tentang bidadari..for guys

only. ;-j


Baiklah. Anda dah nampak, cara untuk mengelakkan suami anda dari melayani

bidadari, ialah dengan sentiasa ada di sisi suami. Senang saja bukan?

Barulah bidadari lain tak ‘kacau daun’.

Betul?

Tapi adakah anda pasti?



Kita rujuk sebuah hadith yang menceritakan tentang keadaan penghuni

syurga;



Para Sahabat bertanya, adakah penghuni syurga melakukan jimak, dan

bagaimanakah keadaan mereka? Dijawab oleh Rasulullah, “Benar. Oh, sungguh

hebat sekali. Tenaga dan kenikmatan mereka Allah gandakan kepada seratus,

dan mereka sekali pun tidak akan merasa letih.” ~au kama qaal



Hmm. Maknanya, kalau Ketua Bidadari tak mahu berenggang dengan suami, maka

alamatnya tak keluar dari bilik la. Layanlah sampai dia puas.



“Tak kisah, janji dia tak layan bidadari..” mungkin itu jawapan seorang

wanita.


Saya beritahu lagi; Ahli syurga juga tidak tidur, kerana terdapat hadith

yang menyatakan bahawa “tidur itu saudara mati, maka ahli syurga tidak

memerlukan kepada tidur, tidak mengantuk, dan tidak letih, lapar, atau

dahaga..”. (au kama qaal)



Jenuh la kali ni tak turun-turun dari katil. Sanggupkah anda? Berapa

minggu anda sanggup? Berapa tahun? Berapa dekad? Berapa kurun?



Jika di hati anda terdetik rasa bosan, para bidadari di luar bilik akan

mengetuk pintu sambil bertanya bilakah gilirannya akan sampai. “Ketua!

Biar kami pula ambil alih!” …mungkin itu yang mereka kata.



“Biarlah diorang menunggu kat luar..aku takkan tinggalkan suami aku!”

Mungkin ada wanita yang berfikir begini.

Izinkan saya bertanya lagi; “Tak nak pergi shopping ke?” ; )

“Eh, shopping? Shopping apa? Kat mana?”



Mafhum daripada beberapa hadith yang mutawatir,

Pada setiap Jumaat Allah adakan suatu ‘pasar’ di syurga. Di pasar inilah,

ahli syurga diberi nikmat terbesar antara segala nikmat di syurga, iaitu

diizinkan melihat kepadaNya. Tiada satu pun ciptaanNya yang mengatasi

keindahan Sang Pencipta, Rabbul Jalil yang bersifat Al-Jamiil.



Dan di ‘pasar’ syurga inilah Allah sediakan segala pakaian, makanan, dan

perhiasan (barang kemas dan aksesori) yang berbagai-bagai rupa, beraneka

warna dan bentuk.



Ahli syurga cuma perlu melihat kepada contoh ‘produk’ yang dipamerkan,

niatkan “Aku mahu yang ini!”; maka dengan serta-merta benda itu sudah

dipakai di tubuhnya. Boleh juga meminta seperti itu apabila terlihat ada

ahli syurga yang lain, memakai sesuatu yang menarik perhatiannya.

Kenapa perlu ada pasar? Kan boleh minta saja dari dalam bilik?



Perlunya ada pasar ini kerana ahli syurga ketika itu dah tak tahu apa lagi

yang mahu diminta, kerana terlalu lama dan banyaknya nikmat yang

diperolehi mereka.



Ibarat anda dah dapat semua file/software yang anda ingini, sampai anda

tak tahu nak download software/file apa lagi di internet. Dah tak tahu nak

’search’ apa, sampai termenung di depan superkomputer yang terhebat dan

terlaju di dunia, milik anda. Lebih kurang macam tu la ibaratnya.




Maka di ‘pasar’ syurga inilah terdapat pakaian dan barang kemas serta

aksesori wanita (dan lelaki) dalam ‘rekabentuk terbaru’…’latest design’

kata sesetengah orang. Sebab itu ahli syurga tidak akan merasa jemu.



Dan apa yang paling hebat, semua yang ada di pasar ini adalah PERCUMA!

Ibarat Ivana Trump pergi shopping di HyperMall milik ayahnya yang asyik

pecat orang (”you’re fired!”). Tapi di syurga pastinya berjuta-juta-juta

kali lebih mewah. Dan anda kekal muda selama-lamanya, tak macam minah

saleh tu..



Di pasar syurga tu, semua benda yang menyenangkan hati anda boleh

didapati. Niat saja nak pakaian baru, anda akan tiba di Department Pakaian

Wanita.



“Handbag LV (Louis Vuitton) ada ke?” ..cheh. Ada sorang minah yang baca

artikel ni boleh terfikir nak tanya camni..



Begini sajalah. Biar saya bacakan mafhum sebuah hadith lagi.

“Jannah itu ialah satu kawasan yang tersangat luas. Terdapat lembah,

sungai, pohon, dan bukit. Tanah di tengah-tengahnya yang paling tinggi,

dan Al-Firdaus berada di tempat yang paling tengah dan paling tinggi”.

belum habis lagi..ada sambungan hadith ni;



“Keseluruhan syurga itu terdapat seratus tingkat. Pada tingkat yang

terendah dan pertama, kesemua sudu senduknya, gelas pinggannya, kerusi

mejanya diperbuat daripada perak. Tingkat yang kedua, semua sudu

senduknya, gelas pinggannya, kerusi mejanya daripada emas; pada tingkat

yang ketiga, sudu senduknya, gelas pinggannya, kerusi mejanya daripada

yaqut, lu’lu’ dan zabarjad (batu-batu permata yang mahal), dan pada

sembilan puluh tujuh tingkat lagi hanya Allah yang mengetahuinya. Jarak

antara satu tingkat dengan tingkat yang lain adalah sejauh jarak langit

dan bumi.”



Rasulullah hanya sempat meninjau tiga tingkat yang pertama sahaja sewaktu

isra’ dan mi`raj.



Syurga tingkat pertama yang terendah adalah untuk ahlul fitrah, manusia

yang tidak pernah beriman tetapi seruan tauhid tidak pernah sampai kepada

mereka ketika hidup di dunia dahulu. Mereka diizinkan masuk ke syurga

setelah selesai menjalani qisas di mahsyar, jika mereka ada menzalimi

sesama mereka. Inilah tanda betapa Maha Pemurahnya Allah Yang Maha Adil,

tidak menzalimi seorangpun hambaNya.



Tingkat pertama ini juga adalah untuk para muallaf yang hanya sempat

mengucapkan syahadah tanpa satu pun amalan baik, dan tiada satu pun

kalimah Allah yang sempat dipelajarinya.



Maka sekiranya kita umat Islam ini berjaya ke syurga, tempat kita adalah

bermula dari tingkat yang kedua, atau lebih tinggi lagi. Tingkat kedua,

barang-barang perkakas dapur serta perabutnya diperbuat daripada emas.



Saya tanya; Di dunia sekarang (di bumi) ini, adakah pakaian dan barang

kemas kita diperbuat daripada bahan yang serupa dengan bahan membuat

perabut dan peralatan dapur?



Anda tahu jawapannya ialah tidak. Bahan untuk pakaian dan perhiasan kita

lazimnya mestilah lebih mahal daripada bahan membuat perabut dan perkakas

dapur.



Ertinya, bila sudu dan meja pun diperbuat daripada emas, agaknya apakah

bahan yang jadi pakaian dan barang kemas ahli syurga? Sudah tentu lebih

mahal daripada emas!



Ya. Bahan dan unsur yang lebih mahal itulah yang dibuat pakaian ahli

syurga..termasuk juga kasut tumit tinggi dan handbag (jika anda mahu,

pasti ada!), termasuk juga barang kemas yang ada di Pasar Syurga tu.


Ketika itu jika anda ternampak handbag LV dari alam dunia, mungkin anda

akan terasa jijik nak menyentuhnya macam tengok tahi ayam. Mana ada kelas!

Emas pun setakat jadi jug air je..Gelas minuman pun dibuat daripada

berlian (kalau anda menghuni syurga tingkat atas sikit).



Hm..Di pasar yang bagaikan real-life catalogue ini, semuanya lebih mahal

dari perkakas dan pinggan mangkuk anda. Terlalu banyak pilihan. Shopping

la sebanyak mana yang anda mahu. Tak perlu trolley. Kalau anda nak suruh

bidadari bawakan barang yang anda shopping itu pun, mereka pasti gembira

dapat membantu.



Janganlah lupa pula..para bidadari itu juga khadam anda yang sangat suka

berkhidmat. Anda kan ketua mereka?



Ingat ni, kesemuanya anda tak perlu bayar! Bayarannya telah dilangsaikan

dengan keringat, darah dan air mata anda ketika di dunia dahulu.



Tapi kalau nak dapatkan ‘design’ terbaru tu, kenalah keluar dari rumah

(istana) dan tengok sendiri di pasar Jumaat. Di pasar ini juga ahli syurga

akan bersosial, bertemu rakan lama dan saudara mara.



Berapa luas pasar tu? Jika anda terbang menaiki buraq selama sehari pun

belum habis melihat keseluruhan bahagian ‘pasar’ itu. (kalau naik

kenderaan yang lebih laju, anda tak nampak apa-apa sebab laju sangat,

mengatasi kelajuan cahaya).

Dan sudah tentu suami anda pun nak pergi ke Pasar Jumaat itu juga untuk

melihat Allah Rabbul Jalil. Ajaklah suami shopping sekali!



Setiap minggu, akan ada design terbaru yang boleh anda dapati. Setiap

minggu juga anda boleh datang shopping di pasar ini. Sampai tahun depan,

kurun hadapan, alaf hadapan…sampai bila-bila. Tiada had usia di syurga..



Soalan terakhir saya: Yang mana lebih menyeronokkan bagi anda; shopping

dengan suami, atau pergi shopping bersama bekas teman-teman rapat, rakan

sekolej (atau rakan serumah) anda dahulu?




..dan mungkin pada kurun hadapan, suami anda nak pergi memancing di sungai

syurga bersama bekas rakan sekampungnya…atau mungkin dia cuma nak

‘berehat di rumah’ saja.. ;-j



Dah la..tak payah risau. Perasaan cemburu tu kerana disebabkan kejahilan

tentang fitrah lelaki dan tak faham kehendak suami. Ahli syurga tidak ego

dan cemburu buta. Di syurga tiada hasad dengki dan tiada sifat takabbur.



Wallahualam





p/s: huhuhu..mampukah aku menjejakan diri ke syurga? wallahua'lam... huhuhu...i'm s0oooooo jelous! ;p
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...