Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Wednesday, 24 August 2011

.: tutorial #3: jom kemas rumah! :.

as salam.

disebabkan ni minggu last before raya, so para ibu mula mengerahkan anak-anak mereka mengemas rumah sehabis boleh. operasi mengemas-rumah-sehabis-boleh ni ternyata berjaya membuka mata anak-anak gadis dan juga anak-anak bujang bahawasanya, rumah anda saaaaangat 'kemas dan bersih'! hohoho..betol tak betol tak? ;p

ok, one of activity dalam operasi-mengemas-rumah-sehabis-boleh ni adalah melipat kemas-kemas plastik-plastik reusable. haa.. kalau kat rumah saya ni kitorang memang selalu kumpul plastik-plastik dari Tesco ke, NSK ke, Econsave ke, Jusco ke, bla bla bla... plastik-plastik ni boleh digunakan balik jadi plastik sampah ke, bungkus makanan nak bagi jiran ke... huhu.. anything la.

ni, saya nak bagi tutor sikit camne nak kemas plastik-plastik ni, so that takde la berlonggok plaktik-plastik ni. boleh jimat space dan yang penting, kemas! =)


1. ok, 1st step sila lah buka plastik tu, baringkan, tekan-tekan sikit bagi smooth je permukaan dye. hehe.. gedik la nak buat camtu. just bagi plastik tu smooth takat yang boleh. and kalau boleh no crumple-crumple, baru santek!


2. sekarang sila lipat dari sisi kicik-kicik macam gambar kat bawah ni. boleh start dari mana-mana arah, whether kiri or kanan. depend on ur choice k? teruskan melipat satu arah, macam nak gulung tapi sebenarnye lipat. paham tak ayat tu?

*giler fail bab penerangan. had0ooi*


3. maksud saya lipat satu arah tu macam kat bawah ni la. haaa.. jangan lipat macam nak buat kipas pulak okey? =) sila lipat saaaampai hujung. pandai-pandai la adjust ye.
4. ok, dah sampai hujung kan? sekarang, sila ambil penjuru hujuuuung sekali dari bawah, buat bentuk 3 segi macam kat bawah ni. teruskan saaampai hujung ok? tak nampak sangat ea? ok, cer usha gambar bawah pulak.
haaaa..macam ni la. nampak tak? nak start dari mana tu up to you guys. yang penting teruskan lipat saaaampai jadi macam pic kat bawah ni;
nampak tak? ok. sila pedulikan ketidak kemasan bentuk ni. ni hasil tangan adik saya, kalau saya sendiri yang buat.. ehem2.. mesti la kemas lagi ye tak? muhahahha.. ;p


5. haaa...last skali mesti kena jadi macam ni tau! macam ketupat 3 segi lak kan? *angkat kening double-jerk bak kata hlovate* mesti kena jadi camni tau, kalau jadi bentuk laen, errr...sila buat semula. lagi senang pegi tanya tutor laen. hohoho..

ok, bila dah jadi macam kat bawah ni nanti sila cari lubang macam kat garisan biru dalam pic kat bawah ni. ade tak? ade taaak? kalau takde pepandai la korang adjust sikit. huhuhu..

last sekali masukkan lebihan plastik tadi kat dalam lubang yang korang jumpa tadi. finish! simple dan senang kan?
so, ni lah hasilnya plastik korang tadi. mesti jadi camni tau!
*wink wink* amacam? senang tak oenerangan cekgu Farah tadi? selamat mencuba! ;)

p/s: giler penat hari-hari balik je kerja siapkan biskut raya. uwaaa... masa kat lapy dah berkurang, masa untuk rest pun dah kurang, apatah lagi masa untuk mesej2. huhuhuu..

.: tutorial #2: jom letak faceb0ok share & like! :.



as salam.

semalam ade akak cute kat atas ni tanya saya camne nak buat fb share and like. hehehe.. saya ni pun mengambil dari blog org lain kak. *kantoi disitu* tapi takpe lah saya tolong jugak akak ye? kalau nak lebih jelas akak pergi je kat link sumber saya ni. saya kalau bab penerangan cakap cam pelik2 sikit. huhu.. fail la. =_='

oh ye, kalau sape2 ade terasa nak jenguk akak yang sangat expert bab make-up ni, sila klik pic diatas ye. akak ni saaaangat banyak tutorial on girls thingy. =)

kat bawah ni utk button like :

1. dashboard > design > edit html.

2. tekan ctrl+f dan cari code ni;


3. amek kod bwh ni dan letak kat bawah kod yang kat atas tadi. ni contoh dye. *sorry kak saya tak boleh letak link2 ni. problem pe ntah. huhuhu..*


4. save and done.


kalau akak nk yg boleh copy link punye akak pegi lah dekat sumber bawah ni ea? sorry.. huhu..




p/s: ntah kenapa la saya tak boleh post code kat blog ni.. aish.. =_="
Sunday, 21 August 2011

.: kad raya, korang ade? :.

as salam.

alhamdulillah, selesai sudah 20 hari kita berpuasa dan sekarang ni masing-masing nak kejar malam Lailatul Qadar. insyaAllah, kalau kita istiqamah beribadah mesti jumpe punyelah. =)

nak hujung-hunjung Ramadhan ni semua orang dok sebuk-sebok hantar kad raya dan tak lupa, request lagu raya. faceb0ok pun dah ada application untuk raya ni. or dah lame ade tapi saya yg tak ambil kesah..? whateva.


sms Raya untuk saya, belum ada lagi. tak tahu lah kalau ada diantara readers yang dah dapat. awal gilerrr.. huhu.. kad raya? hmm..ade lagi ke kad raya ni? wujud lagi ek? *bajet tak tahu*

nak dijadikan cerita last 2 days, lepas je balik kerja, gaduh-gaduh ngan adik sikit, pastu intai kalau-kalau ade surat chenta (ok tu tipu), sekali ternampak satu surat untuk....akim? aik?



ok. sila pedulikan surat yang dah koyak tu. hehe.. patutnya ambil pic before koyakkan sura kan? tapi dah excited sangat nak bukak surat apa boleh buat..=_='

by the way, saya seorang akak yang SANGAT TERUK sebab berani bukak surat adik without his permission. err...

dah tu nak buat camne? cuba bagitau siapa tak terkezut bilamana adi yang nakal berumor 7 tahun bulan 9 ni dapat surat? si kakak dye pun tak dapat bla bla bla...*terus menggumam tanpa henti*


caak! kad raya lah! walauweh.. maman (akim) , awatnye hang dapat kad raya neh? *JELEZ*



owh..aidil ke yg bagi.. hmm.. bagusnye bebudak ni. kicik2 dah blaja bagi kad raya. akim punyelah hepi sampai tak sabar nak balik kampung. huhuhu..

zaman-zaman saya terima kad raya dah habis dah. last dapat kad raya yg ORIGINALLY DI POS KAN last year lah, tu pun dari Eliza. this year...hmm.. xde la kot..

Eli, ko tak nak bagi kad raya kad aku ke..? Sarah che-che, aku tau kau bace blog aku.. ko takmo post kad raya kat aku ke...? huhuhu...

p/s: UNTUNGLAH si kecik dapat kad raya..

p/sss: penatnye jalan-jalan shopping tiap2 minggu.. padahal bukan beli pape pun. saje gedik-gedik cuci mata. last-last duit habis untuk shopping buku je. hadooi...
Friday, 19 August 2011

.: nasihat ibu: bersyukur! :.

keadaan: selepas berbuka

"kak long, tolong cuci pinggan."

"ye buu"


waktu ni si acik sedang jalan heret-heret kaki. si acik ni terseliuh di sekolah pagi tadi. si angah lepas makan terus lari depan tv, buat-buat ada kerja. nak lari dari kemas dapur la tu!


" kak ngah, tak kesian ke tengok acik ni? dye sakit kaki"

"yee buu.. kejap, angah ade kerja ni. (padahal tengah tengok tv)"

" urgh, ibu, kak long sakit jugak la. sakit jiwa. kak ngah tolong kak long basuh pinggan yang belambak-lambak ni"

" adooi! kak ngah rasa kak ngan sakit jugak la. sakit hati"


so, berlaku lah perang sakit-menyakit antara kak ngah dan kak long.


" ouch, sakitnya otak!" -kak long

"oh, sakit kepala la pulak!" -kak ngah

" sakit leher la. lenguh"

" sakit badan la. penat"

"sakit gigi. rasa dah goyang"

"sakit tangan, rasa nak patah"

"sakit perut"

"sakit dada"


dan...


"alhamdulillah.. ibu bersyukur ibu dikurniakan kesihatan yang elok sepanjang bulan puasa. takde sakit kaki-tangan-mulut-otak walaupun umur dah lanjut. tak ke korang pun bersyukur?"

"err..." dua-dua terus senyap dan siapkan kerja masing-masing.


moral of the story:

i- jangan berdalih time buat kerja.

ii- sila bersyukur dengan tahap kesihatan yang sedia ada. kang Allah bagi dugaan betul-betul sakit kang.. haa.. padan muka.
Thursday, 18 August 2011

.: muslimahku part 5 :.










---> wanita insan yang lemah. senang terpengaruh, senang memendam rasa. if, IF, a guy buat baik dengan dye, even tanpa niat boleh timbul perasaan 'suka' dari diri seorang gadis itu. seriously.

--------> conclusion, no need bagi harapan palsu kepada gadis-gadis di luar sana. if, IF, betul-betul NAK kat that gurl, sediakan diri untuk jadi 'imam' kepada gadis tersebut. pesanan buat boboi boy.

---------------> untuk gugurl, sila jaga hati anda. once da terperangkap, sometimes ambil masa untuk pulih ( for some gurl maybe). buat diriku sendiri juga. jom muhasabah diri sama-sama.=)

* saya kongsikan benda ni kerana saya sayangkan my 'sisters' di luar sana. kita kan saudara? *

p/s: credit to fb : Saudara Hatta.

.: bebel tentang - top 5 course pilihan ramai :.

as salam..

alhamdulillah.. syukur ke hadrat ilahi dengan segala limpah kurniaNya dapat kita meneruskan perjuangan hingga ke hari ini. =) perjuangan kita belum berakhir! ade kurang dari dua minggu lagi sebelum kita meninggalkan bulan Ramadhan penuh barakah ni. huhuhu...sedihnya. cepatnya masa berlalu.

tak terasa pulak dah nak habis masa cuti 4 bulan ni. sem baru dah nak mula. 3 minggu je lagi okeh..? dan yang paling bagusnya, satu benda pun saya tak prepare lagi. great. nanti kelam kabut la cari tu la cari ni lah. had0ooi. =_='

mungkin dah SANGAT LAMBAT tapi saya nak wish jugak CONGATULATION kepada mereka yang mungkin berada di kalangan reader saya *dush! perasan* yang berjaya mendapat tawaran untuk sambung belajar ke peringkat ijazah pada bulan September nanti. a warm welcome to those yang bakal melanjutkan pelajaran ke UiTM Bandaraya Melaka. hehe.. jumpe lah kita nanti ye?

special dedication to my girl ( 1st gurl yang approach saya start saya mula pindah ke Kajang *year 1999 till forever insyaAllah*) Miss Anis Aqilah Adam yang bakal melanjutkan pelajaran ke UniMAS (Universiti Malaysia Sarawak) dalam bidang Seni Gunaan dan Kreatif (Teknologi Seni Reka). congrate girl. u deserve it. kau memang jiwa seni. tak macam aku. kaku dan nerdy. urgh.. kita bakal terpisah jauh ni.. sedeh la.. ='(

*dah. stop nak emo-emo kat sini. hailaa...*

ok, since tinggal lagi beberapa minggu je before new intake dan old intake (mana ada old sangat!) of bachelor student nak mula menerjah uni masing-masing, jom kita tengok Top 5 ijazah yang mendapat permintaan tinggi pada tahun 2011.

credit to :Anis Aqilah Adam



(5) Pengurusan perniagaan


- Mungkin disebabkan oleh kefleksibelitian bidang ini membuatkannya termasuk di dalam ijazah yang mendapat permintaan tinggi. Anda boleh bekerja di bank, organisasi swasta atau kerajaan dan sebagainya. Skop pembelajarannya yang luas seperti kewangan, komunikasi, pemasaran, atau e-dagang merupakan salah satu kelebihan utama dalam bidang ini. Selain daripada itu, ia juga turut membantu anda untuk menjadi seorang usahawan tanpa bergantung pada mana-mana pihak.


(4) Komputer Sains


- Disebabkan oleh pembangunan teknologi yang terlalu pesat pada waktu ini, membuatkan bidang komputer sains turut mengalami perubahan terhadap keperluan pekerja yang tinggi. Sekiranya diperhatikan, boleh dikatakan keseluruhan industri perniagaan pada abad 21 akan melibatkan bidang kemahiran komputer didalam perniagaan mereka. Bidang ini juga dijangkakan akan terus berkembang dari semasa ke semasa.


(3) Kujuruteraan

- Bidang ini terus kekal didalam senarai yang mendapat permintaan tinggi adalah kerana penggunaan mesin untuk melakukan pekerjaan akan terus berkembang dari semasa ke semasa. Ia juga boleh dikatakan sama seperti bidang komputer tetapi ia melibatkan pengendalian peralatan yang lebih kompleks.



(2) Kewangan

- Pengurusan kewangan yang baik adalah amat penting untuk sesebuah organisasi mengekalkan tempat, atau memperluaskan lagi pengaruh mereka didalam sesuatu industri. Tidak hairanlah sekiranya sesuatu organisasi itu sanggup mengambil pekerja yang ramai untuk memastikan kelancaran kewangan mereka. Mengetahui terhadap pasaran semasa juga amat penting dalam membantu melakukan perancangan pada masa akan datang.


(1) Akaun


- Adakah anda pernah tertanya-tanya mengapakah sesebuah organisasi sanggup membayar dengan jumlah yang banyak terhadap akauntan yang berkelayakanan. Bukan itu sahaja, sebahagian besar organisasi akan mengambil jumlah pekerja yang ramai untuk menjaga akaun mereka. Ia menunjukkan batapa pentingnya untuk sesebuah organisasi itu mengetahui aliran kewangan yang berlaku secara harian, bulanan, atau tahunan. Sekiranya mereka tidak mengetahui kemana wang telah disalurkan, pasti akan berlaku pembaziran yang akan menyebabkan kerugian. Seperti yang anda tahu, tujuan utama sesuatu organisasi itu ditubuhkan adalah untuk mengaut keuntungan.


Sekiranya diperhatikan 3 daripada 5 bidang yang mendapat permintaan tinggi adalah didalam bidang pengurusan. Ia menunjukkan betapa pentingnya pengurusan untuk membantu kemajuan sesuatu organisasi itu. Pasti anda berasa pelik mengapa bidang doktor tidak termasuk di dalam senarai ini, ini adalah kerana bidang doktor adalah bidang yang kritikal dan bukannya bidang yang mendapat permintaan tinggi. Apabila sudah memenuhi jumlah doktor yang diinginkan, pengambilan akan dibekukan kerana pertumbuhan institusi kesihatan tidak sama dengan industri yang lain.



-->well, reason 1st ayah suruh saya ambil akaun dari form 4 (wlupun saya tak minat) memang sebab gaji yang tinggi. dan sebab saya minat Math. dan lagi sebab saya takut tengok darah. dan lagi sebab saya takut bedah katak. dan lagi kalau saya tengok benda yang berdarah-darah or mengerikan depan mata saya mungkin muntah-muntah dan terus pengsan..? err....

---> betapa ramainya student yang ambil akaun, tu saya tak nafikan. permintaan tinggi. tapi kalau nak ikutkan batch saya masa diploma dulu lagi ramai student business administration dari accountancy. aik..?

-----> kejuruteraan tu memang la...tak yah cakap. di dominasi oleh boboi boy. tengok bebudak sekolah teknik dah cukup. gugurl berapa ketul je. kalau akaun; gugurl jelah.. hah, memang sesuai sangat lah tu. kawenkan nak? LOL.

---------> ayah dulu pernah cakap, bidang yang berkaitan komputer ni takyah la involve. dah ramai sangat. nanti tak dapat kerja. but see? sampai sekarang still banyak permintaan! ayah tipu Farah ea..? hurm..

habis dah bebel. anyway, setiap orang ada kelebihan dalam bidang masing-masing. mana-mana course pun ada permintaaan. kalau tak takdelah wujud satu course tu ye tak?

p/s: orang laen tak sabar-sabar nak mula sem. si tuan punya blog nak menangis sebab nak tinggalkan student-student dye. heh, student la sangat..
Wednesday, 17 August 2011

.: Cik Dolly dan Inchek Doll batch #2 :.


as salam.

dear penunggu-penunggu cik dolly dan inchek doll, sorry for late. sepatutnya hari ni saya boleh siapkan lagi 2 cik dolly, kepunyaan cik Zuneta dan Cik Sarah. unfortunately saya kena diarrhea pulak. huhuhu..kasihan.. badan saya lemaah je ni. ='(

but somehow saya rasa sangat maluuuu sangat sebab lambat siapkan cik d0lly dan inchek doll ni. *blush* so sebagai ganti rugi, saya postkan dahulu cik dolly mereka-mereka yang saya dah siapkan. =)

here's the deal. i really hope that mereka yang dapat cik dolly and inchek doll ni buat satu entry, ringkas pun takpe untuk sebarang kumen, tak puas hati, penambah baikan or anything about my doodle. gracias. insyaAllah saya akan ziarah blog anda pula nanti.

s0, tanpa melengah-lengahkan masa lagi....saya persembahkan..!


by the way, hanya PEMILIK YANG SAH SAHAJA dibenarkan untuk meng-copy paste, edit or amek this pic. diharap tiada pen-culik doodle tak bertauliah disini. kalau nak d0odle dari saya, be my follower, wait for a freebies entry from me. insyaAllah, saya akan usahakan satu lagi entry untuk free doodles before mula sambung belajar. insyaAllah.=)


1. PEMILIK : ZUL FATTAH

haritu awak mintak nak doodle sejibik cam Heliza kan? haa..this is my 1st trial to doodle on a famous person. huhuhu..tak tau jadi ke tak. sudilah terima doodle yang tak seberapa ni..



err...ade gaya cam Heliza tak..?


2. PEMILIK: FATEN NURFARAHIN

sorry lambat tau faten. aku busy la pulak last week. hope u don't mind, aku ade stalk blog ko untuk buat rujukan. =) sorry for ketidak-santek-kan doodle ni. huhu.. aku baru nak berjinak2 ni..huhuhu..


3. PEMILIK: MIERA AZZUDIN

sorry kalau doodle kali ni tak seperti yang awak harapkan. and sorry jugak kalau awak tak suka doodle ni. huhu.. kita stalk dan cilok sikit pic dari album awak dan dye. =) hehe.. sorry again..



there, ketiga-tiga doodle untuk entry kali ni. next doodle coming soon. sorry again ye Zuneta dan Cik Sarah. =) saya sakit ni...



p/s: kali ni tema loving-couples pulak dah.. huhu.. tak rancang pun.

p/ss: ade orang jeles doodle kite makin lawa. masa 1st buat doodle dye tu la yang palinmg precious. tu pun nak jeles ke. had0oooi...
Tuesday, 16 August 2011

Silence of love (Official English Subtitle) TVC Thai Life Insurance

as salam.

dalam tension-tension ni saya rasa ada cara nak hilangkan. try watch this video. kalau tak nanges jugak tak tahulah.. ='(


p/s: nangessss... bukan bererti CENGENG!

.: Beginikah alam perkahwinan? :.

as salam.

just now bila saya buka fb ada dua berita yang buat saya terus klik nak baca. (sorry ayat agak tunggang langgang). dua-dua kisah mengenai isteri yang hmm...should o call it, dera?





ibu selalu cakap, guys, lain sangat masa berchenta dan lepas kahwin. masa berchenta, amb0i..pijak semut pun tak mati. lepas kahwin...wallahua'lam. tapi tak semua la.certain guy only. sebab ada je yang kekal sama before dan after marriage. malah, ada juga yang bertambah baik after marriage. perkara ni subjektif la. sebab setiap orang lain-lain perangai kan?

"kau nak suami yang tak hensem, tapi mampu bimbing kau ke arah yang benar. kau nak guys yang bijak, mampu bersabar dengan kerenah kau. sedangkan kau sendiri..?"

hmm..demand tinggi betul nak lelaki itu lah ini lah, dah tu diri sendiri tak cermin dulu ke? urgh.. harsh giler ayat ni. tapi betul la. ubah diri sendiri dulu. takkan nak harapkan orang lain je yang berubah. takkan nak future hubby je penyabar but diri sendiri panas baran gegiler? tengok berita tadi. satu kes cemburu, satu lagi kes tak dengar cakap suami. kalau pun si wanita yang salah perlu ke diperlakukan begitu? ish.. teruk! ;(

REALLY2 HOPE THIS DOESN'T HAPPEN TO MY LIFE, MY FRIEND OR MY FAMILY LIFE. amiin!

p/s: hari yang men-tensen-kan, di-tensen-kan dan di-tekan-tekan untuk tertekan. ya Allah, berilah hambaMu ini tahap kesabaran yang tinggi. amiin.. =I

.: UPDATED doodle batch #1:.


as salam.

this one is the larger version of yesterday d0odle. yg on the way tunggu sat naa.. sikiiit je lagi. InsyaAllah..=)


1. NANAD HASNAN
2. HATTA/CERITA POK TA
3. AHMAD HIZWAN / IBNUSHUKRAN

4. NURUL NADIA

5. FARAH HANIM

6. ATIQAH WADIAH

sekian.=)


Monday, 15 August 2011

.: Cik Dolly dan Inchek Doll batch #1 :.

as salam.

howdy! how's ur Ramadhan so far? is it great? May all of my readers have a blast Ramadhan, InsyaAllah..(belah la kau Farah nak speaking2 ni. ceet..)

sorry sangat-sangat kepada penunggu-penunggu cik Dolly dan inchek Doll ni. buat do0dle d0lly ni tak susah pun sebenarnya tapi masa sangat suka jelous dengan saya. weekend yang sangat busy (dengan sopping!) dan buka puasa beramai-ramai kat rumah memang buat saya tertidur time mengajar pagi tadi. =.=' ade ke patut? err.. tu boleh story-beskot-merry nanti okeh?

1st of all, SAYA MINTA MAAF BEBANYAK coz tak sempat siapkan semua freebies Cik Dolly dan inchek Doll. selama beberapa hari ni dapat siapkan 3 Cik Dolly dan 3 inchek Doll SAHAJA. maaf sekali lagi dipinta kepada penunggu-penunggu Cik Dolly dan inchek Doll. =(

untuk kali ni syaa akan persembahkan dulu Cik Dolly yang berjaya disiapkan. sorry kepada mereka yang hantar komen lambat or baru tau pasal entry free doodle sebelum ni. masa dah tamat. by the way, mana tahu kalau-kalau saya rajin lagi nak bagi Free Cik Dolly dan Inchek Doll ni kan, sentiasa la jenguk Teratak Farah ea? ;)

dah2! diam Farah. orang nak tengok Cik Dolly ni. cepaaaat!!

* WARNING: this doodle just for mereka yang berhak. korang kalau nak boleh, request la bila Farah open table nanti ea? kasihani lah penat lelah saya walaupun tak sesantek mana. huhuhu.. no copy-edit balik untuk mereka yang tak berhak okeh?*

1. PEMILIK: ATIQAH WADIAH

untuk doodle ni saya jadi stalker terhebak sekejap. hehe..saya ambil pic awak dari google (entah betol atau tak tu gambar awak) sebagai rujukan. huhu.. sorry kalau tak sesantek mana..


2. PEMILIK : FARAH HANIM
ni atara edisi doodle terawal saya. precious ni! hehe.. sorry kalau tak sesantek mana. btw, muka awak sweet je tengok. =) dan maaf awak punya macam simple sangat.



3. PEMILIK : NURUL NADIA

mata awak susah oo nak buat. huhu.. tapi saya suke! ;) sorry kalau tak sesantek mana.


okey. dah puas tengok Cik Dolly kite yang manis-manis belaka tu? haa..jom usha kehenseman inchek-inchek dolly kita pulak.


seriously, saya penat stalk faceb0ok awak nak buat rujukan. aish..jadi pompuan gatal lak. =.=' nampaknya usaha saya nak try buat sejibik cam muka awak fail. maaf..=( tapi saya rasa awak cam minat kucen so terima lah cik kucen sekali. =)




soory ek sebab buat simple sangat. no idea. hehhee..=p



3. PEMILIK : NANAD HASNAN

kite terkejut awak puji inchek doll kite sebelum ni hensem. suka sangat. hehe.. so kita buatkan awak satu inchek doll. lagipun, awak punye doodle gugurl dah comel. malu nak bagi gugurl kita yang tak seberapa ni. huhuhu.. hope u like it. hensem ni! buat dengan sepenuh hati..=) *saya sendiri terpikat dengan doodle saya. bole tak camtu?* ;p




so amacam? any comment? haa.. hopefully korang tuan punye doodle2 ni dapat lah buat satu entry khas (pendek pun takpe) untuk komen korang mengenai doodle2 ni. puas hati or tak, cagangan, penambah baikan, or kalau ada yang tak puas hati, just bagitau kat entry tu ok? nanti saya jenguk sana. =) kamsahamnida.. arigatou.

p/s: sorry sangat lambat. ni pun still lagi penaat. uwaaa...mana stamina lari ni...='( kepada cik faten, Cik Sarah, Cik Zuneta, dan laen2 yang saya tak sebutkan nama, korang punya doodle on the way k? sabaaar. sorry atas kelambatan saya. huhuhu...
Thursday, 11 August 2011

.:UPDATED: nak tak inchek doll or cik dolly? :.

as salam.

selamat hari khamis kepada mereka yang berkunjung ke Teratak Farah, tak kira lah yang baru or lama. =) a warm welcome to Teratak Farah from me.

h0ookey. straight to the point. lately saya rasa sangat teruja untuk menghasilkan inchek doll dan cik dolly. walaupun tak sesantek dolly orang lain, but saya bersyukur coz akhirnya, setelah lama memerah otak saya berjaya juga hasilkan cik dolly dan inchek doll ni. huhuhu.. tepuk tangan sikit!

s0, sempena bulan Ramadhan ni, yang mana saya tengok ramai pulak yang bagi giveaway la, iklan free la, duit free la, so saya pun nak jugak beramal jariah bagi benda free. hehehe..=)
tapii.. saya tak mampu la nak bagi duit raya tu. kalauu cik dolly buley tak..? *start jadi gedik jap*





yang kat atas ni sume dolly yang pernah saya hasilkan. hahaa.. ayat macam banyak je kan? ade lagi, dalam simpanan yang saya tak show kat orang lain lagi. mungkin boleh jadi milik anda..?

haa.. nak tak? nak laa nak laaa.... ini satu paksaan! ;p

bagi 6 orang pengomen NAK yang terawal di entry ni, saya akan buatkan satu cik or inchek dolly untuk anda. IF, TAKDE SORANG PUN NAK PUN TAKPE. lebih baik mencuba daripada tak kan?

tawaran dibuka dari saat entry ni di publish sampai ESOK, 12/8/2011SEHINGGA jam 12.00 tengah malam. s0... kalau rasa cam nak je boleh tak taip NAK di comment entry ini ok? hee..~ sekian.

p/s: kalau ade 7-8 orang maybe sume pun saya bagi. depend on m0od 'kerajinan'. =)
Wednesday, 10 August 2011

.: dah join churp churp? :.

korang!

da join churp churp da? belom..?? haa..

tekalin link bawah ni klu nak join. ;)

.: dah join churp churp? :.

korang!

da join churp churp da? belom..?? haa..

tekalin link bawah ni klu nak join. ;)

.: nak tak duit raya 10,000? :.

as salam..

haaa..korang ada tak yang nak duit 10,000? nak tak? nak?? hehe... boleh..boleh..

TAPI! mesti lah ada term and condition dye kan? nak tau lagi lanjut?

klik link bawah ni!

Hrmm what would you do if you won RM 10,000? You can, thanks to NESCAFÉ! Stand to win a chance with #NescafeChilllah

p/s: jom la join ramai-ramai..=)
Tuesday, 9 August 2011

.: ingat lagi tak? :.

as salam.

korang ada basikal? ada? ada?? bila korang beli? ingat lagi tak masa 1st time belajar naek basikal dulu? ingat tak ingat tak? haaaa....

this week tadika tempat saya kerja mengadakan 'bicycle week' which all of them should bring their own bicycle ke sekolah. oh, memang macam-ma

cam ragam boleh saya lihat. bermacam kisah terjadi dalam misi membawa basikal ke sekolah ni. ada yang baru nak beli, ada yang malu bawak basikal kecik, ada yang nak ada loceng, ade jugak yang hanya nak main basikal je dan tak nka belajar. fuuhhh..

bila time jaga budak-budak ni pun asyik kena langgar dari belakang je...dengan basikal! huhuhu.. ganas betul budak-baru-belajar-naek-basikal ni. ingat ni bumper car ke.. tak habis dengan sesi langgar-melanggar-cikgu-farah, ada jugak yang sengaja buat-buat langgar kawan sebab nak jadi traffic jam! had00oii.. nanti ada la yang boleh jerit kuat-kuat nama ';polis trafik' yang bertugas time tu.

"cikgu farah! tengok ni ade orang langgar kite!"


"cikgu Farah! tengok S ni!!"


"cikgu! tak boleh nak gerak la..oyang tu langgar kite.."

huhuhu.. btw, bukan senang tau nak bawak basikal ke sekolah ni.banyak dugaan yang perlu dilalui. antaranya..

1. ada sorang budak ni, her names start with M. M ni takde basikal roda dua yang macam basikal betul tu. dye just ada 'tricycle' yang mana golongan baby-baby je yang pakai. bila dye tengok kawan-kawan dye almost semua ada 'real' basikal, dye pun merajuk, tak nak masuk kelas. menangis meraung-raung nak basikal baru!

ish budak ni. nak tak nak kenalah mak dye beli pagi2 tu jugak! puasla cari kedai basikal yang bukak pagi-pagi. huhuhu.. akhirnya dapatlah satu.


2. ada budak ni, namanya A. si A ni pulak kesnya parent terlalu busy sampai takde masa nak tahu pasal anak. pagi hantar tadika, petang di daycare, balik orang lain hantar. peneman setia dye kat rumah, cerita cartoon dan 'kakak' dari vietnam!

dye nak basikal tapi parent dye tak tahu. newsletter sekolah pun entah baca entah tak. so nak tak nakdye terpaksa la menangis bila tengok kawan-kawan dye maen. buat muka cikgu-saya-nak-maen-jugak pastu cekgu pun kesian dan pinjamkan satu basikal budak kelas lain. budak kelas lain tu pulak TERnampak, dari kelas dye berlari keluar kejar basikal dye! hahahaha... comel la budak-budak ni.. =_='

3. kebanyakan dorang basikalnya berplastik lagi. huhuhu.. maknanya... baru beli la tu..ade jugak yang naik tricycle. dye tak kisah pun basikal dye cikenonet (kecik) dari orang lain. yang penting dapat maen! huhu..tapii....dye jugak la yang selalu kena langgar! terpaksa la super-teacher ni selamatkan. hohohoho...

4. basikal-basikal mereka diletakkan didalam sekolah. means basikal dorang kenalah berkampung kat tadika selama seminggu. ada pulak la student yang TERLALU sayangkan basikal sampai meraung-raung nak bawak balik! had0oi... ingat cikgu-cikgu nak anik ke basikal dorang tu.. =_="


dan banyak lagi la. huhu.. oh, dah almbat ni. layan je la pic2 kat bawah ni key? adios.. hee~..













p/s: huhu..dah nak habis kerja da. kontrak dah nak tamat. err..kontrak la sgt. gonna miss them. huhuhu..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...