Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Monday, 30 July 2012

teguran tu tanda sayang.


"Dan berilah peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang² Mukmin."
[az-Zariyat : 55]

source: facebook


as salam.

kadang-kadang, saya sendiri rasa segan nak menegur. even pada kawan-kawan rapat saya. oke, saya tipu. sebenarnya, kerapkali, or senang cerita, most of the time bila ade something wrong sikit saya tak pernah nak tegur. walaupun saya tahu itu salah. disebabkan adanya pemikiran macam ni;

"aku pun bukannya baik sangat, nak tegur-tegur orang segala. tunggu la orang yang lagi 'baik' tegur dia."

dan sampai sekarang, dah tiga sem. takde sorang pun yang tegur dia. termasuklah saya. >.< urgh..*rasaterukgiler* dan sekarang saya terfikir pulak;

" ala...kalau aku tegur dia dari awal kan bagus. sekarang kalau nak tegur dah rasa macam..............janggal..?"

itu masalah saya. takde keyakinan. takut salah. sebabnya, rasa macam ilmu belum cukup nak tegur-tegur orang. kadang-kadang, rasa macam nak cakap. siap dah plan lagi, dah susun ayat dah, tiba-tiba, tak terkeluar pulak dari mulut ni. haila... =__='

saya sayang dia. sebab tu saya nak tegur dia. tapi...... kenapa asyik tak terkeluar je teguran tu? boleh jadi, sebab perbezaan umor yang ketara. *angguk-angguk* atau sebab saya hormat dia sebagai kakak *angguk-angguk lagi* atau sebab saya takut kena serangan balas dari dia dan saya rasa saya belum sedia untuk diserang balik. erk..? *sigh*

saya sayang sahasbat-sahabat saya, kawan-kawan saya, housemate-roommate saya, kenalan-kenalan saya. walau kita tak rapat sangat, tapi kita kan bersaudara. saudara seagama. ^_^ jadi.................. macam mana saya nak mulakan langkah untuk ubah diri yang sangat tak yakin dan tak mampu nak tolong dia? haish... *pening lagi* help me, anyone..? >.<


 p/s---> random. tadi ternampak link untuk ke post lama saya, which yang merujuk kepada kisah-purse-budak-budak-aku-yang-hilang. urgh.. dan itu sangat. sangat. sangat. menyegankan. *panas telinga* i don't use that kind of purse anymore. *blush* seriously! tak sangka saya begitu gedik-pinky-tak-matang sampai ke tahap yang macam tu. rasa macam nak tembak diri sendiri pun ade. 

kenapabarusekarangakusedaryangakusangattakmatang???!!!

*baca senafas tanpa fullstop*

especially for you Sarah.

source: facebook

as salam.

saya ingin dedicatekan ayat tersebut (dalam gambar) buat my sayang, cik Sarah dengan ucapan;

"miane.. sorry.. kredit aku habis pulak! >.< tak dapat nak cakap dengan kau lama lama lama. seriously, aku rasa ade banyak benda nak bebel tapi celcom ni jeles dengan kita. grrrr.... next time kite borak lama lama lama lagi eh? and be strong! i know you're strong enough to handle that problem. tunjukkan yang wanita ni kuat. hooyeeah!"


disebabkan kredit tinggal rm0.00, maka disini jelah aku dapat cakap kat kau. pesbuk? urgh... nak log in pun lepas tak lepas. pic kat atas ni aku da amek awal-awal, letak kat draf. huhu.. kebetulan, kena pulak dengan kisah malam ni. huhuhuhu..

# AMARAN - penggunaan aku-kau dalam entry ni menunjukkan yang si penulis blog ni tengah berbicara dengan Sarah. dan entry ni memang khas untuk dia pong. hoho.. so kalau rasa tak nak masuk campur dalam girl's talk (bff talk), bolehlah pergi maen jaoh-jaoh oke?

alhamdulillah,dapat jugak aku teruskan puasa arini, walaupun sakit perut memanjang, ditambah dengan 'penderaan' dari ayah sepanjang hari =__='. mula-mula aku fikir, mesti aku tak boleh nak teruskan puasa. mesti kena berbuka tengah jalan sebab nak makan ubat segala bagai. but hey, rupanya aku boleh je. sebabnya,

Allah takkan duga hambaNYA kalau mereka tak mampu nak tempuh dugaan tu.

kan Sarah? seriously, aku memang dah tak boleh nak percayakan guys. sebab tu.. mungkin sebab tu... aku asyik bagi pandangan negatif je..? sorry.

tapi kan Sarah, aku sangat pasti yang lelaki ni makhluk yang sangat kompleks -> rumit. walaupun dorang sibok cakap wanita yang sangat kompleks la..emo terlebeh la.. bla bla... dan dengan bangganya cakap yang dorang ni simple, sangat mudah.. but teeeeeet! dorang salah. dorang dari kompleks sebenarnya. =__='

perempuan, serumit-rumit mana seorang wanita tu, kita senang nak predict. dan kebanyakkannya bersifat tetap. tetap dengan hati/perasaan/perangai/perbuatan dan sebagainya. mostly, aku tak cakap semua tau. o_0 tapi kalau lelaki.. heh, serius aku cakap. susah kita nak predict. mereka sangat unpredictable. dan sometimes, tak tetap. mostly la. (oke, aku tak cakap semua lelaki. tapi kebanyakan lelaki yang aku kenal bersifat camtu. jap, banyak ke lelaki yang aku kenal? errr... hehehe...)

therefore, selagi kau belum termaktub untuk menjadi isteri kepada siapa-siapa, jangan letakkan setinggi pengharapan terhadap si polan yang berkenaan. betul ni, lebih baik jangan. I've learn my mistake. >.<  aku lagi prefer kau cuba berdiri atas kaki sendiri, i mean, letakkan setinggi pengharapan pada DIA dan bergantung pada diri sendiri. dan on't woory, kalau kau 'jatuh', insyaAllah i'll be there untuk 'sambut' kau. itu gunanya kawan kan? mungkin payah but hey, tak salah mencuba kan? =)

dan satu lagi, aku sangat tak percaya pada 'friend with benefit', or dalam kamus melayu *ade ke dalam kamus? =_='* cinta platonik (cerita yang buhsan gilos bak kata kau. har har har...) ni boleh terjadi without salah seorang ataupun dua-dua ter'jatuh' suka/chenta/sayang pada pasangan or kawannya tadi.

i don't know.. it just don't make sense lah. ataupun mungkin ianya hanya aku yang selalu sangat berprasangka buruk. =_=' tapi cuba kau tengok, dalam cerita pun at the end memang one of them fall in love with their so-called friend tu kan....?

oke..oke.. fine. let say la, ADA yang berjaya jaga hati masing-masing supaya dorang tak terjatuh suka dengan kawan dia ni, tapi cuba kau tanya diri kau, kau mampu tak? kalau aku, awal-awal lagi aku surrender. aku memang failed bab hati-dan-perasaan-management ni. takot pisang berbuah dua-tiga-empat kali!

*err.. Sarah........kau percaya tak aku baru sedar yang pisang boleh berbuah sekali je? aritu aku tanya mak aku. lepas tu dia...........................speechless. tak sangka anak dia tak tau. itu sangat memalukan oke?*

anyway, aku rasa aku dah banyak membebel dan banyak melalut dan tak tau whether point aku sampai tak kat kau. *sigh...* tapi, dari apa yang aku dah belajar, based from my sweet-pain experience, (ayat tak boleh belah) jangan terlalu sayang. nanti, anything jadi kau yang sakit. dan berserahlah pada DIA. bergantunglah pada DIA. dan aku teringat something lepas baca buku Tunas-hlovate balik.

DOA itu WIRELESS

tak kesah la kta boleh solat ke tak, DIA tetap dengar. anywhere, anytime. ^_^

# reminder untuk kau dan aku. terutama pada aku lah rasanya. huhuhu...

p/sssss---> tadi masa kau call aku tu sebenarnya aku tertidur. aku baru bangun tidur. hohoho.. miane. >.< *lepas solat tarawikh aku terus tumbang tak sedar-sedar.* tapi.....................lepas call kau aku dah tak boleh nak tidur! adoyai.. habislah aku.
Sunday, 29 July 2012

tawakal.

sumber: facebook

bertawakkal atas semua perkara. dan kemudian, bersangka baiklah dengan Allah, dengan segala qada' dan qadarNYA.  sesungguhnya, DIA sebaik-baik perancang.

# mesti ada sebab DIA bagi saya sakit time puasa ni. huhuhu... *bukan ayat nak sedapkan hati sendiri* it's been 2 days now. semoga saya dapat meneruskan puasa tanpa ada apa-apa masalah. bertahan Farah!
Friday, 27 July 2012

oh, my amalan!


source: facebook

checklist to-do during Ramadhan, have you done yet?

1. al-Quran--> khatamkan
2. solat sunat --> perbanyakkan
3. sedekah dan amal jariah --> jangan dilupakan!

tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima

there's more but well, hanya Allah yang tahu apa yang kamu lakukan..kan? when we're doing something, make sure niat tu kena betul. dan bak kata pepatah melayu (i done remember the exact word, tapi lebih kurang macam ni la kot. hohoho.. maaf yer, saya bekas cikgu Bahasa Melayu yang failed! =__=') ;

tangan kanan memberi, tangan kanan tak tahu


arasso? hew hew hew.. =)

#oh, my amalan! kekeke... >.<

tazkirah : Imam Syafie dan aurat wanita



KISAH SATU :


Pernah suatu ketika Imam Syafie membaca ayat Quran namun sampai pada suatu ayat ia terlupa akan sambungannya. Beliaupun memperbanyak istighfar. Melihat keadaan beliau yang demikian sahabatnya pun bertanya.

Maka Imam Syafie pun menerangkan bahawa ingantan atau hafalannya terganggu lantaran ia terlihat tumit wanita yang kebetulan terkoyak sarung kakinya sebesar ibu jari. Jika melihat aurat wanita sebesar ibu jari dapat melemahkan daya ingatan dan daya hafalan.



KISAH DUA :

Pernah satu ketika Imam Syafie berjalan dan lalu seorang wanita di hadapannya. Maka angin bertiup dan terselak kainnya menampakkan betis. Imam Syafie terpandang. Lalu beliau menangis semahu-mahunya memohon keampunan daripada Allah kerana melihat aurat wanita walaupun tidak sengaja.

Imam Syafie selalu berkata yang dia tidak layak untuk masuk ke syurga Allah. Orang seperti Imam Syafie blh berkata demikian rupa. Bagaimana pula dgn kita yang hari nampak aurat wanita (atau sebaliknya bagi wanita) ini?

sumber:  FACEBOOK

#this story remind me of someone. siapa ek? lupa dah. >.<

edisi menambah lemak di yazidBURGER!


as salam.

#si Ferra ni bab makan laju je menaip. entry penambah lemak betui. macam mana nak kurus neh Farah oii!

semalam, saya diculik. muhahaha.. ayat gedik. Mak cik-makcik tersayang serta kak Fiza 'culik' saya untuk pegi shopping semalam. haish.. duit poket tengah kering lah bawak orang pegi shopping. memang tak lah nak enjoy-enjoy bagai. >.< *duit habes beli produk teeeet. huhuhu.. kena tunggu duit raya masuk baru boleh shopping kot. huhuhu.. ='(*

tapi yang bestnya kalau pegi shopping dengan makcik-makcik tersayang ni, lepas tu mesti dorang belanja makan. hehehe.. sukasukasuka! dan kali ni, dorang belanja makan yazidBURGER yang besau gedabak tu. 




pic: kredit to yahoo dan google. tak sempat amek picture dah.

Yazid burger ni quite popular kot, terletak kat Seksyen 7 Shah Alam. dekat dengan Unisel and jalan belakang UiTM Shah Alam kot kalau tak silap, sebab semalam nampak Unisel masa jalan. tukang drive--> Kak Fiza merangkap penduduk Shah Alam (sebab belajar kat situ) so dia tau la jalan pelik-pelik pusing-pusing kat situ. nak jalan pun tak tau. senang cerita, kalau nak tau lebih lanjut boleh pegi kat sini;




kredit : google

specialnye burger ni, haaaaaaa... tau tak, dia punya daging tu home-made dan ade 3 size, iaitu 1 kg, 500g dan 250g. pergh.. 1kg tu yang tak tahan. besau mana mulut nak kena buka? =__=' hohoho.. desebabkan kami datang dah pukul 7 lebih, maka burger 1kg tu dah habes. kalau nak tunggu masak yang 1kg tu amek masa 1/2 jam (abang or pakcik tu cakap). disebabkan bercadang nak bungkus je bawak balik makan kat rumah saya so abang-abang (erk..?) burger tu preparekan yang 500g untuk kami, which alhamdulillah, kebetulan ada lagi. 2 pulak tu. hewhewhew.. rezeki Hazieq (baby Cik Mah)! maka, dua-dua kami amek dan bungkus bawak balik.

serius saya cakap, besar giler kot yang 500g tu. tu belum lagi tengok yang 1kg punya. *pengsan* tak mampu nak habiskan pun masa berbuka semalam. at last, bawa makan sahur pagi tadi. tu pun saya makan 1/8 slice yang kami potong sendiri. tak payah makan nasi. kenyang gilos. *pengsan lagi* oh ya, yang saya dapat rasa semalam roti origani dengan daging beef perisa blackpepper. kalau nak ikotkan dia ada cara nak order. tapi semalam nak cepat, kami maen redah je. huhuhu.. cara nak order boleh tengok dekat sini;

pic: kredit google

aip aip! jangan nak tergoda. ingat! awak tu tengah puasa. kekekeke... XD

arasso? hehe.. makan burger ni boleh mengeratkan hubungan kekeluargaan. bila mana leps potong masing-masing berebut amek part yang dia nak. enjoy je. lepas tu masing-masing buka mulut besau besau nak gigit burger. kekeke.. comel lah.  >.< syukur alhamdulillah, dapat jugak rasa burger ni. =) thank you Mak long, Cik mah and Kak Fiza. ada masa, culik la orang lagi. kekeke..

#lepas tu kena marah dengan ayah. padan muka. sob sob sob..

bahana cemburu.

sumber: facebook

erk..? ni lah padahnya.. korang dok berchenta sebelum kawen, which chenta monyet/kera/buaya (means, yang tak serius untuk kawen la) pastu bila kecewa, dan nafsu amarah dah melebihi akal fikiran yang waras, pegi tikam. hanya sebab jeles. adeh... kuatnya penangan jelez.

#saya pun kuat jeles, tapi takde la sampai nak pegi tikam adek2 yang selalu dapat apa yang kita tak dapat or kawan-kawan yang suka 'rampas' kawan baek orang laen. hohoho...

for sure, insyaAllah, i'm not gonna involve in this kind of relationship AGAIN. i mean, that lovey-dovey thingy. dah serik. dan takut jadi macam kat atas neh. nauzubillah min zalik!

#tiba-tiba lepas kena 'culik' dengan kak fiza semalam, sebagai ganti dia nak ajak jumpa kawan-kawan dia. siap promote lagi, ade engineer, ade ddesigner, suruh pilih je mane yang berkenan untuk buat calon. =__=' ha.ha.ha. takpe lah kak. orang tak mampu. >.<
Thursday, 26 July 2012

dedicated to someone called 'ibu' part II

as salam.

kebelakangan ni saya asyik buat entry part II je. huhu.. part I dye entah kat mana. nak cari malas. takpe lah. yang penting nak sampaikan isinya je. >.< maaf. blog serabut. tuan punya blog laaaaaagi serabut. 

***************


Patutkah Si Suami Temankan Isteri Bersalin..

Zaman sekarang ni, sudah banyak hospital yang membenarkan suami menemani isteri bersalin. Tapi, sejauh mana kewajaran situasi ini?

Apa kebaikan-kebaikan yang boleh diperolehi?

1. Meredakan debaran di hati isteri
Saat-saat ingin melahirkan anak mestilah saat yang mendebarkan, bukan isteri sahaja yang berdebar, malah suami juga. Kehadiran suami di sisi isteri dapat meredakan debaran yang dirasai isteri. Jadi, sama-sama dapat meredakan debaran antara satu sama lain.

2. Meredakan kesakitan isteri
Kehadiran suami di sisi juga dapat meredakan kesakitan yang ditanggung oleh isteri walaupun hanya sekadar mengusap belakang isteri ketika kontraksi atau sekadar memberi kata-kata perangsang.

3. Menimbulkan keinsafan di hati suami
Secara tak langsung, boleh timbul keinsafan kepada suami apabila melihat kesakitan yang ditanggung oleh isteri dalam usaha memberikan zuriat yang diinginkan.

4. Lebih menyayangi dan menghargai isteri
Apabila melihat betapa susahnya isteri melahirkan anak, bertarung nyawa dan menanggung segala kesakitan, boleh memberi keinsafan kepada suami untuk lebih menyayangi dan menghargai isteri. Hargailah isteri anda, wahai sang suami.

5. Lebih menghargai keluarga
Melihat proses bersalin, boleh membuatkan kita lebih menghargai keluarga, bukan setakat kepada isteri dan anak-anak, malah juga kepada ibu yang melahirkan kita. Seperti mana kesakitan yang ditanggung oleh isteri, begitu jugalah kesakitan yang ditanggung oleh ibu saat melahirkan kita.

Bagaimana suami boleh membantu, jika takut melihat darah?
Suami yang takut melihat darah, masih boleh menemani isteri pada peringkat awal (tahap pertama proses kelahiran). Pada tahap ini, isteri akan mengalami kontraksi yang lebih kerap. Suami boleh membantu dengan cara:
- Memegang tangan isteri untuk menenteramkannya
- Mengurut bahagian belakang isteri untuk mengurangkan kesakitan
- Mengelap muka isteri apabila berpeluh
- Membasahkan bibir dengan air atau ketulan ais serta beri air kepada isteri

Jadi, kaum Adam sekalian, yang telah bergelar suami, adakah anda menemani isteri anda ketika bersalin?

sumber: facebook

#kalau perempuan tu sendiri takut nak tengok darah yang banyak macam mana ek? hohoho... =__='


*****************


♥♥ PERBUALAN SEORANG BAYI SEBELUM KELAHIRANNYA ♥♥

Adalah dikisahkan….pada ketika seorang bayi akan dilahirkan ke dunia nyata.

* Bayi itu bertanya kepada Tuhan : “Para malaikat di sini mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya ke dunia, tetapi bagaimana cara saya hidup di sana? Saya begitu kecil dan lemah.”

Tuhan menjawab: “Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Dia akan menjaga dan mengasihimu dengan sepenuh hatinya.”

* Bayi bertanya lagi: “Tetapi disini, didalam syurga ini, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa…Inikan sudah cukup bagi saya untuk berbahagia.”

Tuhan menjawab: “Malaikat mu nanti akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia di sana”

* Bayi bertanya lagi: “Bagaimana mungkin saya dapat memahami orang-orang bercakap dengan saya sedangkan saya tidak memahami bahasa mereka?”

Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar. Dan dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara untuk berkata-kata.”

* Bayi bertanya lagi: “Apakah yang boleh saya lakukan ketika saya ingin berbicara kepadaMu?”

Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa dan bermunajat kepadaKu.”

* Bayi bertanya lagi:”Saya mendengar bahawa di Bumi banyak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya nanti?”

Tuhan menjawab: “Malaikatmu lah yang akan melindungimu, walaupun mungkin jiwa dan raga terpaksa dikorbankannya.’

* Bayi bertanya lagi: “Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak lagi dapat melihatMu lagi.”

Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan menceritakan kepadamu tentang Aku dan akan mengajarkan bagaimana kamu nanti akan kembali juga kepadaKu, walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa disisimu.”

Pada saat itu, Syurga begitu tenang dan hening sehingga suara dari Bumi dapat jelas kedengaran.

* Dan sang bayi bertanya perlahan : “Tuhan, jika saya terpaksa pergi sekarang ini, bolehkah Kamu khabarkan kepadaku nama malaikat yang Kamu maksudkan itu?”

Tuhan menjawab: “Kamu akan memanggil malaikatmu itu sebagai “IBU”. Maka ingatlah, sentiasa kamu berkasih sayang dengannya dan menghargai setiap pengorbanan ibu mu. Berbakti, berdoa dan cintailah dia sepanjang masa. Dialah satu-satunya harta mu yang tiada galang gantinya, dunia mahupun akhirat.”

Dan untuk para ibu, ingatlah kisah ini dikala kamu hilang sabar dengan karenah anak-anak mu yang sedang membesar. Sesungguh nya Syurga itu dibawah telapak kakimu.

sumber: facebook

# asyik terngiang-ngiang status seorang rakan fb, akhi Ibnu Batoota, tentang menjadi bidadari acuan Rasulullah. cemburunya. beruntung dia dapat wife macam tu. >.<
Wednesday, 25 July 2012

randomness versi quote.

as salam.

i've found this in facebook. saya translatekan je balik. kalau tak silap ni status dari  one of my fb friend, Iera Mysarah.

" masa kecil, kita menangis dengan kuat untuk mendapatkan apa yang kita nak. (indeed) bila dah besar, kita menangis senyap-senyap untuk melepaskan apa yang kita nak. "


sob sob.tipulah. masa kecik dulu saya tak reti nak nanges mintak ibu belikan itu ini. nak pape, semua usaha sendiri. dan kalau usaha sendiri, tak semua benda yang kita nak kita boleh dapat. sedih kan? huhu.. masa kecik dulu saya teringin sangat nak ada gameboy, tapi ibu ayah tak belikan pong. dah besau sikit, bila adek-adek mintak, amekaw! sorang satu dapat. sob sob... jelesnye! eh, ni bukan sesi luahkan perasaan jeles yang terpendam. aigoo.. =___=


# maaf. terlepas pulak merungut. sepatutnya saya bersyukur. bersyukur untuk segala rezeki yang Allah dah beri, dan redha untuk setiap benda yang dah jadi. *sigh...*


haritu ade beli satu novel, tajuk "Nah, untuk Awak!" karya Nirrosette. sinopsis? nanti lah. belum punya masa. malas bebenor nak karang ayat untuk sinopsis ni. huhu.. =___='



....dan saya rasa, kisah dan personaliti Nur Najiha Mukhlis sedikit sebanyak ada persamaan macam diri saya sendiri. except, alhamdulillah saya masih punya kedua ibu bapa, serta ada adik-adik yang sangat annoying suka menyakitkan hati dan suka cari gaduh tapi kalau tak jumpa rasa rinduuuuuu memanjang. huhu.. alhamdulillah. saya bersyukur. mungkin persamaan kami yang saya perasan adalah;

--> diuji atas perkara yang sama. =__='
--> tak suka makan ubat. apa-apa ubat pun. malah, pernah tipu ibu konon-konon makan ubat padahal buang dalam tong sampah. hehehe.. sorry!
--> tak sampai hati nak membenci orang yang pernah lukakan kita.
--> sometimes suka cari gaduh atas benda yang kecik. hehehe.. ni budak mengada punya perangai. >.<
--> believe in what we see. dan kadang-kadang apa yang kita nampak dan kita simpulkan tu, lain dari keadaan sebenar. =__='
--> sangat concern bout family. dan rapat dengan family. huhu..
--> kami sama-sama cuba untuk berubah. dan alhamdulillah, saya dah tau ending dia. tapi ending saya masih belum tau lagi. erk..?
--> dan yang paling penting... kami sangat setia. muahahaha... =___= gedik.

*******
...selingan sikit..

sumber: facebook

Ketika Allah rindu pada hambanya, Ia akan mengirimkan sebuah hadiah istimewa melalui malaikat Jibril yg isinya adalah ujian.

Dalam hadits kudsi Allah berfirman. "Pergilah pada hambaku lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya." (HR Thabrani dari Abu Umamah)
**************
oke, bersambung.

dan dalam buku ni ade ayat yang saya suka baca, bab bila mana babah Najiha 'pergi' buat selama-lamanya, tapi dia still tak boleh terima kenyataan tu. dan datangnya quote ni;

kadang-kadang ,
kerana terlalu sayang dengan seseorang,
Allah ambil dia daripada kita.
Allah jarakkan dia daripada kita.
untuk uji kita
masihkah kita sayang pada yang mengurniakan rasa sayang itu?
masihkah kita sayang pada yang menganugerahkan rasa sayang itu?
dan masihkan kita percaya pada aturan DIA?

# ini sebahagian daripada quote yang ada dalam buku tu. saya tak taip semua. huhu.. nak tau sambungannya, silalah dapatkan buku tu dipasaran. hohoho.. dah macam promoter novel pulak. o.0

time kemas-kemas 'mini library' saya yang memang sangat 'mini' tu, saya terjumpa balik buku 'contengan jalanan' karya Hlovate. oh tidak! saya belum khatamkan lagi buku tu! lepas beli time tu dah start masuk kuliah so saya decide nak baca time cuti. dan lepas tu lupa lansung saya pernah beli buku ni. =__=' sebagai peminat setia karya Hlovate, saya rasa macam... pelik. macam mana boleh lupa ada buku yang belum baca lagi ni? i wonder.......

p/s--> this is my tips untuk mengawal nafsu sepanjang bulan puasa ni. dan sampai bila-bila pun bole guna, insyaAllah. huhuhu..

1. bila datang perasaan 'bogoshipo' (tak kira la kat siapa-siapa) je, terus selawat keatas nabi. kalau tak jadi jugak, terus amek wuduk, solat.

2. kalau anda jenis yang suka memandang makhluk yang indah ciptaan Allah, lagi-lagi kalau ade orang cakap tengok-tu-ada-lelaki-hensem-lepas-tu-anda-terus-usha-lama-lama silalah pakai spek mata hitam (supaya kabur sikit) tak pun kalau anda pemakai spec mata seperti saya, buka spec setiap kali keluar. memang kabur jelah memanjang. >.<

3. before nak makan makanan berat (time berbuka tu), minum air masak banyak-banyak kali supaya penuh perut tu dengan air. hohoho.. ini sangat berkesan.

seterusnya, tidur awal supaya tak terlajak nak sahur esok. oke, selamat malam. =__= *dah mengantuk pulok tibe-tibe*

perubahan itu part II

as salam.

kali ni.. biarkan gambar yang berbicara. :)

sumber: facebook

sumber: facebook

dan sempena bulan ramadhan ni, jom upgrade puasa kita!


sumber: facebook

the call.

ALLAH MEMANGGIL KITA HANYA 3 KALI SAJA SEUMUR HIDUP..

1) Panggilan pertama adalah Adzan

2) Panggilan yang kedua adalah Panggilan Umrah / Haji

3) Dan panggilan yang terakhir adalah KEMATIAN...


sumber: facebook

# bila-bila masa je Allah boleh panggil kita kan? andai kata saya tersalah cakap, terkasar bahasa, terguris hati siapa-siap, *sigh..* banyak dosa ni. saya ingin mohon maaf dari hati ke hati. there is someone yang saya kena cari balik.. 

Syadza Alia Syahirah. aku rasa berdosa sebab tak dapat tolong kau, bimbing kau, bantu kau. kau kat mana? macam mana hidup kau sekarang? kau dah kawen ke? semoga Allah melindungi kau, menjaga kau, memelihara kau. macam mana pun, apa pun yang dah jadi kat kau, aku tetap kawan kau.
Tuesday, 24 July 2012

doa untuk jodoh part II

as salam.

saya perasan, sejak akhir-akhir ni blog saya dikunjungi sebab entry 'doa bertemu jodoh' yang saya dah buat sebelum ni. kalau tak baca lagi boleh klik kat tajuk tu. so entry ringkas before tidur, saya nak selitkan lagi benda yang saya jumpa di facebook.

eh, jangan salah faham. bukan saya korek facebook sana sini nak cari bahan-bahan ni, tapi kebetulan keluar kat news feed saya. oke? saya dah tak buat keje stalk-stalk orang. dah lama dah hentikan hobi pelik ni. =__=.



sumber: facebook

~✿>> Ya Allah,
Sekiranya jodoh aku JAUH, Kau dekatkanlah..
Sekiranya jodoh aku SUKAR, Kau permudahkanlah..
Jodohkanlah aku dengan LELAKI YANG SOLEH..
Yang boleh MEMBIMBINGKU ke arah SYURGAMU..

p/s : Ya Allah..dekatkanlah diriku dengannya sekiranya dia jodohku dan sekiranya dia bukan jodohku, maka JAUHKANLAH aku daripadanya..serta PELIHARALAH daku dari KEKECEWAAN BERPANJANGAN andai dia bukan jodohku..♥♥

YAKINLAH bahawa lelaki yang baik untuk wanita yang baik

#err.. ni bukan saya cakap. saya kopipes je. harap maklum.

p/s--> baca kat komen,

"segan lah nak sebut nama tu." 

kekekeke... kalau saya pun rasam macam tu. erk..? sengal. =__=' 

p/sssssssss-->tapi kalau dah takde  nama macam mana pulak? tadi keluar dari masjid Aten ade tunjuk seseorang yang boleh buat calon. tak tau nama, tak kenal siapa. bayangkan muka dia je boleh tak? ha.ha.ha. ini satu gurauan. harap maklum. >.< selamat malam.

sesi muhasabah : berbuka.



sumber: facebook

Pada satu hari, Imam Malik bin Anas menangis ketika hendak berbuka puasa. Ketika ditanya oleh muridnya, beliau berkata "Aku sedih melihat makanan yang banyak kerana terkenangkan Rasulullah s.a.w. Baginda berbuka dengan makanan yang sedikit tetapi amalannya banyak. Sedangkan aku berbuka dengan makanan yang banyak, tetapi amalanku sedikit.."

#bagai mana pula dengan kita..? *terkesan kat diri sendiri. malu.*

untunglah kawen..

as salam.

kat facebook sekarang tengah hangat share video ni;



remaja 16 tahun dan 14 tahun yang berkahwin awal. grand pulok tu. hohoho.. ramai yang like dan share. eh haruslah. macam ni la yang betul. daripada berchenta nak rak tapi takde ending yang pasti kan? salute lah dengan parent budak-budak ni, sebab dengan rela hati bagi keizinan pada dorang untuk kawen awal. semoga perkahwinan korang diberkati. aamiiiiiiiiiiiiin!

jumpa ni di facebook. sesuai sangat untuk ibubapa di luar sana. errr.. takmo la komen panjang-panjang. nanti nampak macam saya yang tak sabau nak kawen. erk..? huhu..

# baru lepas berdebat dengan kak fiza pasal kawen awal. oke, orang tak cukup ilmu memang tak sesuai untuk berdebat. sekian. >.<



sumber: facebook

dan macam yang kakak saudara saya fikirkan pulak, takut jadi macam ni, lagi-lagi kalau kawen awal. huhu..

 sumber:  facebook

SYARAT PADA CALON SUAMI

Sesetengah wanita meletakkan syarat kepada bakal suami supaya JANGAN BERPOLIGAMI...kalau hendak poligami, lupakan HASRAT untuk mengambil saya sebagai isteri..syarat ini bagai penentu hidup dan mati, tetapi mengapa tidak ditekankan juga syarat-syarat yang lain?

✿~ JANGAN tinggal solat dan puasa..
✿~ JANGAN ada affair dengan perempuan lain..
✿~ JANGAN hisap rokok, membazir duit, malas kerja..
✿~ JANGAN abaikan didikan agama kepada saya dan anak-anak..
✿~ JANGAN besarkan dunia dari akhirat..
✿~ JANGAN lalai dari didik saya dekat kepada Allah..

p/s : LELAKI yang SOLEH mampu MENDIDIK wanita yang KURANG SOLEHAH tetapi WANITA yang SOLEHAH tidak akan mampu mendidik lelaki yang KURANG SOLEH..kerana ASASNYA adalah lelaki yang PERLU mendidik wanita dan menjadi tunggak utama dalam MEMBINA keluarga sakinah..♥♥

#ini bukan saya yang cakap. kite kopipes je. sekian. hehe..

cerita kuchen.

as salam.

saya dan makhluk berbulu ni, sangat tak ngam. mereka comel, saya tak. mereka manja, saya gedik. mereka suka mencakar, saya suka menangis. grr... kontra. sangat kontra. dan berapa kali ntah saya mention, saya tak berapa gemar haiwan berbulu ni. sebab dorang ade aura;

"aku nak gigit gigit gigit kau! muahahaha..!!"

dan bila saya balik rumah... muncul lah 3 binatang kecil berbulu comel didepan mata. si Lily dah beranak. lagi! =_=' dan mereka bertiga...sangat mengada. suka menggedik dan menggoda saya supaya pegang dorang, peluk dorang, belai dorang. ceeet! saya takkan mudah tergoda! hohoho...

mari kita perkenalkan. yang kaler putih ni, nama pendek Spark. nama panjang Sparkling. mata dia kaler biru.  kepunyaan si Aten. saya takut nak pegang dia, sebab dia sombong. dan dia dah cakar saya. sekian. T_T sebelah dia, yang kaler hitam-putih tu kepunyaan si Akim. haaa.. ni ade story sikit. kekeke..


disebabkan akim suka cerita Jumbo si gajah biru, dia bagi nama (mula-mula) Muhammad Jumbo si gajah biru. HAHAHAHA! *gelak guling-guling* lepas tu dia bengang semua orang gelakkan nama yang dia bagi. terus buat muka, merajuk. so ibu bagi suruh panggil dia Comel. sooooo klasik. hahaha.. tapi..saya suka. comel memang comel. akim cakap;

"akak, comel ni comel kan?"

"kenapa pulak? kuchen laen pun comel."

"cuba akak tengok betol-betol, mata dia bulat macam akim. muka dia comel macam akim. sesuai lah dengan Akim."

"oookeeeey..." =__='

untunglah dapat kuchen comel kan? huhu.. si comel suka tidur atas peha. saya suka si comel. sebab dia manja. dan dia dah gigit (perlahan) jari telunjuk saya. T_T tapi aten cakap kuchen kalau gigit tandanya sayang. *mata bersinar-sinar* betul ke? hehehe...

dan.. ehem.. kuchen terakhir ni... yang kaler coklat-oren bawah ni... namanya..

Si AJ. nama panjang Alia Junior. nama pendek AJ. =__= suka hati kau lah Alia. akak okey je. si AJ ni kuchen 1st yang datang kat saya. stok-stok mesra alam. suke maen cak-cak. suka menjilat kaki saya. =___= suka tarik perhatian orang. dan mengada. hohohoho.... tapi dia comel jugak. macam mana ni?



dia suka bergaduh dengan adik-adik dye yang lain. si AJ ni lah. suka sangat tarik perhatian orang lain. huhu..


tengok! tengok! dia buat mula chomel dia. grrr... anak kuchen 1st yang berjaya panjat keluar dari kotak tu si AJ ni lah. pandai betui kome memanjat yer...


fokus pada si comel. comeeeel~..


ouch! takyah la pandang tajam sangat spark. no worries la.kite taknak peluk awak. kbai.




yang kat bawah ni la si Lily, ibu kepada kuchen-kuchen comel tu. anak kepada Alia. which means... Alia dah jadi nenek..? hohoho... nenek Alia. XD



masa balik kampung sabtu lepas, before tidur saya saje buka gambar comel ni. lepas tu tunjuk kat Akim. dia datang, ambil hempon saya, cakap nak pinjam jap, pastu dia tengok gambar comel sambil baring. macam boipren rindukan girlpren. kesian dia. dia sayang betul kat comel. huhu.. 



okey. saya mengaku kalah. akhirnya, sekarang saya dan boleh peluk-peluk, belai-belai kuchen-kuchen ni. setelah menjerit-jerit kena gigit, kena cakar, sampai merah leher kena cakap dengan makhluk berbulu neh. dan akhirnya... SAYA DAH BOLEH PEGANG KUCING! hewhewhew. bangga sangat. hohoho... =__=

#rupanya best sangat dapat bermanja dengan anak kuchen ni. ambil masa 21 tahun untuk rasa kasih sayang dengan kuchen. tak sangka.  >.<

p/s---> bestnye dah cakap dengan Sarah. lega. hehehehe... thanks sayang! dan awak, yang selalu formspring saya. yang wish b'day saya. yang follow bebelan saya pasal nappeum namja dan suruh saya lupakan dia, i know who you are. Cik NABILAH AMIRAH BINTI BAHARI kan? hehehe..
Monday, 23 July 2012

andai perjuangan ini mudah..

as salam.

sumber: facebook.

andai perjuangan ini mudah.. pasti ramai yang turut sama berjuang. macam mana nak barjuang, sedangkan nak melawan kehendak diri sendiri pun tak lepas lagi. apatah lagi nafsu makan yang membuak-buak (lagi-lagi bulan Ramadhan ni). aish.. >.< malu lah macam ni.

# teguran untuk diri sendiri

dalam berjuang, pasti ade mehnah, halangan, dugaan. tak kira la dari segi apa pun. ujian tu kan..tanda Allah sayang kita. kaaaaaan..?

dulu kak Ika pun ada bagi ayat ni time saya dilanda masalah. dan alhamdulillah, dengan izin Allah hati yang gundah gulana menjadi tenang. bila dah tenang mulalah sombong, terus lupa balik amalan time sedih tu. *jahatnye!* lepas tu Allah duga lagi. mula lah mencicit cari balik amalan, ayat-ayat amalan masa jiwa kacau tu. *sigh*. teruk sangat. malu lah! tapi bila fikir-fikir balik, cara Allah nak ingatkan saya apa yang saya dah tinggalkan tu...sangat lembut..halus.. bila fikir-fikir lagi, alangkah bertuahnya saya kerana kerap diduga. untuk perkara yang sama.. supaya saya boleh kembali padaNYA. terharu.. =')

nah, ni ayat yang saya selalu amalkan dulu. dengan izin Allah, jumpa balik kat facebook. =')

sumber: facebook

*sedihsedihsedih. sob sob.. sarah aku nak kau. eh, maksud aku, aku nak berborak dengan kau. sekarang! tapi aku takde kredit. sob sob sob...*


p/s---> ini-peringatan-ringkas-buat-awak. ye awak! awak tau siapa awak. >.< geram betul lah. 


#tarik nafas dalam-dalam. lepaskan.


saya tak suka kalau dah agak-agak mata start nak masuk habuk, orang lain mengada-ngada cakap,


"kau nak nanges ke?"


mesti la lepas tu laju je dia mengalir! cuba kalau dah tau tu diam-diam je. buat-buat tak nampak.  biar saya makan dalam. itu lebih baik dari saya nampak lemah depan manusia. sebab saya nak jadi kuat. so lepas ni, andai kata diizinkan Allah kita berjumpa lagi, atau bercakap lagi.. ignore je saya. ignore je apa yang saya buat. biar saya sakit hati. biar saya makan dalam. kadang-kadang saya tak dapat jadi diri saya sendiri bila dalam keadaan macam tu. aish.. >.< geram lah.

kurangkan. sila.

as salam.

sumber: facebook

yeah...yeah.. i know.. (merujuk kepada gambar diatas) nappeum namja pun ade pesan macam-macam before Ramadhan ritu.  terutama bab korea-korea neh. dia suruh kurangkan dengar lagu korea dan tengok cerita korea. sebagai kawan la. =__= well, at first saya berjaya la tahan diri dari tengok video lagu korea ni. tapi lepas tu tu TERtengok jugak. bila mana Aten terbuka ingkigayo or KBS world or music bank. aish.. fail lah macam ni!

p/s--> Ahmad Afiq pun bersalah! kau tag nama aku untuk mv baru BEAST tu kenapa. kan aku dah tertengok. >.< *dush* salah sendiri nak pegi salahkan orang laen pulan. sori Ahmad Afiq. =__='

dan sekarang kena kumpulkan kekuatan balik. kejap je.. sebulan je pun.. tahan tengok lelaki-lelaki kacak dan hot  tu. okey, saya gurau je. tapi saya akan cuba, cuba dan terus cuba. stop tengok benda yang bukan-bukan. stop tengok video lagu (terutama lagu korea). banyakkan dengar zikir. diri sendiri pun kena selalu berzikir. banyakkan dengar tazkirah. oh, yang ni takpe. setiap kali lepas solat subuh ayah bagi tazkirah. yang panjang. huhuhu...

 running man pun kena stop. (ohooo... yang ni tak kesah sangat sebab dorang akan stop bersiaran untuk bagi laluan kepada sukan olimpik kot. yes!) dan stop fikirkan orang yang dah pergi. takde guna pun. dan stop makan roti john banyak-banyak. muka saya dah bulat balik! sume salah roti john! (tengok, salahkan benda lain lagi. aish..)  >.<

p/s--> akim suka tengok Mail lambung. sebab ade kereta yang dia suka. dan suatu hari, dia cakap;

"akak, nak tengok cerita anas lambung."

WHAT..? ha. ha. ha. =__=' akim rindu dia ke? ini sangat pelik.

Save Maryam! Save Islam!

as salam.

istimewanya dalam Islam, kita sepatutnya, saya ulangi, SEPATUTNYA  sangat mengambil berat akan hal-hal saudara seagama kita. >.< malu. kebanyakan orang Islam sekarang sebok bergaduh sesama sendiri, sebok berhasad dengki, sebok mengejar dunia. tak perlu mengata orang laen. tengok diri sendiri pun dah cukup. *sigh..*

#muhasabah diri. kejap.

sila tonton video ni. SILA, kalau anda rasa anda sayangkan saudara Islam anda. share it. dan kalau mampu, give a donation.



Approximately 2 million people in Indonesia leave Islam for Christianity every year.

Why is this the case? Why are people not satisfied with Islam? Why are they willing to abandon Allah?

Join us in our mission to save a generation of Indonesians and help us bring Islam back into their lives. Spread the word. Save Maryam.

Website: http://savemaryam.com
Donate: http://savemaryam.com/donate.php
Like us: http://facebook.com/whoismaryam
Follow us: http://twitter.com/savemaryam
Saturday, 21 July 2012

cerita 1st puasa. =__='

Ice-cream sarang dugeundugeun sangsang
Dalkkomhan seolleim salsal noga deureo
Haengbokhan sungan ppajyeodeuneun hweuimang
Dagawa neukkyeobwa eum~

*ringtone untuk mesej. 1 message receive*


Rasulullah S.A.W bersabda, mafhumnya;
" bersahurlah kamu kerana sesungguhnya pada sahur itu ada keberkatan"
(Riwayat Bukhari & Muslim)

as salam.

pagi-pagi lagi dapat mesej kejut sahur dari pakcik MKA. (kantoi terbangun lambat pagi tadi. =__=' ) thanks pak cik. it's help us a lot. huhuhu...

seronoknya dah mula puasa! tiba-tiba teringat situasi ni. malu!

nomnomnom... (curi-curi makan)


"akak, akak tengah buat apa tu? akak curi-curi makan ea?! ayah!! kakak tak puasa!"


" uhuk3! mana ada. sambil tutup mulut "


"tu dalam mulut tu ada nasi! eee.. dah besar pun tak puasa. Akim bagitau ayah dengan ibu."


" mana ada akak tak puasa. akak tengah sahur la. *pentipu. =__=' *"


" tipu! ibu cakap sahur pagi-pagi je. akak tak puasa berdosa. akim yang kecik ni pun boleh puasa. akak dah besar tak nak puasa."


" err.. ok lah. akak puasa. *sambil pegi amek cawan, tercekik curik-curik makan.*"


"ha tengok! akak nak minum pulak!"


"tak la. akak nak basuh tangan je." T_T tahan je tercekik tadi. huhuhu... terkantoi dengan Akim.


kami belum bagitau si Akim lagi yang perempuan ada waktunya tak boleh solat, tak boleh puasa. jadi akim ingat saya ponteng puasa. 


kesimpulannya, si kecik pun reti sound orang tak puasa. (walaupun bersebab). kalau kita dah besar pun tak larat nak puasa.. tak taulah nak cakap macam mana. >.< k bai.
Friday, 20 July 2012

cerita si ibu.

as salam.

Selamat Berpuasa kawan-kawan! selamat berjuang menentang nafsu. bila mana syaitan semua dah diikat, hanya nafsu je yang tinggal. time ni lah kita boleh tengok, sama ada kita kuat tak nak melawan nafsu kita sendiri. malam ni dah mula solat tarawikh. sedihnya tak dapat ikot. rasa rugi sangat. kepada yang boleh tu, jangan pernah tinggal sekali pun solat tarawikh tu tau! *ini amaran keras! hohoho...*

sumber: facebook

sumber: facebook

Ramadhan kali ni...sangat ditunggu-tunggu. tak tau lah kenapa. maybe sebab perubahan tu kot. in fact, bukan saya sorang je yang rasa macam tu. even my little sister pun cakap benda yang sama. mungkinkah kerana ini Ramadhan yang terakhir saya? wallahua'lam. kalau nak ikutkan, kita memang kena anggap ramadhan ni ramadhan yang terakhir, supaya kita betul-betul dapat hayatinya. tiba-tiba rindu puasa time kat sekolah dulu. rindu jugak nak berbuka dengan sahabat-sahabat Jengka. rindu kakak-kakak usrah Jengka. ='( semoga mereka sihat-sihat belaka, dan semoga kami diberi kesempatan untuk berjumpa lagi. semoga!

next! ibu suka bercerita. ibu suka bagi summary dari apa-apa yang ibu dengar. lagi-lagi kisah benar dari IKIM.fm. dan kisah ibu kali ni adalah;

**********

Jangan melewat-lewatkan waktu solat!

seorang ibu dan anaknya sedang dalam perjalanan. tak tau lah dari mana ke mana. jauh kot, based on dari cerita ibu. mula-mula dalam perjalanan, azan zuhur masuk. si ibu terus cari petrol pam yang terdekat untuk solat. dan perjalan disambung kembali. dalam perjalanan, dah nak sampai rumah kot rasanya. azan asar pun masuk. si ibu cepat-cepat cari petrol pam yang terdekat, untuk berhenti solat. si anak tak puas hati;

"umi, kan dah nak sampai. kenapa nak berhenti solat kat sini? solat je lah dekat rumah."

tapi si ibu tetap berkeras nak solat jugak waktu tu. lalu si anank pun ikut je lah.

lepas solat tu, si anak teringin nak beli makanan. tak tau la makanan kat mana. tapi kena lintas jalan. si anak pun berlari la. tapi dalam masa yang sama ade lori laju sangat, menghala ke arah budak tu (rasanya). si ibu dah menjerit bagai nak rak! si anak pun terkejut, lalu dengan pantas bergerak ketepi. alhamdulillah, si anak selamat. bila si ibu bertanya kepada anaknya, macam mana dia boleh mengelak lori tu dengan pantas, si anak menjawab;

"entah la umi. saya rasa macam ada orang tolak saya."

dapat tak mesej dia?

#maaf, mungkin versi saya macam lari sikit, or lari banyak dari versi asal. sebab dengar dari mulut orang laen, bukan dari radio live. >.< harap maaf.

moral of the story---> jangan tangguh solat. kita tak tau bila-bila masa je kiat
**************
-tak tau nak bagi tajuk apa. =__='-

cerita seterusnya mengenai seorang anak yatim, yang dijaga oleh mak ciknya. suatu hari, seseorang (tak pasti jantinanya. ibu tak bagitau secara spesifik.) ternampak seorang wanita begitu garang memarahi anaknya. lalu seseorang tu tanya la dekat orang sekeliling. oh lupa. kejadian ni berlaku di sebuah sekolah Maahad. tak tau pulak Maahad mana. 

"siapa perempuan tu? kenapa dia marah anaknya teruk sangat?"

"oh, itu bukan anak dia. budak tu anak yatim. dia dijaga oleh makcik dia. sebenarnya, budak tu kena marah bersebab. budak tu setiap kali masuk bulan Ramadhan je, mesti mencuri duit kawan-kawan dia. setiap hari, dia curi RM2.50 (ke rm 1.50. lupe pulak. huhuhu...)"

dan kemudian seseorang tu berjumpa la dengan  budak tu. di tanyakan kenapa dia mencuri. dan budak tu pun bercerita..

" saya cemburu, setiap kali bulan puasa ibu bapa kawan-kawan saya mesti bawa makanan untuk berbuka pada anak-anak mereka. saya pulak, takde siapa nak jenguk. dan lagi, saya teringin nak beli roti john dengan air yang ada dijual dekat hujung sekolah tu. tapi saya takde duit. saya teringin sangat. sebab tu saya mencuri."

moral of the story --> bersyukur la dengan rezeki yang ada. orang laen tu belum tentu dapat makan apa yang  kita dapat. dan sentiasa lah bersedekat pada yang tak mampu.

*************

p/s--> bulan puasa ni memang sedap kalau dapat makan roti john. huhuhuuuu... aish! mana boleh pikir pasal makanan je! belum start puasa lagi dah fikir pasal makanan. adoyai... si fera ni memang nak kena. =__=' selamat berpuasa kawan-kawan!

shhh...!

as salam.

sah! esok dah start Ramadhan. yeay! ^_^ dan tiba-tiba, banyak betul invitation ajak kuar berbuka sama-sama. eh... gaya macam kau ni femes pulak. oke, itu sangat geli. =__=

sejak akhir-akhir ni, saya dan Sarah dan macam...... boipren-girlpren..? tiap2 malam berborak. lama-lama. cakap sambil gelak-gelak. hepi bebenor. sampai ibu ingat saya ade boipren. untunglah kan anak ibu still nak ber boipren-boipren lagi. =____=

sarah...she makes my day. setiap hari pun story morry bout my life, her life, hal remaja, hal keluarga, our lovelife dan yang paling hot sekali, mestilah bila mana masing-masing cuba............... jadi 'doktor'. erk..?

kalau ktorang dah start berborak, mulalah muncul 'doc love', 'doc.wanita', dan macam-macam lagi la. dengan dia saya rasa.. i've got my life back. dengan dia, saya rasa macam dunia (ym) ni kami yang punya! kekeke... hiperbola melampau-lampau. =_____= semoga friendship kita kekal sampai bila-bila tau sayang! >.<

 
masterpiece kami. puasa pong belum start lukis ketupat. tak sabau nak raya ke makcik berdua neh? =__=

kalau perasan, dalam picture kat atas ni Sarah ada cakap .....something about...... period. *blush*. ok, maybe ni entry khusus untuk para wanita. guys, please pegi jauh jauh. malu. >.<

Sarah kali ni pegang watak doktor wanita. hohoho.. dia marah sebab saya tak catat waktu-waktu datang.. errrr.... pe'od. huhuhu.. lepas tu mulalah dia membebel gaya doktor professional. kekekeke... sori sarah. kau comel. senyum~... ^^,

Kenapa kena catat masa pe'od ni?


"dari dulu aku suruh kau catat masa pe'od kau. degil..tak nak.. bla..bla..bla.."


" hoho.. penting sangat ke catat masa pe'od neh?"


"mesti lah! kalau nak tau time bila kau subur, kena la tengok based on catatan. contohnya, kau dah kawen setahun pastu tak dapat anak lagi. kalau kau jumpa doktor pun, dia mesti nak tgk catatan pe'od kau. baru dia boleh tolong. pehe dop?"


"ohooo.... kalau macam tu.. cuba kau bagi tau aku macam mana nak dapat anak kembar? hehehe..."

=___=' gatai. soalan luar alam. neeeeext!

hehe.. baek doc. lepas ni aku catat yer. >.< *kena marah dengan Sarah. takut!*

lepas tu saya pun search la kaedah nak catat mende alah ni. okey. itu sangat....noobs? dan ini yang saya jumpa;

source:http://www.scribd.com/doc/52116563/Catatan-Haid




antara kelebihan catat masa period;

1. tau masa kesuburan.
2. senanang nak planning waktu untuk kawen. erk..?
source: http://hanifidrus.blogspot.com/2012/06/bila-pengantin-baru-datang-bulan.html


dan rupanya, agak susah jugak nak tentukan masa kesuburan kalau period tak tetap. okey. itu sangat merisaukan. >.< camner ni?! then jalan-jalan lagi jumpa benda ni kat sini;

************
source: http://cutelildiary.blogspot.com/2011/11/cara-menentukan-masa-kesuburan-wanita.html

Bagi wanita yang mempunyai kitaran haids yang tetap (28 hari kitaran haidnya), fertile window bagi si isteri ialah antara hari ke 10 dan hari ke 15.

Namun bagi wanita yang mempunyai kitaran haids yang tidak teratur, bagaimana pula?

Dengan menggunakan kaedah Menandakan Kalendar, seseorang wanita menggunakan kitaran haids yang lepas sebagai panduan dan mengagak masa kesuburannya.

Bermula dengan menyimpan rekod bertulis kitaran haids selama 8-12 bulan berturut-turut. Tandakan hari pertama pendarahan haids sebagai hari pertama bagi kitaran haids itu.

Pilihan kitaran haids yang paling panjang dan yang paling pendek. Tolakkan 18 daripada kitaran haids yang terpendek, dan ianya adalah hari pertama bagi hari pertama kesuburan. Tolakkan 11 daripada kitaran haids yang terpanjang dan tandakannya sebagai hari terakhir kesuburan.

Contoh:

Mac 29 hari
April 26 hari (kitaran haids terpendek)
May 30 hari
Jun 31 hari (kitaran haids terpanjang)
Julai 30 hari

Dalam contoh ini, kitar haids yang terpendek ialah kitaran haids yang mempunyai 26 hari manakala kitaran haids yang terpanjang ialah yang mempunyai 31 hari. Tolakkan 18 dari 26 hari iaitu hari ke 8 sebagai hari subur yang pertama dan tolakkan 11 dari 31 iaitu hari ke 20 sebagai hari yang terakhir. Maka waktu subur antara hari ke 8 hingga hari ke 20.

Dipetik dari drzubaidi.com
klik tuk selanjutnya.

**********

pheww~.. camtu rupanya. saya memang tak pernah ambil serius akan benda ni. sebab saya...rasa malu. *panas telinga* tapi thanks to doktor Sarah, mulai hari ni, *dengan penuh semangat!* saya akan mula ambil berat dan ambil serius akan perkara ni. dan kalau siapa-siapa ada tips macam mana nak dapat anak kembar, sila mesej saya. erk..? gatai. =__=.
Wednesday, 18 July 2012

sesi muhasabah : dosa dan pelaku dosa.

kita masih suka hate the sinner rather than the sin.



sumber: facebook.

as salam.

topik kita hari ni, dosa dan pelaku dosa. realiti masyarakat zaman sekarang, once seseorang tu dah buat satu kesalahan, kita hukum dia terus. banned dia. isolated dia. bagi dia rasa lagi down. sampaikan dia rasa,

"alang-alang dah jadi teruk, teruskan jelah. lagipun, bukan ada orang kesah. "

malah, ada juga yang sampai rasa bunuh diri adalah jalan terbaik untuk keluar dari kemelut hidup ni. *sigh..*

siapa kita nak judge seseorang tu? biarpun dia pernah buat dosa, takkan lah dia dah tak boleh bertaubat? dan lagi, boleh jadi, orang yang kita pandang hina tu, yang jahat tu, adalah orang yang lebih baik dari kita suatu hari nanti. saya jumpa benda ni di facebook;

Siapakah kita yang hendak menghakimi orang lain? Siapakah kita yang sesuka hati menjatuhkan hukuman kepada orang lain? Siapakah kita untuk mencaci dan mecerita keburukan orang lain? Dah sempurna sangat ke kita? padahal kita tak sedar diri kita juga sama… Kita juga hamba Allah..
Janganlah kita terlalu menghina seseorang akan masa silamnya… mungkin seseorang itu murah harga dirinya satu ketika dulu, tapi tak mustahil satu hari nanti beliau akan menjadi wanita yang lebih solehah dari kita kan?
Kenapa kita tak boleh nak menerima perubahan pada orang lain? Apa yang buruk, apa yang aib, apa yang dosa itulah yang sentiasa disebut-sebut, yang sering diungkit-ungkit. Tak sedarkah kita, kita mengata-ngata tu pun berdosa jugak?? Sepatutnya kita memperkatakan mengenai perubahannya. Sepatutnya kita bersyukur kerana orang itu mahu berubah ke arah yang lebih baik..



sumber: facebook

nah, makanya hidup kat muka bumi ni jangan sombong. sentiasa rendah diri. sentiasa muhasabah diri.

~✿ Kita sibuk bercerita tentang KEAIBAN orang lain.. bagi kita TIDAK MENGAPA kerana orang itu tidak mengetahuinya.. sedangkan itu AMARAN ALLAH.. kita sudah MENFITNAH saudara kita.. seorang HAMBA ALLAH.. walaupun KEBENARAN itu tiada siapa yang tahu.. perbuatan kita itu sentiasa dalam PEMERHATIAN ALLAH.. kita merasa BERKUASA bila kita dapat MENGAWAL kehidupan ORANG LAIN.. tanpa sedar AZAB ALLAH sedang menanti kita di sana..


jangan mudah membenci seseorang diatas kesalahan dia pada masa lampau. benci perbuatan dia, bukan orangnya. kita patut tolong dia, guide dia ke jalan yang benar. kan?

dan untuk si pelaku dosa pula, hurm... saya ada jumpa sesuatu yang best dari sini;


.......Melupakan dosa adalah satu dosaKemudian tidak pun takut dengan dosa yang telah dibuat adalah satu dosa pulaKalau berbangga dengan dosa itu lebih-lebih lagi kesalahan itu bertambah membesarDosa itu bertambah besar dan bertimbun-timbun pulaJika tidak takut dengan dosa sekalipun belum berbuat pun satu dosa satu kesalahanYang belum melakukannya satu kesalahan jugaDosa itu bukan kerana sudah membuat kesalahan atau dosaTapi kerana tidak takut atau tidak bimbang terbuat dosa adalah satu kesalahan pulaSebagai seorang hamba sepatutnya sentiasa takut dengan dosaSekalipun belum terbuat dosa.......


semua orang tak terlepas dari berbuat dosa. saya pun sama. sentiasa lakukan dosa tak kira waktu, sama ada saya sedar ataupun tak. *astaghfirullah.. malu!* kalau nak banding keadaan kita denga para sahabat nabi selepas mereka TERbuat dosa, memang jauh panggang dari bara.

****


Ada satu kisah di mana seorang Sahabat baru balik dari medan perang, dia tiba-tiba ternampak di pintu rumahnya betis seorang perempuan (isteri sahabatnya). Terus dia melompat keluar dari pintu dan berlari meninggalkan rumahnya bertahun-tahun, bertaubat dengan Allah kerana ketidaksengajaannya itu. Rintihan taubatnya itu turut menjadi amalan kita sehingga ke hari ini.

Maksudnya: “Tuhanku, aku tidak layak untuk Syurga-Mu. Dan aku juga tidak tahan menanggung akan seksa api Neraka-Mu. Oleh itu ya Allah, terimalah taubatku dan ampunkanlah dosaku kerana sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Pengampun dosa-dosa besar.”


*****

makanya, kita perlukan sahabat, teman, rakan yang baik. yang boleh bantu kita, yang mampu bimbing kita. yang mampu menyedarkan kita akan kesalahan kita, dan boleh memberi nasihat kepada kita. lihat, betapa pentingnya tanggungjawab sebagai seorang sahabat ni.



"Dan tetaplah memberi peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang yang beriman." (adz Zariyat: 55)

sumber: facebook

dan apabila diberikan nasihat, jangan pula kita mengendahkannya. cuba dengar, praktikkan, dan sentiasa nilai balik diri kita. berterima kasihlah kepada sahabat-sahabat, rakan-rakan, yang sudi menegur. sudi memberi nasihat. kerana itu tandanya mereka sayang akan kita. beruntunglah kamu! =')

and last but not least, ingat lagi tak ceritapasal tha'labah? atau pernah dengar tak? saya ada cerita dekat entry sebelum ni;


ianya tentang bagaimana keadaan sahabat nabi selepas TER buat dosa. semoga kita mengambil iktibar. =')

#muhasabah untuk saya, awak dan mereka.


p/s --> saya telah diberikan nasihat. berpuluh-puluh nasihat terakhir dari dia. dan saya menangis. bukan kerana sedih sebab pemergian dia walaupun memang ada sikit sebab tu. tapi sebab terharu. terima kasih awak. =')
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...