Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Tuesday, 25 September 2012

know yourself better.

as salam.

memandangkan 'bad mood' sepanjang hari ni dah hilang, hehe.. makanya saya pun bersuka ria sebentar dan lupakan seketika yang esok saya ada satu test dan satu quiz. erk.. spoil. baru minggu ketiga, lecturer dah tak sabar-sabar nak 'menyeksa' student kesayangan mereka ni. sob sob..

sebelum saya sambung belajar balik, saya terjumpa something kat pesbuk sorang pakcik neh. hohoho... saya tak stalk dia. kawan saya yang buka fb dia melalui fb saya. haaaa... macam mana tu? kui kui kui.. nak dipendekkan cerita, saya jumpa bende ni;


*tekan ayat kat atas ni untuk dapatkan link*

dan ini result yang saya dapat.


Your view on yourself:
You are down-to-earth and people like you because you are so straightforward. You are an efficient problem solver because you will listen to both sides of an argument before making a decision that usually appeals to both parties.


The type of girlfriend/boyfriend you are looking for:
You like serious, smart and determined people. You don't judge a book by its cover, so good-looking people aren't necessarily your style. This makes you an attractive person in many people's eyes.


Your readiness to commit to a relationship:
You prefer to get to know a person very well before deciding whether you will commit to the relationship.


The seriousness of your love:
You like to flirt and behave seductively. The opposite sex finds this very attractive, and that's why you'll always have admirers hanging off your arms. But how serious are you about choosing someone to be in a relationship with?


Your views on education
Education is very important in life. You want to study hard and learn as much as you can.


The right job for you:
You're a practical person and will choose a secure job with a steady income. Knowing what you like to do is important. Find a regular job doing just that and you'll be set for life.


How do you view success:
Success in your career is not the most important thing in life. You are content with what you have and think that being with someone you love is more than spending all of your precious time just working.


What are you most afraid of:
You are afraid of having no one to rely on in times of trouble. You don't ever want to be unable to take care of yourself. Independence is important to you.


Who is your true self:
You are full of energy and confidence. You are unpredictable, with moods changing as quickly as an ocean. You might occasionally be calm and still, but never for long.


haaaa... kebanyakannya betul la pulak. hohoho.. gedik. tak payah nak percaya benda ni 100%. kebetulan je sama. tapi seronok pulak baca. kekeke.. kelako pulak bila ade benda yang betul. tapi pada saya, hanya kita yang mengenali diri kita macam mana. kan..?

p/s--> saya seorang yang independent. suka menyendiri. suka buat semua benda sorang-sorang. dan tiba-tiba, lagu ni bermain kat fikiran saya. hohoho.. enjoooy~

neyo- miss independent.
Saturday, 22 September 2012

masak masin tu tanda dah nak kawen..?

as salam.

1st of all, hai. lama tak jumpa! hew hew hew. gedik. minggu awal yang hectic. penat. >.< dan budak gedik Farah ni dah promise last week, minggu ni dia tak nak balik rumah lagi. dia cakap dia nak jadi budak matang, dah tak nak jadi presiden PBSM (persatuan balik rumah setiap minggu) pastu nak kena ibu ayah hantar balik ke Melaka. nehi  nehi nehi!

but, a promise is just a promise. rapuhnya sebuah janji tu, macam biskut kacang (kuih raya) yang saya buat tapi takde siapa yang minat nak makan. *sigh..*

tup tup, sekarang budak Farah ni dah sampai kajang.dah sampai rumah. =_='

FAILED. AGAIN.

oke. back to the topic. thanks to Mizat yang sudi bagi kongsi peti sejuk, sekarang hari-hari saya boleh masak lauk yang heavy. no more telur goreng + sardin dalam tin! hooyeah!!  this week, makan tengahari dan malam saya dari megi dah bertukar jadi tomyam campur, sayur campur+udang,  sotong goreng kunyit, sup sayur+telur+cendawan and much much more! hooyeaaaah!

*jumping jumping*

seronok tak terkira punya pasal, saya pun dengan niat ikhlas masak la lebih untuk kakak-kakak housemate tersayang. and something suddenly happen! ade lori garam masuk dalam lauk saya. dah dua hari berturut-turut! >.< geram betui..

kalau masak untuk diri sendiri, masak kat rumah ke, masak untuk family ke, selalu oke je. tapi bila nak jamu kawan-kawan makan, semua jadi terlebih garam. !!@#$% nasib baik baru jamu kawna-kawan makan. kalau jamu bakal mak mertua makan, tak ke kena reject terus? pffffttt! buat malu je.

"Fera, kenapa sup ni masin?"

"sob sob.. sorry kak eima.. ade lori garam tertumpah dalam lauk orang tadi.." 

" memang la lori garam tu hebat sebab boleh naik sampai tingkat 7 kan.."

"hew hew hew..." *buat muka gedik sambil tunjuk 'peace'*

" orang tua-tua kata, kalau masak asyik masin je.. tandanya nak kawen dah tu. akak dulu pun macam tu. sebelum akak kawen dulu, masakan akak tiba-tiba asyik masin je. nasib baik mak mertua akak tak rasa masakan yang masin tu. kalau tak buat malu je."

"eh, yeke kak? baru 1st time saya dengar pasal mende ni. hohoho.."

"tapi, rajin jugak Fera masak kan? seronok akak.. datang-datang je makanan dah tersedia. selalu kat rumah akak yang kena masak. ni ada orang dah masakkan untuk akak. untung duduk dengan Fera."

"haaaa.. tu lah kak. orang suh jadikan orang bakal adik ipar akak, akak tak nak. kan dah rugi. hhehehehe..."

=_______________='

eh Farah, apa motif kau cerita pasal mende alah ni? 

*tiba-tiba hujan kat luar makin lebat.*

lagu yang kena dengan waktunya?


as salam.

satu soalan. pernah tak anda-anda sekalian rasa perasaan ni;

lagu yang tajuknya atau liriknya kena dengan situasi anda ketika itu?

h0h0.. mesti ada punya lah. ada kan ada kan? *muka excited nak cerita* hehehe.. meh sini kita bergosip sikit. ekekekee..

there was a time.. along long looooong time ago..  ade la sorang budak tu kan.. dia kan... di'putus'kan dalam pesbuk je. putus apa awak tanya? putus chenta la! hohoho.. *cakap versi gedik* boleh tak lepas tu, ramai orang post lagu ni kat facebook?

kiss-because i'm a girl.

daripada elok je tak nanges, terus mencurah-curah 'hujan' ke ladang gandum. =__='


dan lepas tu kawan dia syorkanlah dia dengar lagu feveret dia yang rancak-rancak sikit. so dia pilih lagu yang  bff dia bagi. dan dan lah pulak lirik dia pasal broke-up thingy. ceeeh.. lagu rancak pun boleh buat dia meleleh-leleh. =____='

angel cry-mariah carey feat ne-yo.

oke, tu bukan sekali je dia kena. time-time happy pun ada jugak lagu yang masuk dengan situasi dia. tapi disebabkan saya tiba-tiba rindu kat b0o-b0o si bantal peluk yang busuk eh, wangi makanya jiwa saya taakmo cite mahupun dengar lagu hepi-hepi. nak lagu sedih je supaya masuk dengan jiwa kesepian ni. heh.. forever alone fan-boy. menggedik betui. ni baru tinggal bantal peluk. belum lagi tertinggal suami. =___=' *sigh..*

p/s--> setiap minggu balik kl, mesti susah nak tidur malam sebab takde dia. alaaaa... macam mana nak jadi manusia matang neh! pegi buang la b0o-b0o tu jaoh-jauh. menyebok je! *pang! tampar diri sendiri* sob sob.. nak balik melaka~..

p/ssss---> cakap pasal forever alone fan-boy, teringat kat Ahmad Afiq. eh, kau la punya pasal la. aku asyik ulang ayat tu je. haha.. kau forever alone fan-boy, aku forever alone fan-girl. meh kita jerit, kyaaa~ *jerit ala-ala fan-girl jumpa idol.* kekekeke... senget la budak ni.
Sunday, 16 September 2012

hukum logik akal Fera #3

tak kesah la itu satu pujian, atau perlian.

" eh, comel lah awak. muka awak kan chubby, kalau pakai tudung ni sesuai. macam teeett" <--- seriously bukan saya yang cakap. orang laen. =__=

walaupun terdapat ayat comel dan macam teeet (sebab pakai lens) , tapi ayat chubby tu yang saya rasa berdesing kat dalam telinga ni.

hukum logik akal si Fera;

CHUBBY=GEMOK.

tak kire lah puji ke, perli ke, ayat tu memang sangat pedas. terima kasih kepada siapa yang mengucapkan itu. *senyum paksa*

.
.
.
.
.
.

oke fine, saya memang gemok. >.< pfftttt!! *kembungkan pipi bajet comel padahal gemok*

oke. pedulikan bilik yang bersepah dan tak feminin tu. muka bajet gilos. =__='

oh oh! tudung merah tu, ada sejarahnya. saya pakai sebab ade sorang lelaki ni cakap kat saya masa meeting;

"eh Farah, awak bukan pakai tudung ni ke semalam masa open house tu? dah berapa hari pakai tudung ni?"

WHAAAAATTTT??! macam mana dia boleh perasan! padahal orang laen diam je tak cakap pape.

S-E-G-A-N-G-I-L-E-R. rasanaknyorokdalambilikje.

dan disebabkan kata-kata dia tu jugaklah, esoknya masa meeting saya pakai tudung dan baju yang kontra. >.<


p/ssss--> yang kat atas ni sume dari draft pagi tadi, sebelum keluar rumah. something bad, really bad happened during our journey. and i'm still in shock. ='(

hukum logik akal Fera #2

as salam.

bila balik rumah ni, saya kena consider hukum logik akal 2 manusia, which is myself dan ibu. kalau ikot hukum logik akal saya;


kalau orang lain boleh buat, kita pun boleh buat. 


(merujuk kepada kes adek-adek yang bila kena marah je terus merajuk, lari naek atas, masuk bilik) keh keh keh.. gedik nak jadi budak pra-matang.

tapi kalau ikot hukum logik akal ibu, seorang kakak tak boleh sama dengan adek-adek dia. kakak kena jadi contoh. makanya, hukum logik akal ibu time tengah nak membebel/marah;



kalau ibu tengah rasa nak membebel, tak kira lah siapa (kalau boleh mesti kakak sebab adek-adek tak boleh kena marah sikit. nanti merajuk.), mesti kena ada seseorang yang akan kena blame for kesalahan orang lain.



heh.. ketepikan hukum logik akal sendiri. sebab orang yang bertuah tu haruslah seseorang yang bernama FARAH NURAZRINA. =___=' ingat nak lari masuk bilik jugak, tapi kalau ikot hukum logik akal yang lagi satu;



kalau nak marah ibu reda, duduk situ diam-diam sambil konon-konon buat kerja. dengar bebelan ibu. tak sampai 5 minit mesti suara tegang tu jadi kendur sikit.


done.

masalah negara selesai. =__='

ni memang cara yang terbaik nak menangani masalah 'berhadapan dengan ibu yang tengah stress'. seseorang kena berkorban. dan orang yang bertuah tu pastinya si Fera. *sigh*..

mari berjiwang. (edisi lullaby)

as salam.

kekekeke.. mood berjiwang sebelum tidoq datang kembali. hohoho.. 

*i miss my b0o-b0o* sob sob... padan muka kau gatai sangat nak balik pastu tinggalkan b0o-b0o kat melaka. sekarang tidur jela tanpa ada bantal busuk eh, wangi tu. hew hew hew... *gedik giler.*

makanya, nak bagi mata yang tak sepet ni terpejam, kena la ade usaha yang gigih. eventhough my heart keep saying i want my b0o-b0o!!! tapi hukum logik akal si Fera ni cakap, ada cara laen nak bagi mata terpejam. heh, jom kita sediakan playlist yang giler jiwang supaya mata makin menyepet. hohoho...

whenever you call version cover by hyorin and k.will ni best! sampai sekarang tak bosan bila dengar. hehehe..






aigoo, dengar lagu ni rasa nak nanges bila dengar lirik dia. terharu sangat.>.< choii!




oke done. jom tidoq~... 

nyah kau bogoshipo!

as salam.

oke, i'm officially home. yeay. *tanpa semangat. malu* memang pada awalnya saya tak nak balik. tapi ibu ayah aten alia akim merayu-rayu time skype dengan buat mata besar-besar macam kuchen pastu buat muka sedih konon-konon rindu gilos kat anak kesayangan mereka ni, maka saya tak sampai hati untuk tak balik dan terus balik rumah dengan lajunya. percaya tak? muahahaha...

oke fine. semua tu dusta belaka. i'm the one yang tukar fikiran saat-saat akhir sebab kawan-kawan semua nak balik. heh.. besides, ada benda yang saya nak kena settlekan kat rumah. dan banyak benda tertinggal. =_=' makanya, saya memang kena balik.

to be truth, saya sengaja balik minggu ni, sebab lepas ni dah tak berpeluang nak balik lagi dah. jadual setiap hujung minggu saya dipenuhi dengan aktiviti persatuan. sangat penuh, sampai mid-sem break nanti. phew~.. dan sejujurnya lagi, ada sebab kenapa  saya membusykan diri. saya tak nak mnyendiri lagi. nanti nafsu yang bukan-bukan datang. sebagai contoh, macam sekarang, tiba-tiba datang perasaan halus yang bernama 'rindu-yang-entah-pada-siapa' datang. hanya sebab saya dalam bilik, sorang-sorang, tanpa ada b0o-b0o. sob sob ='(. 'benda' ni akan muncul tatkala saya sorang-sorang, atau terdengar lagu yang bernostalgia. heh. merepek sungguh. =__='

# saya pernah terbaca, ade orang cakap yang kadang-kadang kita memang akan ada perasaan rindu yang entah pada siapa ni. dan penyakit ni boleh menjadi sangat kronik sampaui mengalirkan air mata kalau tak dirawat dengan segera.

makanya, cara saya kalau benda ni terjadi senang je. saya mengadu pada DIA. biar airmata tu keluar mencurah-curah ke ladang gandum time sedang berhadapan dengan DIA. hanya DIA je yang tau macam mana saya tanggung perasaan pelik-pelik ni. dan insyaAllah lepas tu mesti saya akan rasa lega. =)

betullah, hanya dengan mengingati DIA sahaja hati boleh menjadi tenang. hanya DIA tempat kita bergantung. DIA yang dapat menyelesaikan segala masalah kronik ni. *penyakit rindu tak kena tempat ni merupakan satu masalah besar.*

sumber: facebook

Saturday, 15 September 2012

hukum logik akal Fera #1

these thing adalah benda merepek yang terhasil melalui pemikiran tak matang dan mengarut seorang hamba Allah yang bernama FARAH NURAZRINA. so, no need to ask "dari mana kau dapat mende alah merepek ni?" =_='. sebab jawapan dia hanya satu.


l
l
l
l
l
l
v



dari kepala otak beta yang sengal. sekian. =________=



being a stalker doesn't mean you are not over him/her. being a stalker to your 'history' means..........

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

you just want to make sure whether he/she is still alive or not.


kan?

sebab nafsu 'curiosity' tu melampau-lampau sangat. at least dah tau dia hidup, tak payah la nak rindu atau ingat kat dia segala. masing-masing dah ada hidup sendiri. so buat apa nak kesahkan hidup orang laen.. kan? oke. bai.

reply 1997 ost.



a few day more. ade beberapa hari je lagi saya akan habis addicted dengan drama ni. insyaAllah, lepas ending cite ni nanti, buat satu pos untuk luahan perasaan, then tutup buku. no more seo-in-guk-as-my-dream-lover. hohoho...



p/s--> benda yang kita  suka, sangat sangat suka, walaupun ia menyakitkan, tapi kita tetap akan suka. tapi akan sampai satu waktu tu perasaan suka tu akan perlahan-lahan terkikis dengan sendiri. hohoho...
Friday, 14 September 2012

bicara si matang.

as salam.

budak kelas yang laen, almost half kot dah start balik semalam. untunglaa~.. saya ada satu kelas pagi ni, dan lepas tu boleh bersuka ria melompat-lompat dalam bilik. hohohho.. *hiperbola je lebih* kalau ikot hukum logik akal la kan;

FARAH = MANJA + GEDIK = BALIK RUMAH SETIAP MINGGU.

dah kata pengerusi PBSM (persatuasn balik rumah setiap minggu). si Farah yang gedik ni mesti akan balik rumah pada minggu 1st kuliah bermula. apatah lagi dengan godaan cuti pada hari isnin dan unifi yang melembai-lambai bersama drama korea yang tunggu masa je untuk di download. awww~.. =__=' budak manje tapi baik lah katekan.

but somehow, sem ni hukum logik akal tu memang totally tak boleh pakai. sebab budak Farah ni tak terfikir lansung nak balik! hoyeeeah!!!

*clapping clapping*

walaupun kat rumah sewa ni wifi dah nak sampai limit (thus tak boleh tgk drama-drama lg) dan takde pun ibu yang akan masak makanan feveret, tapi saya dengan kental, cekal dan tabah hatinya akan stay kat sini. sem baru, azam baru, cara baru. sedang mempraktikkan apa yang saya sendiri cakap.


fakta perubahan dari segi gaya/imej;

1. dah boleh pakai kasut tinggi pegi kelas. (takde lah tinggi mana pun. bajet...bajeeet..)

2. dah tak pakai tudung satu kaler je. (kalau tak, sem lepas lepas setiap hari pakai tudung hitam je. lepas tu muka macam nak makan orang. moody memanjang. hohoho..

3. no more baju-tak-payah-gosok. sem ni, bawak baju kurung yang melambak-lambak kat rumah tu, yang kena gosok dulu baru boleh pakai. heh, sampai ade orang kata;

"fera nak pegi beraya ke?"

"eh, ni baju raya fera ea?"

4. no more specky. haaa.. yang ni fail kejap, sebab puasa ritu dan konflik dengan hukum nak letak eye mo time puasa. tapi next week sambung balik.

5. no more jalan-macam-lelaki. dah pakai tantek-tantek(cantik cara si fera cakap) ni, kena la behave sikit. hohoho..

6. KURUUUUUUUUUUUUUS!! hohoho.. kesan dari puasa ritu, badan nampak susut sikit. hoyeeeah! semua tegur. keh keh keh.. walaupun itu cuma halusinasi mereka T_T, tapi saya tetap gembira. 


fakta azam baru;

1. siapkan kerja awal-awal. yang ni..err... dalam proses. huhuhu..

2. gi kelas awal. errrr........ next week start.

3. kurangkan makan ayam. errrrr... next month start.

4. start jadi penghuni tetap library. errrrr... tengok lah dulu.

5. start buat notes. insyaAllah, dalam proses.

6. lepas subuh jangan TIDUR! dalam proses. hehehe..

dan ade lagi perkara yang akan ditambah, insyaAllah. amek masa sikit nak berubah, tapi takpe. as long as lepas ni boleh istiqamah dengan changes ni.  insyaAllah.. =)

p/s--> masa untuk bersiap ke kelas! *semangat nak pergi kelas pagi.*

UPDATED;

ok. tak sampai sejam pegi kelas, terus nak kena balik. grrrr... geram betol lah. byk pulak barang tertinggal.. ni yang nak mengamok dengan diri sendiri ni. >.<

bogoshipo...



seriously, rindu giler dengan dua orang kat atas ni. shi won  ♥ yoon jae! cepatlah next week.. nak tengok ep last. saya janji, lepas cerita ni saya dah tak post pasal dorang lagi. hehe.. addicted to kecomelan dan kemanisan yang terlampau-lampau antara dua makhluk ni! >.<



hopefully, someday i'm gonna meet my own yoon jae. kyaa~!! *ala-ala fangirl lagi. muka nak kena bagi pelempang.*

oke, enough of korean-drama-thingy. nanti tidur malam pun mimpi yoon jae. eheh.. =__='



p/s--> tadi kak eima, my new housemate tengok muka yoon jae, pastu cakap;

"kenapa kena minat lelaki korea? lagi hensem ni susah tau. ramai orang minat. sedangkan suami akak yang tak hensem tu pun ramai orang minat. inikan kalau yang kachak. hmm..memang tak la."

hehehe.. maen-maen jelah kak. ni namanya impian yang takkan tercapai tau? hehehe... untunglah kak eima dah kawen. salah la, puan eima. hehehe... suke bebenor orang sekeliling aku dah kawen. 
Thursday, 13 September 2012

puasa dan eye mo.

as salam.

beberapa hari yang lepas,  masa kat kelas FAR 430 (sambungan kepada FAR 400) saya sangaaaaaaaat mengantuk. sorry madam! eventhough dari tepi muka madam macam ibu sikit, saya tetap tersengguk-sengguk menanti madam habis cakap. huhuhu..  disebabkan keadaan sangat memalukan, di mana saya duduk quite depan..dan tersengguk dengan ketara, maka saya memikirkan satu solution untuk bagi hilang mengantuk. EYE MO!


ye kawan-kawan.. penyelamat dunia telah datang! BANANANA *music background* (ala-ala iklan tv9)

baru saya nak titiskan keatas mata yang dah makin kuyu lagi sepet ni, tiba-tiba Mizat cucuk pinggang saya.

"Fera, jangan!"

"apa? kenapa?"

"kau puasa! tak noleh pakai aye mo. nanti batal."

"eh, kenapa pulak? aku dah pakai dari pagi la. aku mengantok giler ni. lens pun macam dah kering. kang sakit ooo.. baek aku pakai sekarang."

"mana boleh! batal la. mak aku ade tanya sorang ni, dia cakap batal la kalau pakai eye mo time puasa. memasukkan sesuatu dalam mata. kan ade lubang kecik kat dalam mata tu, nanti dia serap pastu masuk dalam badan. pastu ko dapat rasa aye mo tu."

"eh, ye ke? hmm *dengan was-was* tak pe lah. tak jadi lah pakai. lagipun aku tak tau pun pasal benda ni. so tak batal la puasa aku kan?"

"aah. dah2, di simpan. kalau nak hilang ngantok meh aku cucuk-cucuk lagi nak?"

"eh? takpe la."

disebabkan curiosity yang melampau-lampau, dan mata dah rindu nak pakai lens cepat-cepat tapi saya tengah nak habiskan puasa enam, makanya.....saya pun tanya la pak cik google, betul ke tak apa yang mizat cakap tu. dan saya jumpa ni;

HUKUM PAKAI EYE MO KETIKA PUASA
hukumnya sama seperti bercelak, tidak membatalkan puasanya

sumber: http://lampukelip-kelip.blogspot.com/2011/08/eye-mo-ketika-puasa.html

dan si penulis blog ni cakap, dia based on buku 100 persoalan puasa by ust azhar yahya + ustz fadilah haji yaacob. so, kalau was-was lagi, marilah kita cari buku ni di mana-mana kedai buku, atau bertanya pada yang pakar. yang lebih pakar. sekian.

p/s--> tak pakai  lens 2-3 hari ni sebab dengar Mizat cakap camtu. back to the old specky Fera. Nersy Fera. huhuhu..
Wednesday, 12 September 2012

super duper excited!

image
source: tumblr

^
l
l
l
l
l
l
l
macam ni lah saya rasa sekarang. x sabau nak tunggu ending k-drama reply to 1997/answer me 1997. grrrr.... best drama ever! mengalahkan debaran masa tengok a gentlemen dignity. ceeeh!..


tak payah nak sweet sangat boleh tak! buat orang berdebar je. *dub dab dub dab* korang kawen je terus please?! kekeke..


my new bias. hoyeaaah! *lepas habis giler ngan drama ni tukar laen pulak. erk..?*


kyaaa~!! *ala-ala fan girl yang dapat jumpa idol then pengsan* keh keh keh..

kredit pic; google.

p/s--> i'm soooo in love with seo in guk body in this drama! tengok banyak kali pun bole pengsan. apatah lagi kalau betul-betul ada depan mata. *hidung berdarah* urgh.. me iz pervert! >.<
Friday, 7 September 2012

rahsia besar!

as salam.

hello everybody! --> cakap kuat-kuat dengan penuh semangat.

straigh to the point. ada orang tanya saya kat formspring. soalannya;

" berapa umor dah." <-- lebih kurang lah.

ahah! tuan-tuan dan puan-puan sekalian. meh sini rapat-rapat, saya nak bagitau satu rahsia ni. kalau tengok muka kat bawah ni, agak-agak si Farah ni umor berapa?



pedulikan muka penuh khusyuk dan excited dapat maen bunga api tu. hoho.. budak terlebih umo memang macam tu reaksi dia. hew hew hew.. next! kalau tengok picture kat bawah ni macam mana pulak? agak-agak budak tudung merah tu umo bape? budak ke? =___='  ke  makcik ni dah kawen dan gadis kecil di sebelah dia tu, anak makcik tudung merah tu? *ayat bajet kontroversi. eheh..*


oke, enough la buat cerita. macam la misteri sangat umo si Farah ni. =__='. bulan Julai yang lepas, saya officially 12 tahun dan boleh mengundi dah. eh salah. 21 tahun. tapi kalau nak jugak anggap baru umo 12 tahun pong boleeeey~.. kekeke... rahsia besar dah terbongkar! ;D

sumber gambar : facebook si aten. kopipes.

p/s--> kalau pakai kemas-kemas, trendy-trendy sikit orang akan tanya;

"adik ni tingkatan berapa?"

kalau pakai selekeh-selekeh sikit, dan bawak akim jalan pergi NSK beli barang orang akan tanya;

"ni (si akim) anak ke berapa?"

heh. terel gilos aku boleh transform muka jadi muda-tua. macam cerita naruto je. kekeke...

tips rumahtangga #1

Dari Prof Dr Muhaya:

"Saya berkesempatan utk bertemu dgn ibu kepada seorang ilmuwan agama (ustaz) yang tersohor pada masa kini. Melihatkan kpd kebolehan anaknya dalam menyampaikan dakwah, maka saya bertanya kepada ibunya, apakah rahsia beliau dalam mendidik si anak?

Jawab si ibu, sewaktu si anak (ustaz) dilahirkan, beliau telah mengambil keputusan utk berhenti kerja bagi menumpukan sepenuh perh
atian beliau utk menyusukan anaknya selama genap 2 tahun. Selain itu, pada setiap malam, apabila mereka suami isteri dikejutkan si anak utk menyusu, suami beliau akan turut sama bangun.

Suaminya akan menyediakan susu kepadanya utk minum sambil beliau menyusukan anaknya itu. Suaminya tak benarkan beliau menyusu sambil baring. Sebaliknya, suaminya akan menyediakan belakang badannya utk beliau bersandar menyusukan anak sambil duduk dan memastikan keselesaan semasa menyusu. Bayangkan bagaimana emosi si isteri apabli setiap malam dilayan sebegitu oleh si suami"

SUBHANALLAH...indahnya alam rumah tangga jika bersandarkan amanah dan kasih sayang kerana Allah. Tak mustahil jika mereka dapat melahirkan generasi yang baik akhlaknya.

Persoalannya, siapakah si anak yang dimaksudkan??? Beliau adalah USTAZ DON DANIYAL DON BIYAJID


sumber: facebook


addicted. to. instrumental.

as salam.

last shot before tidur. eh, dah pukul 3 pagi? uwaaa... kang tak larat nak tolong ibu masak untuk jamuan esok. T_T sorry ibu..

saya suka dengar muzik, terutama instrumental (instead of korean/japanese/anime songs). betol! dan sejak akhir-akhir ni asyik stuck dengan muzik alunan si macho sungha jung.

#guys yang maen alat muzik dengan bersungguh-sungguh kelihatan sangat macho. why!!! >.< *actually guys yang buat sesuatu dengan bersungguh-sungguh pun nampak macho. gedik la si Farah ni.*

antara my fav;

she will be loved.

more than words.

oke, nampak macam gatal sebab suka guys yang maenkan instrumental tu. oke fine. ade jugak pemain muzik youtube wanita yang saya suka. urgh, tak kesah la apa jantina. yang penting, layan je muzik tu. hee~..

like only a women can

thousand year.

#merdu sangat sampai rasa nak nanges. sob sob..


dan last sekali, yang saya siap try maen guna Mr. Kay sampai sakit jari mok-mok saya ni ( T_T sob sob..) adalah;


#sila hayati videonya sekali. ='(

in love with tudung telekung.

as salam.

oke, i'm totally in loooove with this tudung;



sumber: AdiSya collection

tudung telekung.

labuh. tebal. dan boleh terus bawa solat. hey! asal best sangat tudung neh! >.< nak-nak, almost gaya macam si comel heliza. uwaaaa... mau mau!


jeles? haruslah! very convenience. no need bawak full set telekung. kalau pakai seluar, just bawak kain je. eheh. kantoi malas bawak telekung. nak kena budak farah ni. =_='

eh, saya tak dibayar untuk buat iklan ni. sungguh! saya suka tudung ni, so saya nak share dengan orang kat luar, =) trendy, yet menutup aurat. malah, boleh bawak solat lagi. tak ke menarik?

i wish my mum or my dad boleh belikan satu untuk anak kesayangan *perasan* dorang neh. sebab kalau nak beli tudung labuh-labuh sikit, usually kena beli sendiri. ibu akan belikan tudung yang adek2 dan ibu boleh share pakai je. and they're not ready to wear something longer than usual...i think..?

 bukan saya tak boleh beli sendiri... tapi harga dia berpatutan sangat. rm80. again, RM80. T_T tambah lagi rm10 boleh buat rebonding. eheh? ape pulak kena mengena neh? sheeesh! memang takde duit la nak beli sendiri. >.< tunggu la next year birthday, nak suruh ibu bagi hadiah ni. sob..sob..sadis  sangat la kan cerita saya ni. =___='

adatakyangsudibelanjasayatudungnisatu? 0_0 <-- muka mengharap. mata bajet bulat dengan mulut terkumit-kumit.


p/s--> teringin nak pakai jubah yang biasa. bukan yang bling-bling macam yang ibu punya. tu menarik perhatian sangat. i just wanna be simple. jubah plain pon boleh~.. lantak lah kalau orang kata saya makin gemok bila pakai jubah tu, as long as saya cuba nak berubah. nak sangat. naaaak sangat. 

keliru.

jusco fiesta @ jusco cheras selatan. tomorrow. nak pergi ke tak? kalau pergi, kena pergi sorang. ibu keje. adek2 sekolah. akim? dia tau apa. mana best shopping sorang-sorang! hurm.. dilemma. >.< nak pergi ke tak?

shopping list:
--> seluar slack.
--> blouse
--> shirt
--> the things.
--> snack (nak bawak balik melaka)
--> dan kalau menarik, maybe..just maybe.. handbag? or beg biasa. errr.. maybe tak kot.
--> kasut! oh no! hampir-hampir terlupa. tak shopping kasut lagi! grrr...

urgh.. nak pegi ke tak ni?
Thursday, 6 September 2012

worst boyfriend ever!


hehe.. this guy, ryan, he's soooo hilarious. walaupun rasa macam nak bagi penampar sulung dengan gaya yang sengal dan muka yang menggedik dan annoying tu, tapi dia tetap kelakar. hahaha..

prank.

as salam.

things that i hate to do (tapi buat jugak. =_='), bila mana time tu tak puasa lepas tu pergi jalan-jalan (bersebab) kat shopping mall adalah;


TERbeli barang yang tak perlu. -->beli sebab comel/desakan orang ketiga.
TERtumpah or TERmakan askem comot. -->bajet macam budak kecik padahal dah tua bangka. >.<
MAKAN makanan pelik-pelik--> dan lepas tu addict. ceet.

dan tadi, sebab tak jadi nak potong rambut kak fiza ajak 'jalan-jalan usha-usha makan-makan'. terbaik. beli sushi sampai rm20. beli coolblog rm9.70. beli barang kat daiso entah bape hinggit tadi. haish.. macam mana nak kumpul duit nak kawen neh. eh? lupakan. susahnya nak saving kalau jadi perempuan ni. senang digoda. nafsu 'membeli' tu melampau-lampau sangat.

#owh bajet..bajeeeet. bajet kau sorang ade nafsu 'shopping' neh. <---tiru gaya matlutfi. kekekee...comel.

oh, lupa pulak. beli sushi sampai rm20 tu bukan saya makan sorang. tapi beli untuk adek-adek kat rumah. dorang puasa, mesti kempunan nak makan mende alah tu. tu pun ayah dah bising, cakap 'rm20 untuk sushi tu boleh beli lauk makan untuk beberapa hari tau'. hehehe.. memang la yah, tapi kitorang teringin oke? teringiiiin~.. tu pun alhamdulillah akak tak perkenalkan adek-adek kat takoyaki. kalau tak.. hohoho..

eh, lupa pulak tajuk entry pasal prank. bukan pasal kisah hidup saya harini. urgh..maaf. intro panjang sangat. =.=

makanya, bila balik tadi, (disebabkan adik-adik semua puasa) maka saya dikerahkan untuk buat kerja rumah. bayangkan, dengan tudung pun tak bukak lagi (penaaat), lepas tu terus kemas-kemas dapur. heh.. memang la mood jadi tak baik kejap. dan suddenly telefon rumah berbunyi. dengan malasnya saya mengankat;

" weei, ni shao she ma?" -->something sound like that. saya maen sebut je ntah apa maksudnya pun saya tak tau. eheh.

" ........ klik." --> orang tu dengan kelam kabut letak.

dan ibu ayah yang ada kat ruang tamu depan masa tu pandang saya dengan renungan yang tak dapat dikenalpasti. beberapa saat kemudian;

"BHAHAHAHAHAHAHA..."

satu rumah bergelak sakan. heh, ingatkan nak kena marah. hehehe... jahat gilos aku. sukahati je prank orang camtu. then telefon berbunyi lagi.

" ni hao ma? !@#$%^ (bahasa cina mandarin korea semua bercampur menjadi satu)"

"errr................klik!" --->dia letak lagi.

hahahaha.. satu rumah bergelak sakan. ayah siap bagi cadangan lagi,

"lepas ni cakap la bahasa tamil pulak. korean ke, jepung ke."

eh eh ayah ni. mengajo anak buat yang buakan-bukan pulak. kekekeke... jahat gilos. dan kemudian telefon rumah berbunyi lagi.

"annyeong!~"

" NAK CAKAP DENGAN FATIN BOLEH TAK." --> suara garang. macam tengah bengang. errr...

"oh. sat na." --->suara orang cuak.

padanmukakau. amekaw. nak sangat orank orang. kan dah kena marah. tau pun cuak. =___='

kesimpulannya: sila jangan maen-maenkan hati dan perasaan orang. lagi-lagi hati pemanggil telefon rumah anda. sekian. 


Wednesday, 5 September 2012

doa peroleh pasangan yang baik.


sumber: facebook

"Jika betullah kita sayang dia, tapi kita belum mampu jaga dia, maka bangunlah berjaga di malam hari minta Allah yang jagakan dia dulu buat sementara waktu."

Syabab Musafir Kasih

p/s-->


sumber: facebook

pentipu II

hah, ni bukan saya yang menipu. tapi gambar ni yang menipu. jumpa kat facebook c-in (kawan TiKL). heh, kau je kot yang takde "past". aku rase orang laen ade je "past" dorang. kekeke...


sumber: facebook.

i think most of budak engine kat TiKL ade past dorang. whether kat TiKL sendiri or before masuk TiKL. kalau betul-betul ade yang takde "past" tu, memang saya respect habes.

p/s--> orang kalau nak mulakan hidup baru or baru pas putus or move on  memang akan potong rambut ke? as a simbolize kepada 'buang-memori-yang-lama'. heh.. kalau macam tu.... jom kita potong rambut! sem baru, azam baru, gaya baru. ceeeh!

mari buang rasa malas.


sumber: facebook

nak kena print benda ni. epas tu tampal kat dinding depan meja belajar, kat rumah sewa. lepas ni kalau malas je, pandang, hayati benda ni supaya timbul rasa malu dan insaf. insyaAllah.

p/s-->bersiap sedia menghadapi sem baru!

me.nyam.pah.



heh, kalau pak cik tu nampak bende alah kata atas ni mesti dia cakap;

women's logic.

menyampah. perasan. women's logic ke, hape ke, yang penting, emosi dan tindakan wanita ni sukar dikawal. senang cite, women ni mysterious. hanya orang tertentu je yang kenal dia macam mana. dan teringat kata-kata seseorang, (kak fatimah syarha kot.);

"kita takkan kenal orang tu macam mana, unless kita dah dok sebumbung dengan dia. berchenta 5-6 tahun pun, sebenarnya kamu masih tak kenal dia.

ada orang tu kata, nak kawen kena la berkenal-kenal dulu. yes, indeed, itu memang betul tapi kenal tu tak payah la sampai bertahun-tahun kan? tengok kak Fatimah syarha dengan hubby dia punya kisah. lagi sweet. tak payah pun nak kena kenal bertahun-tahun. jeles dengan dia. *sigh*

oke, tukar topik.

sekarang ni saya keep replaying video matlutfi yang baru, pasal tutorial songkok dia tu. setiap hari, since dia launch video 'tutorial' dia tu kat youtube saya mesti buka. sampai boleh hafal. apakah ini yang dinamakan angau..? =_=' ngeng. suka tengok muka penat dia yang cakap;

" bla bla.....siapkan report, assignment......bla bla.. urgh!"

dengan

"stressnye belajaq"

muka dia yang bersungguh-sungguh tu suddenly nampak macam macho. heh.. angau bangau. =_='

oke, tukar topik lagi.

suddenly hati ni rasa tak tenang. macam ade je something yang tak betul. kenapa ek? tak suka lah bila mana hati asyik pergi pada benda yang bukan-bukan, pasal lelaki, pasal masa depan. urgh.  macam dah takde benda lain nak kena ingat.


bismillahirrahmanirrahim...
Ya muqallib al-qulub, thabbit qalbi ‘ala dinik
Wahai Tuhan Yang Membolak-balikkan hati, tetapkan hati ini di atas agama-MU..

Ya muqallib al-qulub, thabbit ‘ala’l-haqq
Wahai Tuhan Yang Membolak-balikkan hati, tetapkan hati ini di atas kebenaran-MU..
Ya muqallib al-qulub, thabbit qalbi ‘ala ta’atik
Wahai Tuhan Yang Membolak-balikkan hati, tetapkan hati ini dgn taat pada-MU
Amin ya rabbal al-amin...............


thanks tu ukhti Nafisah Halim. curik status dia. curik doa dia. ni nampaknya kena balik Melaka cepat-cepat ni. dok umah makin lama makin lagha. balik Melaka insyaAllah, saya nak busykan diri balik. busykan diri dijalan yang diredhaiNYA.

pentipu.

kalau tipu tentang satu benda tu lebih baik buat diri kita, maknanya lebih baik kita tipu kan? kalau tipu tu boleh nyorokkan aib kita, maknanya kita boleh tipu kan?

*sigh*.. penat lah nak tipu diri sendiri. berapa kali janji dengan diri sendiri, jangan buat benda tu. jangan involve dengan benda tu. jangan sakitkan diri sendiri. tapi at last, buat jugak.failed. munafik. dah janji, tapi mungkiri. hmmmm..... nak benci pun diri sendiri pun payah, apatah lagi nak benci orang lain. dah tu, apa patut aku buat?

mungkin aku patut mulakan hidup baru. buang semua yang ada kaitan dengan perkara silam. buang watak yang dulu, cipta watak yang baru. buang memori yang dulu, simpan memori yang baru. tukar nombor, tukar penampilan, tukar facebook, tukar semua yang boleh. boleh ke macam tu? heh.. cakap je boleh la. cuba buat betol-betol. ade beran?

=___='

pentipu. itulah aku.

p/s--> rasa macam penat jadi diri sendiri yang lemah ni. rasa macam nak lari jaoh-jaoh, dok dengan mak cik kat pulau tu, belajar ilmu agama dengan pakcik, buang internet, buang alat komunikasi. agaknya, aku boleh hidup tak?
Monday, 3 September 2012

isteri dan syurga.

as salam.

ibu selalu marah kalau saya cakap;

"ah, malas la cakap pasal kawen-kawen ni."

" eee..sape nak kawen? tak nak la."

" korang jelah yang kawen. masing-masing da de calon kan. akak malas la."

nanti mula la ibu buat mata tajam pandang saya lama-lama before start bebel. now.. i wonder where did i get that 'buat-mata-tajam-dan-bebel' genes from. hohoho.. ^__^

ibu suka kaitkan jadi isteri dan jaminan masuk syurga. memang la nak masuk syurga ada banyak cara, tapi ibu cakap jadi isteri orang dan jadi seorang ibu, ade banyak privileged senang masuk syurga, juga senang masuk neraka. nanti lepas tu mesti ibu masukkan jugak ayat ni;

"Allah baru duga sikit, dah tak nak fikir pasal lelaki. nak sangat anti-lelaki? nak Allah kabulkan doa tu? nak? nak?" sambil buat muka serius dan pandang muka saya dalam-dalam.

"yelah.. akak tak cakap camtu lagi."

hohoo..akak tau la ibu. sebenarnya, akak saje je nak usik ibu. hehehe...~


sumber: facebook

petua ibu #1

as salam.

ibu ada banyak petua. nak cantik? nak kurus? nak masakan sedap? nak buat kuih raya sedap-sedap? nak dapatkan kasih sayang ibu banyak banyak banyak? hoho.. you name it. insyaAllah, ibu akan terus cerita/bebel/tunjuk caranya. tapi jangan tanya macam mana nak dapatkan future hubby yang baik sebab yang tu ibu suh carik sendiri. =.= lalala~... *gediks*

orang tua-tua memang banyak petua, lagi-lagi kalau asal dari kampung. (klang can be consider as kampung. tak kire! nak jugak ada kampung!) ibu banyak tips-tips berguna, anak dia je tak nak dengar. lagi-lagi anak sulung kesayangan ibu neh. kekeke..

lately, ramai yang puji muka Aten makin putih, muka Alia makin berseri. dan ade pak cik sengal yang cakap muka saya makin berminyak. ceet! =_='. ramai yang tanya adek-adek saya, apa rahsia mereka? heh.. bab ni yang saya lemah sikit. sebab lepas tu ibu mesti pandang saya dengan mata yang tajam beserta perlian;

" anak orang laen bersusah payah nak dapatkan tips dari ibu. anak ibu sendiri tak nak amek tau. "

=_____________=' oke fine ibu.. fine! *sulking*

disebabkan cemburu dengan perubahan muka adik-adik, makanya kini saya mula ambil tips dari ibu satu per satu. hehehe.. tapi buat masa ni baru satu je petua ibu yang saya guna. sebab malas sangat. hehehe... :D

#1 petua serikan wajah.

yang ni senang je. bahan-bahannya sangat mudah nak diperolehi. *wink*

bahan bahannya:

1. bekas kecil / mangkuk kecil
2. beras yang belum dibasuh. 
3. emak yang nak basuh beras

cara-caranya:

1. ambil mangkuk kecil/ bekas kecil. get ready, tunggu mak nak ambil beras untuk dibasuh.
2. cakap dengan mak, untuk basuhan pertama beras tu, letak air sikit je. jangan lebih dari beras.


3. dengan air yang cukup-cukup tadi, basuh beras sambil baca selawat 3x.
4. kemudian air basuhan beras tu jangan pulak dibuang. letakkan dalam mangkuk kecil anda tadi. 
5. kemudian basuh muka anda dengan air basuhan beras tadi. biarkan selama 10 minit atau lebih. ikot suka hati anda lah. then bilas.
6. jangan habiskan semua air tadi. simpan sedikit. biarkan kat atas meja semalaman. anda akan nampak air beras tu makin lama makin keruh.
7. esoknya, atau kalau nampak air kat atas beras tadi dah start jernih, dan ade benda macam putih-putih kat bawah dia, haaa.. jangan buang pulak. perlahan-lahan, buang air jernih tu dan tinggalkan serdak (tu kot nama dia) putih putih tu melekat kat mangkuk anda.
8. pakai serdak putih tu kat muka anda. macam mask, bila kering nanti, anda akan rasa muka anda makin mengeras. 
9. amalkan selalu.

done!

# tahan jelah dengan bau beras tu. bila kering nanti hilang la bau dia. huhu..

p/s--> time pakai tu banyak betul dugaannya, asyik nak buat saya gelak je time muka tengah mengeras. sebab muka mengeras, mulut susah nak gerak, cakap pun senada je. sampai ibu cakap camni;

"farah tak payah la cakap. suara takde perasaan. akak diam lagi bagus." <-- sampai giler hati ibu!

pastu bila saya  berusaha nak tahan gelak sebab tengok muka aten yang baru bangun tidur tu macam alien (sebab saya yang  baek ni menconteng muka dia time dia tidur. kekeke), tiba-tiba ayah tegur macam ni;

"kenapa Farah? tutup-tutup mulut, pegang-pegang muka, sakit gigi ke? gigi baru nak tumbuh? ke baru nak patah?"

dan akhirnya saya tewas. 

" kah kah kah kah!" *gelak guling-guling. habes muka. =__='*
Sunday, 2 September 2012

hati dan kulit.

Dalam badan kita ada banyak AIR. Tapi kenapa bila kulit terluka, DARAH yg keluar? 

Dalam HATI kita ada banyak darah. Tapi kenapa bila hati terluka, AIRMATA yang keluar?

♥ Subhanallah, Indahnya Ciptaan Allah SWT ♥



#i love this quote. pinjam dari cik Sumaiyah, my dear classmate. ia buat saya berfikir dan terfikir, betapa bijaknya Allah dalam menentukan setiap yang terjadi. indeed, Dia yang Maha Mengetahui. tau segala yang terjadi dilangit dan dibumi. tau segala yang terzahir dan yang tersimpan dalam hati. tau  apa yang terlintas, walau hanya sesaat.  maka nikmat Allah yang manakah yang kamu dustakan?

=')

solat dan cerai.



sumber: facebook

Jagalah solat 5 waktu anda, isteri dan anak-anak demi kebahagiaan di dunia di akhirat. Umat Islam pasti boleh!

ingat kawan-kawan!


sumber: facebook

dan sedikit info tentang solat. =)

Hukum tertidur semasa solat

Biasanya kita hanya mengantuk sahaja di tengah solat (yakni terlelap, bukan tertidur). Mengantuk tidaklah membatalkan solat (sebagaimana tidak membatalkan wudhuk) tanpa ada khilaf di kalangan ulamak sama ada mengantuk/terlelap itu berlaku ketika kita sedang berdiri, rukuk, sujud atau duduk. Adapun jika kita benar-benar tertidur ketika sedang solat, maka hukumnya menurut mazhab Syafiie adalah seperti berikut;

1. Jika tidur itu berlaku semasa sedang duduk iaitu punggung kita berada tetap di atas lantai, tidaklah batal solat.
2. Jika tidur itu berlaku semasa sedang berdiri atau sedang rukuk atau sujud, batallah solat mengikut pandangan yang muktamad dalam mazhab Syafiie.


Ini sebagaimana yang dijelaskan oleh Imam an-Nawawi dalam kitabnya “al-Majmuk”; “Jika seseorang tidur di dalam solatnya pada ketika sedang duduk iaitu punggungnya tetap di atas lantai, tibak batal solatnya tanpa khilaf (di kalangan ulamak mazhab Syafiie). Jika ia tidur bukan ketika duduk (yakni ketika berdiri, rukuk atau sujud), terdapat khilaf. Mengikut pandangan yang lemah; tidak batal solat dan wudhuknya. Namun mengikut pandangan yang menjadi pegangan mazhab (Syafiie); batal solat dan juga wudhuknya” (al-Majmu’, 2/16. Dinaqalkan secara mafhum).

Jika seorang tertidur hingga ia bercakap di dalam solatnya (dengan percakapan yang bukan solat), batallah solatnya. Berkata Imam al-Walwaliji dalam fatwanya; “Orang yang menunaikan solat jika ia tertidur dan bercakap ketika sedang tidur itu, batallah solatnya” (Dinaqal oleh Imam Ibnu Nujaim dalam kitabnya al-Asybah wa an-Nazair, 1/276).
Mengenai perbezaan antara mengantuk (terlelap) dengan tidur, dijelaskan oleh ulamak seperti berikut;
Tidur menguasai akal dan deria (yakni akal dan deria tidak berfungsi lagi kerana dikuasai oleh tidur), sedang mengantuk hanya melemahkan akal dan deria sahaja (yakni akal dan deria masih berfungsi, cuma ia lemah sahaja kerana dipengaruhi persaan mengantuk).
Berkata al-Qadhi Husain dan Imam al-Mutawallai; tanda tidur ialah hati tidak merasai apa-apa lagi dan sendi-sendi badan akan jatuh/longlai.
Menurut ulamak juga; di antara tanda mengantuk ialah kita masih mendengar ucapan orang yang hampir dengan kita sekalipun kita tidak memahami apa yang dikatakanya. Adapun mimpi ia adalah dari tanda tidur (maknanya, jika terlelap hingga sampai bermimpi, itu tandanya kita telah tertidur).
Wallahu a’lam.

Rujukan;
1. Al-Majmu’, Imam an-Nawawi, 2/13 (bab al-Ahdas allati Tanqudhu al-Wudhu’).
2. Al-Mausi’ah al-Fiqhiyyah al-Kuwaitiyah (perkataan; Naum).
3. Al-Asybah wa an-Nazhair, Imam Ibnu Nujaim, 1/276.

it's oke. i still love you.

as salam.

this time, saya nak kongsi benda best lagi dari akhi Rusydi. i love this story. at least, ade jugak yang tak kesah pasal rupa luaran seseorang tu. i lap you lah bro. ngeh ngeh ngeh~...


**************


Member: "Bab, aku kadang-kadang sedihlah."

Syabab: "Kenapa?"

Member: "Tunang aku gemuk. Aku lagi kurus dari dia. Lepas nikah nanti sure double gemuk. Tambah-tambah lepas dapat baby."

Syabab: "Small matter. Tak payah sedih."

Member: "Ko kata small lah. Aku ni ha yang kena angkat dia."

Syabab: "Ish. Tak elok cakap macam tu. Kan dia sayang ko, ko pun sayang dia. Dah tunang nak nikah minggu depan dah pun. Syukur dan redha je."

Member: "Tapi..."

Syabab: "Ko beruntung sebenarnya. Sebab kecantikan dia hanya ko yang nampak."

Member: "Ha? Gemuk camtu cantik?"

Syabab: "Ya. Cuba kau bayangkan apa jadi bila dia kurus slim nanti? Mesti lagi cantik dari kecantikan yang dah cantik sekarang. Cuba kau fikir, Dafi dulu gemuk bila kurus jadi hensem. Ugly Betty gemuk, bila kurus jadi cantik. Yang bestnya, dia tak kurus sebelum kahwin dengan kau. Kau bayangkan kalau dia kurus sebelum kahwin, alamat dia pun tak hingin nak kawin dengan kau. Sure dia nak pilih yang kacak bergaya sepadan dengan dia. Tapi bila dia kurus after kahwin dengan kau, dia adalah isteri kau yang sah dan dia wajib setia pada kau je. Berdosa bila dia curang cari yang lain. Faham? So kau anggap je dia adalah permata yang tersembunyi dalam tiram. Cantik dan berharga. Untuk kau je."

Member terdiam. Entah mengiyakan atau tidak statementku itu.

Aku berlalu pergi ke kedah Mak Esah membeli cempedak goreng dan terus blah laju-laju tanpa menoleh ke belakang lagi.

Cempedak gorengku, bukan cempedak gorengmu.

Citer bongok: Syabab Musafir Kasih

********

bongok tak bongok. anda tak kesah future wifey mok mok? eventhough you're care bout her health, but if she tried so hard yet, still in the same condition (which is still mok-mok) dan anda masih sayangkan dia... anda memang cool! dan orang perempuan ni memang suka cakap diri dia gemok, sebab dia nak dengar orang lelaki cakap;

"it's okey dear. saya sayangkan awak seadanya."

 hoyeeeah.. this is totally cool~ orang macam ni lah yang kami cari. hohoho... tak payah susah-sudah kumpul duit beli herbalife. =_=' *berangan tak sudah-sudah*

# gemok adalah satu topik yang sangat sangat sangat sensetif padfa kaum wanita. trust me. memang boleh jadi punca gaduh suami isteri. >.<
Saturday, 1 September 2012

b'day si akim.


as salam.

short entry.

HAPPY 8th BIRTHDAY DEAR LUQMAN NURHAKIM ASRI RUSLAN!

yeay! it's your birthday adek. hehe..semalam akak dah belanja kek tiramisu dengan benda 'tarik-tali-lepas-tu-botol-tu-meletup' yang orang maen masa tiup kek tu. so, no more present okey? hehe..

disebabkan semalam satu hari kami sekeluarga dah mengerah segala kudrat yang ada untuk menjayakan majlis, makanya, hari ni hari untuk berehat sedunia. tak keluar rumah, malah, saya dua tiga kali je keluar bilik. sengal kan? hohoho.. akim la paling best, dapat maen play station sepanjang hari tanpa kena marah. untunglah~..

tak buat pape benda special pun harini. kesian akim. cumanya time makan tadi kitorang act macam tetamu, guna pinggan cantek2, makan kat depan tv (which kalau hari biasa memang kena fire dengan ibu.) dan last but not least, makan malam mee goreng mamak versi ibu berebut-rebut dalam satu mangkuk besar. hehehe... jarang ayah nak makan camtu. biasanya nak makan kena ada tatatertib. huhu..

dan si akim ni, mentang-mentang la arini b'day dia, mengada-ngada gilos! tiba-tiba buat suara baby, merengek macam budak kecik, dan yang paling menggedik sekali, acara 'maen-geletek-geletek-antara-kakak-dan-adek' bertukar menjadi medan wresling. habes ditukarnya saya dari gades ayu kepada mak lampir! ceeeh! berapa banyak rambut gugur akibat kena tarik dengan dia. memang tak la maen gletek-gletek dengan dia lagi. T_T ganas sangat!

p/s--> bad mood. angin swing. nasib la siapa yang call or mesej saya rini. =.=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...